Grand Champion kanshebbers voor de titel winnaar eerste online Koi Show

102 vats en 331 vissen nemen er deel aan de Young Holland Koi Show. Maar wat zijn de allermooiste?! Het is de eerste volledig digitale Koi show die dan ook alleen online te bezoeken is. De deelnemers dienden hun foto’s en video’s in die vervolgens om half tien vanochtend per vat inzichtelijk werden voor  bezoekers. Het is wat meer klikken en minder lopen.

Wordt het een Kohaku of een Sanke?!

Het geheel verrast me positief, zeker met de livestream als aanvulling. Op een later moment zullen we een uitgebreide review doen van deze opzet; voor nu willen we, zoals de traditie zich laat gelden; onze kanshebbers voor de grote prijs met jullie delen. De Grand Champion kanshebbers naar mijn persoonlijk – en online – beleving.

Bezoek alleen vandaag de show op: https://www.hollandkoishow.nl/yhks-2020/

Vat 39; Koi 151 : In dit vat zwemmen drie pracht Kohaku; maar in het bijzonder vind ik onderstaand exemplaar een regelrechte kanshebber. Zeker wanneer je de video erbij pakt heeft deze Kohaku echt net dat speciale want ten opzichte van de foto zou je kunnen denken dat het beni niet helemaal egaal is. Dit komt puur door de belichting van de foto, verzeker ik je. Echt een prachtige Kohaku met zelfs dat laatste kleine beni patroon dat geen zwakheden vertoont.

Vat 52 – Koi 288: Een formidabele en bijzonder aantrekkelijke Sanke kan worden gevonden in vat 52. Een van de eisen van een goede Sanke is een goed Kohaku Patroon. Het behoeft geen discussie dat deze daarom wel erg hoge ogen mag scoren, maar ook het sumi is erg mooi verdeeld bij deze jonge vis. Het zou de Koi qua jurering iets in de weg kunnen zitten dat er geen grotere sumi patroon op de schouderpartij aanwezig is, maar ook mag worden meegenomen dat er bij deze Koi erg veel gebeurd qua patroon en er daarom ook erg veel mis kan gaan want beslist niet het geval is. Prachtige allure met een bijzonder fraai hoofd ook met alle verhoudingen in de juiste proporties.

Vat 30 – Koi 100: Ontbrak het de vorige Sanke nog aan sumi op de schouder; zien we hier een prachtig toonbeeld van dit fenomeen. Je ziet dan ook meteen wat zo een patroon voor de uitstraling van een Koi doet. In dit voorbeeld wordt dat kasane Sumi genoemd wat zoveel betekent als sumi in het rood. Toch is dat niet het beste aspect op deze Sanke; dat is namelijk de lichaamsbouw. Met een uiterst ferme kop en een bodylijn waarin deze naadloos overloopt; zal deze Sanke toch wat punten op zijn scorebord bij mogen plaatsen. Deze doet het voor mij in de beoordeling dat ook net beter dan de vorige.

Vat 28 – Koi 97: Maruten Sanke wordt hoog gewaardeerd. Voorts is het de huidkwaliteit die deze Sanke benijdenswaardig maakt. Ook hier weer een voorbeeld van het sumi in het rood. De dikte van het pigment is erg opmerkelijk en daarmee ook zeker een kanshebber. Kritisch puntje is dat het sumi op het tweede helft van de lichaamsbouw nog niet verder is samengetrokken waardoor deze nog enigszins slordig lijkt.

Vat 92 – Koi  285: Wederom een herkenbare Sanke met Beni op de snuit. En weer dat Tsubo sumi, dat betekent dat het zwart patroon kritiek is voor de balans van de Koi. We zien hier een klein beetje losstaand tejime in de borstvinnen, hetgeen garant staat voor de een goede kwaliteit van het zwarte pigment.

Vat 92 – Koi 285: In hetzelfde vat zwemt echter ook een Kohaku die zeer aantrekkelijk oogt. Het is een drie-stap met veel rood. Ook hier weer moet je echt even de video bekijken anders kun je geen goede indruk krijgen van de vis. Vooral de voorzijde van de Koi vind ik bijzonder aantrekkelijk; de staart had nog iets meer volume mogen hebben.

Vat 7 – Koi 49: Huidkwaliteit, pigmentatie, patroon. Dit is een Kohaku waar ik voor staan zou blijven. Bijzonder spelen, maar wel met een zeer solide pigmentatie. Zo fluweelzacht; daar houd ik van. De kop en body verhouding mag er ook beslist zijn. 

Vat 14 – Koi 189: Het patroon is rood zoals rood hoort te zijn op een Koi Show. Een erg goed patroon en een dito huidkwaliteit. Mooie odome alleen mist ze wat body ten opzichte van andere kanshebbers zo is mijn verwachting. Zeer aantrekkelijk om te zien deze Kohaku.

Vat 44 – Koi 80: Een zeer aantrekkelijke en ook kwalitatieve Kohaku; althans dat is mijn verwachting. Een hoofdprijs mag deze koi denk ik echter niet winnen, niet omdat ze het niet waard is maar omdat de foto en video beneden peil zijn en je zo als jury onmogelijk een eerlijk vergelijk kunnen maken zonder de vis in real life te zien. Laten we wel eerlijk zijn; wat de video wel verklapt, zijn we zeer positief over. De bouw en ook het shiroji zien er erg goed uit.

Vat 39 – Koi 150: Eindigen waarmee je begonnen bent; zoals de hobby; met Kohaku. Dit is die andere Kohaku waarover ik al even sprak bij de eerste Koi. Deze Kohaku is bijzonder goed en de enige reden dat ik persoonlijk deze vis niet boven de ander heb gezet is het kiwa van het eerste patroon, maar de Koi is beslist een zeer goede en alles bij elkaar vergelijken evenzeer een kanshebber.

Bekijk de show nog de hele middag op https://www.hollandkoishow.nl/yhks-2020/

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.