Wat is de ideale maat van een zeefdoek op je trommelfilter? Van 70 micron tot 150 micron

Veel ontwikkelingen brengen ons als hobbyisten stapje voor stapje  verder naar de ideale vijver met daarbij de ideale filter. Ik wil het nu voornamelijk hebben over het afvangen van vuil, oftewel mechanisch filteren. Even losgekoppeld van biologisch filteren. Hoewel helemaal loskoppelen misschien wel onverstandig is en ervoor gezorgd heeft dat filters steeds fijner vuil af gingen vangen zonder erbij na te denken wat dit doet met het vijvermilieu.

20200413_185617

Een klus van een uurtje totaal, doek eraf en doek erop

Waar ik op doel is dat menig hobbyist een schone vijver wenst. Weinig zweefvuil, zonder alg en kleurloos water. Dat kijkt immers het prettigst en dan kunnen we vol op genieten van onze Koi.

20200413_185713

Oud en nieuw naast elkaar

De trommelfilter in opmars

Een filter die fijn filtert en ook nog eens onderhoudsarm is, is de trommelfilter. Enorm in opmars, zowel in aantallen, als aantallen producenten. Als trommelbouwer moet je je onderscheiden van de andere bouwers en enkele jaren geleden deden ze dat onder andere door te pronken met een heel fijnmazig doek, die zijn dus erg dicht en laten alleen heel kleine deeltjes door. Van 80 naar 70 micron en je was weer beter dan je concurrent. Daarbij werd er beweert dat hoe fijner je doek, hoe minder zweefvuil. Ondanks dat dit zeer logisch klinkt heb ik dit altijd in twijfel getrokken. Nu ik zelf in bezit ben van een trommel heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het doek vervangen door een heel grofmazig doek: Een zeefdoek van 150 micron.

Belangrijk vind ik het om aan te geven dat mijn ervaringen en gedachtes hierover alleen berusten op basis van mijn eigen waarnemingen en alleen op basis van mijn eigen systeem.

20200430_175925

Een nieuw en 150 microndoek gemonteerd

Zelf monteren

Ik zag er best tegenop om het doek te vervangen. Dit viel echter heel erg mee. Binnen een uur had ik het doek vervangen. Gelukkig is het makkelijk sleutelen aan mijn trommel. Het kopen van het doek viel meer tegen. De leverancier van de trommel kon het niet leveren en ik moest echt even Googlen en rondbellen.

Na de montage merkte ik direct verschil. In plaats van spoeltijden om de 10 minuten daalde die naar eens per 40 minuten. Hetgeen een groot voordeel is, wat betreft energieverbruik, waterverbruik en geluid van mijn trommel.

Zweefvuil

Heb ik nu meer zweefvuil? Ik merk geen verschil. Naar mijn inzicht bepaalt niet alleen je filterdoek hoe fijn je filtert. Het is een combinatie tussen doek, flow en hoeveelheid vuil.

20200507_173423 (2)

Na 4 weken een 150 microndoek had ik niet echt meer zweefvuil

Alle trommels filteren het fijnste vuil af wanneer ze bijna dichtgeslibd zijn. Dus niet de specificaties van het zeefdoek bepaalt hoe fijn vuil doorgelaten wordt, maar de mate waarin het zeefdoek van je trommelfilter is dichtgeslibd! Dit moment van dichtslibben is hetzelfde voor een 70, een 80 of een 150 micron doek!
Mijn sensor meet immers wanneer de trommel te weinig water doorlaat, dan gaat die spoelen, ongeacht wat voor doek erop zit!

Toch kun je met een grover doek wel meer zweefvuil krijgen. Dit zou kunnen omdat je vijver meer zweefvuil aanmaakt dan de spoelbeurten eruit filteren. Of het kan zijn dat het vuil langer verblijft in het systeem en een klein zweefvuiltje door het grove doek heengaat en zich in het biologische gedeelte begeeft, waarna de pomp het terug de vijver in pompt. Dit brengt ook weer interessante inzichten met zich mee, waarover verderop meer.

Hoe ik met een grover doek hetzelfde kan bereiken als met een fijn doek is eigenlijk simpel. Ik kan de flow verhogen. Het verhogen van de flow zie ik als een voordeel. Ik hou wel van vijver met een hoge flow. Zelf heb ik tweemaal een variabele 20.000L-pomp op 19m3. Deze pompen zullen nooit beide op 100% kunnen draaien. Dat kan mijn combitrommel niet verwerken. Maar met het grovere doek kan ik wel veel meer flow krijgen als met het originele 70 microndoek!

