Mijlpaal Azukari aanschaf ✔

Al sinds ik een vijver heb wil ik me als hobbyist ontwikkelen en ik daar ben ik zeker niet de enige in.
De meesten zullen de volgende mijlpalen vast bekend zijn:

  • Je eerste vijver
  • Je eerste Koi aanschaffen
  • Je eerste Koivijver
  • Je eerste Koishow bezoeken
  • Je eerste Koi die de 70 cm passeert (een Chagoi?)
  • Je eerste cursus volgen
  • Je eerste keer Japan
  • Je eerste Azukari

Voor iedere hobbyist zal het eindpunt anders zijn en ik kan nog meer mijlpalen opschrijven, tot zelf jurylid worden en jureren op de All Japan. Ik heb er weer eentje af kunnen vinken op mijn lijst en dat is dat ik een Azukari Koi aangeschaft heb (✔). Iets wat ik voorheen, bijvoorbeeld zo’n 2 jaar geleden, niet gedurfd zou hebben.

20-04-05-08-24-00-198_decokopie

Mijn eigen eerste Azukari

Azukari

Voor degene die niet weten wat Azukari is: Je schaft een Koi aan, echter zwemt deze nog bij de kweker. Ook na aanschaf komt deze Koi niet naar je vijver, maar verblijft nog langer bij de kweker. Vaak is dit dan nog één groeiseizoen.  

Er zitten wat risico’s aan zo’n Azukari. Misschien wordt de Koi nooit meer terug gevonden. Een Koi is een levend dier en kan natuurlijk sterven in een vijver in de bergen waar ook roofdieren vrij toegang hebben tot de mudpound en je natuurlijk moeilijk in kunt grijpen wanneer er iets aan de hand is met een vis, die vang je niet zomaar even. Vaak worden hier wel goede afspraken over gemaakt. Ikzelf ben hier niet zo bang voor.

Wordt de Koi mooier, is het een koopje, wordt die lelijker dan heb ik te veel betaald

Wat ik persoonlijk wel eng vind is dat ik eigenlijk een Koi aanschaf terwijl ik niet weet hoe die eruit ziet als die naar mijn vijver komt. Misschien is die wel lelijk geworden, maar misschien ook wel heel mooi. Tja, dat is de gok. Simpel gezegd zou je kunnen zeggen: Wordt de Koi mooier, is het een koopje, wordt die lelijker dan heb ik te veel betaald.

95937007_156861812480140_6144638062019215360_o

Mijn Showa is onderdeel van de Mudpond Games

Mudpond Games

Genoeg algemene praat over Azukari. Ik heb het risico genomen en dus een Koi aangeschaft die in Azukari gaat. Als eerste kocht ik deze Koi aan omdat deze mij enorm aansprak en ik op zoek was naar een Showa.
Maar wat mij nog meer over de streep trok is het feit dat ik zelf dit najaar naar Japan ga. Ik zal bij de ikeage aanwezig zijn. Deze Azukari geeft mijn Japan-reis een extra beleving en de voorpret wordt hiermee ook leuker. Wil je meer weten over het Azukari project waar ik aan meedoe. Er is een facebookgroep en het project heet de Mudpond Games. Deze Koi zijn van Marujyu Koi Farm.

Filmpje van Stefan Koster van Arts&Ants en Marujyu over de Ikeage gefilmd met een drone

De Showa

Ik ben zeer benieuwd hoe de Showa er uit zal zien in oktober 2020. Als ik zelf naar de Koi kijk zie ik een mooi beni-patroon. Er zit iets zwakker sashi, vooral bij de staart. Maar er is maar weinig sashi en het is een jonge vis. Het sumi vind ik een grotere gok. Er zit wat mij betreft genoeg zwart op, ook onderliggend. Ik hoop dat dit straks een Showa is met genoeg zwart, wit en rood, zodat het herkenbaar als Showa blijft. Het zwart blijft onvoorspelbaar. De vraag is of het een mooi zwart patroon gaat worden. In het slechtste geval wordt het rommelig.

Filmpje van mijn aangekochte Showa

De body op de foto oogt wat smaller dan op het filmpje. Ik neem even aan dat de Koi binnen niet vol op voer zitten gedurende de koudere periodes. Dus die body, daar moet aan gewerkt worden in de mudpond! Ik weet nog niet of het een female of male betreft en durf daar nu ook geen uitspraak over te doen.  Conclusie is dat ik nu nog meer zin heb in oktober en natuurlijk zal ik dan het resultaat met jullie delen.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.