Leden van de Koicave mogen een nieuw voerapparaat uittesten met bijzondere opties en eigenschappen

Sinds begin mei zijn we met een groepje van elf KoiCavers bezig met het testen van een nieuw ontwikkelde voerautomaat. De planning was om een leuke avond te organiseren waar iedereen zijn voerautomaat uitgereikt kreeg maar vanwege de corona-perikelen zat er niks anders op dan ze per post te versturen.

WhatsApp Image 2020-06-17 at 21.02.31 (1)

Dit automaat is bedacht en ontwikkeld door Stephan en Bjorn van VSZeeland. Nu zul je denken wat is er nou zo speciaal aan een voerautomaat, er zijn al zoveel voerautomaten op de markt, wie zit er nou te wachten op nummer zoveel….

Vooral de temperatuursensor maakt dit apparaat bijzonder

Dit is echter niet zomaar een voerautomaat, we kunnen gerust stellen dat het een high-tech voerautomaat is.

WhatsApp Image 2020-06-17 at 21.02.31 (2)
Natuurlijk heeft dit voerautomaat zoals alle anderen een voer-unit die aan de vijverrand staat maar wat deze automaat écht speciaal maakt is dat hij voorzien is van een temperatuursensor die je in de vijver hangt. De automaat is met een lange kabel verbonden aan een controller die je vorstvrij en op een droge plaats op moet hangen in bijvoorbeeld je filterput. Deze controller word door middel van een UTP kabel verbonden met het internet.

WhatsApp Image 2020-06-17 at 21.03.41

Via je webbrowser kun je vervolgens je voerautomaat registreren en dan krijg je de beschikking over een dashboard waar je de instellingen van je voerautomaat kunt beheren. Zo kun je invoeren welke vissen er in je vijver zwemmen en hoe groot ze zijn. Het programma rekent dan uit wat het totale gewicht aan vis is dat er in je vijver zwemt. Vervolgens kun je aangeven hoeveel procent van dat gewicht je per dag wil voeren bij welke temperatuur, Je kunt aangeven hoeveel voerbeurten per dag en per beurt kun je ingeven op welk tijdstip.

WhatsApp Image 2020-06-17 at 21.02.32

De voerautomaat is oerdegelijk gebouwd en voorzien van een flinke voorraadbak waarin het voer goed droog blijft. Een werpmotor verdeelt het voer over de vijver zodat de vissen niet als gekken over elkaar vliegen zodra de voerautomaat afgaat.

WhatsApp Image 2020-06-17 at 21.02.32 (2)
We hebben het hier over een high-tech voerautomaat, dus die werpsnelheid is natuurlijk ook instelbaar. Bovendien vind ik hem behoorlijk stil want bij sommige automaten is het net of er een straaljager opstijgt als ze gaan voeren.

 

Tester Paul is zeer enthousiast, maar er gingen ook dingen mis

De automaat staat hier nu een maandje naast de vijver en ik ben er heel erg blij mee! Ik heb een aantal dagen lang het voer van elke voerbeurt opgevangen en gewogen (een van de voordelen van thuiswerken ????), de hoeveelheid voer per voerbeurt is elke keer nagenoeg gelijk dus de dosering is heel nauwkeurig.

WhatsApp Image 2020-06-17 at 21.02.31 (3)

Ik ben zelf een voorstander van veel kleine voerbeurten per dag, maar in eerste instantie voerde hij niet het ingestelde aantal voerbeurten per dag. Het programma had toen nog een maximum van twaalf voerbeurten per dag maar op verzoek van het testteam is dit uitgebreid naar vierentwintig. In het programma bleek nog ergens een foutje te zitten waardoor er iets niet helemaal goed liep in de berekeningen,  dit heb ik teruggekoppeld en het is inmiddels opgelost. Dit is natuurlijk een van de redenen waarom Bjorn en Stephan er voor gekozen hebben om de automaat uitgebreid te laten testen. Vanuit het KoiCave testteam zijn er inmiddels al een aantal kleine op- en aanmerkingen gekomen en ik weet zeker dat de mannen van VSZeeland daar werk van gaan maken.

De machine draait hier naar volle tevredenheid! Doordat het voer mooi verdeeld wordt over de vijver geeft dit veel meer rust. Momenteel ben ik nog wat aan het experimenteren met de instellingen want die bieden echt heel veel mogelijkheden.

Ik ben er zelf heel enthousiast over, wat mij betreft een blijvertje!

Tekst en foto’s: Paul van Mierlo

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Comments are closed.