Schema omgegooid

Het jaar 2020 is een vreemd jaar. Dat weet iedereen. Voor de Koihobbyist die van de hobby wilt genieten buiten zijn eigen tuin verandert er veel.
Wij als organisatoren van cursussen zaten met onze handen in het haar. Er is bijna niks te plannen, omdat het deels onzeker blijft.
Toch willen we ook vooruit kijken. Daarom hebben we een planning gemaakt waarvan wij de kans het grootst achten dat het op deze manier wel door kan gaan.

In najaar 2020 Veldhoven enige locatie

Zo hebben we alle cursussen in het noorden van Nederland voor 2020 geannuleerd. In het najaar gaan we wel cursussen verzorgen in de blokhut in Veldhoven (Vlakbij de grens met België). Deze locatie is zeer ruim, waardoor afstand houden mogelijk is.We hebben totaal 7 cursussen in het assortiment. Die gaan we niet allemaal in het najaar gepland krijgen.

De cursussen die we dit jaar niet geven, komen in 2021 wel terug! Ook gaan we dan weer cursussen verzorgen in het noorden van Nederland.

Ben je lid van de NVN. Dan krijg je nog steeds korting!
Voor leden van de Nishikigoi Vereniging Nederland is er een korting van maar liefst €10,- per lid per deelname van een cursus.

Wil je je aanmelden voor een cursus of heb je een andere vraag? Stuur dan een mail naar marco@koiquestion.com.
Je krijgt binnen enkele dagen antwoord. Zo niet, kijk dan even in je spamfilter!

Nieuwe data

26 september 2020: Praktijkdag Microscopie algemeen en Koispecifiek

Parasieten, zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien, kunnen je Koi teisteren. Wel zijn deze vijanden zichtbaar te maken met behulp van een microscoop. Dit is een stukje gereedschap, waarmee je moet leren werken. Hier ligt de nadruk dan ook op tijdens deze cursus. Je kunt aan deze praktijkcursus deelnemen met of zonder eigen microscoop. In de ochtend starten we even met theorie. Nog voor de middag oefenen we met de microscoop scherpstellen. Na de middag een kort stukje theorie over het vangen van een Koi. Daarna alles in de praktijk brengen door een zelfgenomen afstrijkje van een huidmonster te beoordelen onder de microscoop. Hiervoor zijn vissen beschikbaar.

Locatie: Veldhoven
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)
Tijd: 10.00u-17.00u

IMG_7583b

10 Oktober 2020 Koiziektes Specifieke koiparasieten en behandelplan

Ken je vijand. Het herkennen van de specifieke koiparasieten is best lastig. We besteden hier een groot deel van de ochtend aan. Hierin worden namelijk veel fouten gemaakt, waardoor door foute diagnoses, verkeerde behandelingen worden ingezet die de neerwaartse spiraal waarin uw vijver zich bevindt, alleen maar versterken. Door middel van veel (bewegend) beeldmateriaal en het duiden van de specifieke verschillen en gedragingen van parasieten zult u die fout niet (snel) meer maken.
Na een juiste diagnose volgt een behandelplan. Een onderschat onderdeel met vaak desastreuze gevolgen voor de vijver. De gemiddelde beschrijving op de verpakking van bestrijdingsmiddelen is volstrekt onvoldoende om een goed behandelplan te maken. Welke groepen van medicatie zijn er? Wat zijn de gevaren? Hoe en waar pas ik ze toe? Na deze middag hebt u daar een veel beter beeld bij.

Locatie: Veldhoven
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

14 november 2020: Praktijkdag

Vorig jaar lanceerde we deze nieuwe cursusdag. De interesse was groot en daarom herhalen we hem nu al. Op deze dag gaan we een aantal zaken in de praktijk toepassen. We laten u zien hoe u een koi met zo weinig mogelijk stress kunt hanteren. We tonen u hoe u het beste een afstrijkje kunt maken en hoe u een vis kunt verdoven. Daarnaast voeren we een wondbehandeling uit, leren u hoe u uw eigen vis kunt injecteren en gaat u zelf aan de slag met “naald en draad” om zich de kunst van het hechten eigen te maken. Tot slot voeren we sectie uit op een of enkele koi, zodat u ook op deze manier een diagnose kunt stellen en leert waar de verschillende organen zich bevinden. Uiteraard proberen we hier vissen voor te krijgen die zijn opgegeven en gaan we zo diervriendelijk als mogelijk te werk. Kort samengevat komt het volgende aan bod: Koi hanteren, afstrijkje maken, swab maken, verdoven, wondbehandeling, injecteren, hechten, autopsie. Deze dag wordt er verzorgd door een heel docententeam, met elk een specialisatie.

Locatie: Veldhoven
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €75,- (inclusief verzorgde lunch)

DSC05244

12 december 2020: Waterkwaliteit en watersamenstelling

Ziekteveroorzaker nummer één is met stip een slechte waterkwaliteit of watersamenstelling.
Koihouden is water houden. Als je water goed is, zijn je Koi ook goed. Uitspraken met een grote kern van waarheid. De parameters die de waterkwaliteit bepalen komen ’s ochtends aan de orde. Hoe zorg ik dat die parameters in de veilige zone blijven? Wat betekenen ze eigenlijk? Door de betekenis en samenhang te zien beleeft u een “eureka” moment en hebt u het veel sneller door als zaken mis dreigen te gaan.
’s Middags gaan we het hebben over de watersamenstelling. Waaruit bestaat water? Welke stoffen zijn hierin opgelost? Welke parameters hangen hiermee samen? Welke behoefte heeft mijn Koi? Hoe, wanneer en hoe vaak moet ik die meten? Hoe zorg ik dat de watersamenstelling op deze behoefte is afgestemd? Waar zitten de valkuilen? Hoe kan ik die voorkomen? Op al deze vragen krijgt u het antwoord.

Locatie: Veldhoven
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)
Tijd: 10.00u-17.00u

Jezelf verzekeren van een plekje op een cursusdag? Mail naar Marco@KoiQuestion.com

Je vindt de cursussen ook terug op onze  EVENTSKALENDAR  of  op  KoiToday.nlcursussen

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.