Nitriet

Een licht verhoogde nitrietwaarde is al jaren een gespreksonderwerp bij de trommeleigenaren. Schijnbaar komt het bij veel combitrommels bij vijvers voor dat ze een blijvende nitrietwaarde houden. Sommigen krijgen het maar niet opgelost, anderen beweren oplossingen te hebben. Er werd geëxperimenteerd met meer of minder dragermateriaal, wel of geen matten. Het plaatsen van een trickle is even hot geweest. Die trickle lostte het nitrietprobleem zeker op. Helaas heeft een trickle drie nadelen: Deze moet geplaatst worden boven waterniveau, maakt veel geluid en verbruikt veel energie.

20200427_181953

Nitriet meten

Frappant is dat we door ons mechanische filter een probleem krijgen met onze biologische filter. Immers waren we jaren geleden zo blij dat we mechanisch en biologisch konden splitsen. Zou er een verband zijn tussen organisch vuil en de verwerking van anorganische stoffen in het biologische filter? Ik begreep dat er wel eens geëxperimenteerd is met een bypass (omleiding) om de trommel heen richting het biologisch gedeelte. Oftewel, je laat water je trommel passeren zonder door het doek te hoeven. Dit had een positief effect. Maar hoe groot moet die bypass dan zijn? Je wilt ook niet dat je bewegend bed dichtslibt van de draadalg.
Ikzelf ben nu mijn nitriet aan het monitoren. Dit is mijn eerste jaar dat ik volop ga voeren en vanaf half maart om de drie dagen aan het meten. Eerst meette ik met druppeltest, daarna ook met een digitale meter om nog secuurder te kunnen meten. Blij kan ik zeggen dat ik niet boven de 0,1 mg/l kom. Voor een eerste jaar niet slecht lijkt me! Of dit komt door het grover doek durf ik niet te zeggen.

20200510_103949 (2)

Ook de digitale meter zegt minder dan 0,1 mg/l

Er is wel een mogelijke verklaring te bedenken waarom wat vuil bij een biologisch filter niet slecht is. Bij de verwerking van het zweefvuil maken heterotrofe bacteriën CO2 aan. CO2 is een goede bouwstof voor de autotrofe bacteriën, die onze anorganische stoffen moeten verwerken. Als je al het zweefvuil te snel uit je systeem trekt en je belucht vol op in je bewegend bed, zou er dan misschien een tekort aan CO2 kunnen zijn?

Meer weten over het opstarten van een bewegend bed? Lees dit artikel!

Vuil van het doek spuiten

Nog een voordeel van een grover doek is het schoonmaken door de spuitnozzles. Ik verwacht dat die bij een grover doek beter hun werk kunnen doen. Ze spuiten makkelijker het vuil van het doek af. Echter gaat dit niet op als het te lang duurt voordat er gespoeld wordt, want dan zou het aan kunnen koeken.

20200507_141458

Al mijn vuil dat van de trommel afkomt valt in een bezinkput met daar een mandje als grof vuil filter

Hi-Flow-doeken

Je leest de laatste tijd ook over Hi-flow doeken. Los van een grof of fijn doek zouden die meer of grotere sleuven hebben, waardoor er meer doekoppervlak zinnig wordt gebruikt. Dit is alleen maar positief en zal ook zeker de tijd tussen het spoelen verlengen! Heb je een oudere trommel, dan zou dit een moderne verbetering kunnen zijn!

Kanttekening

Er zijn nog wel wat kanttekening aan mijn eigen waarnemingen. Zo heb ik het hele systeem nog te kort in gebruik om echt positief te zijn. Daarnaast wil ik ook benoemen dat ik een oud 70 microndoek vergelijk met een nieuwe 150 microndoek. Eigenlijk had ik eerst een nieuwe 70 microndoek erop moeten plaatsen en daarna een nieuwe 150 microndoek om eerlijker te vergelijken. Maar tot nu toe ben ik zeker positief!

Heb jij ervaringen in het wisselen van je zeefdoek en de effecten op je filtersysteem en/ of waterwaarden? Neem dan contact met mij op of laat een reactie achter.

Ikzelf heb een Redlabel combi 20/25 en het 150 micron doek kon ik aanschaffen bij Koi Kiyoubai.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.