Een overzicht van alle Koi Shows in 2020

We schreven eerder al over de invloed van het COVID-19 op de Koi community. Wat is de laatste stand van zaken? Een terugblik en update van het coronavirus en het effect op de koi hobby. Na dit artikel ben je weer helemaal bij.

Na de eerste berichtgevingen en uitbraak in Japan werden de Shows als de Wakagoi Show gecanceld en ook de veilingen vonden geen doorgang of met bijzondere voorwaarden. Na de eerste schrik en met het overwaaien van het virus vanuit Italië naar Nederland en de rest van Europa kwamen ook hier de maatregelen en beperkingen voor onze hobby op gang.

Interkoi Kalkar

Als eerste was er de afgelasting van de Interkoi Show in Kalkar. De show die vorig jaar in 2019 werd afgelast na plotseling overlijden van de KLAN directeur en de naweeën daarvan, was de eerste Koi Show die aankondigde niet door te gaan. Niet zo heel gek, de show stond als indoor Koi Show al voor april op de rol.

De afgelasting komt tot grote spijt van Filip Poppe, die zijn Magnum Kohaku reeds helemaal had klaargestoomd voor de strijd in Die Messe Kalkar;

Koi Expo Berlijn

Op 13 maart jongstleden kwam Marcus-Sippel-May, net terug van een visavontuur in Noorwegen, als organisator met de mededeling dat de German Shinkokai Koi Show in de Duitse hoofdstad in Berlijn geen doorgang kon vinden. De aankondiging leek vroeg, maar na in gesprek te zijn gegaan met de ervaren evenementen organisator van ook hengelsportbeurzen, werd het begrip snel groter. Een evenement plannen met standhouders vergt veel infrastructuur en kosten die vooraf gemaakt worden. Bovendien heb je als Shinkokai Show altijd Japanse kwekers als juryleden en aangezien ook het reizen aan banden is gelegd, is het verschaffen van duidelijkheid vele malen verstandiger dan het rekken van dat ultimatum.

Belgian Koi Show

Vijf dagen later op 17 maart was het Georges Vandermeulen die zijn verzendlijst het nieuws uit eerste hand gaf. Het zou hun 10e editie worden. De show van 9 en 10 mei werd echter op deze dag afgelast. Ze verklapten daarbij dat hun uitstapje naar een nieuwe locatie in Merelbeke ook in 2021 van kracht zal zijn;

Met enorm veel spijt moeten we U meedelen dat we na rijp beraad niet anders konden dan onze Koishow te annuleren omwille van het Covid-19 virus.

….

Binnen Europa sluiten hoe langer hoe meer grenzen. Niemand weet hoe lang dit nog zal duren. Deelnemers moeten tijdig weten of ze hun Koi moeten klaarmaken voor de show. Sponsoren moeten ook praktische regelingen treffen. We hebben de zaal, tenten, materialen en hotels geboekt. Veel zaken waarmee we niet te lang kunnen wachten om die te annuleren.

Daarom heeft het bestuur van de Belgian Koi Society vzw vanavond beslist om de Belgian ZNA Koi Show 2020 te annuleren en te verplaatsen naar 2021. Dan zijn we er zeker weer. De zaal in Merelbeke is reeds geboekt!

Georges Vandermeulen

Euregio Koi Show

In een eerder gesprek in de laatste week van maart met voorzitter Patrick Beld gaven zij aanvankelijk aan dat ze wilden afwachten tot halverwege april met hun beslissing of de Euregio Koi Show wel door zou kunnen gaan. Ook de Show in België wilde deze beslissing uitstellen tot in ieder geval volgende maand. De nieuwe maatregelen echter, waarbij er geen evenementen tot zeker 1 juni kunnen worden georganiseerd, maar ook geen bijeenkomsten, maakt dat het voorbereiden van een show onbegonnen werk is. “We hebben ook nieuwe wedstrijdvaten besteld uit Engeland en daar zit een behoorlijke levertijd op”. Die moeten we nu waarschijnlijk ook annuleren”, aldus Patrick Beld, voorzitter van de Koi club Nederland.

Holland Koi Show

De annulering van de Holland Koi Show is nog niet in beeld geweest. Doch na de persconferentie van gisteren waarin evenementen toch zeker zullen zijn uitgesloten tot 1 september, is het ook zonder dat een onomstotelijk feit geworden dat de grootste Koi Show ter wereld niet in zijn bestaande vorm zal plaatsvinden op die datum. Het is nog onduidelijk of er de intentie is deze te verschuiven naar bijvoorbeeld een maand later wanneer het mogelijk wel weer mag. Het lijkt mij persoonlijk onwaarschijnlijk omdat zoals ook de andere organisatoren aangeven, zowel standhouders, sponsoren, deelnemers, de club zelf en de Kasteelltuinen waarschijnlijk niet eerder uitsluitsel hebben dan halverwege augustus of de maatregel niet verlengd wordt.

 

KoiCave Koi Event Appeltern

Op 22 april in de avond wordt officieel duidelijk dat ook het Koi Event in Appeltern zijn eerste editie geen doorgang kan laten vinden. De mannen en vrouwen van deze enthousiaste club mogen in 2020 niet hun ijver beloond zien worden met de door hun beoogde nieuwe Koi Show in Nederland. De club drukt je wel alvast op het hart om de data 26 en 27 juni 2021 vast te zetten in je agenda.

Maar welke shows staan er dan vooralsnog wel op de rol?

Young Holland Koi Show

De Young Holland Koi Show staat gepland voor tweede pinksterdag. Iedereen ging ervan uit dat deze gecanceld zou worden. Niets bleek echter minder waar. In de avond van woensdag 22 april jongstleden namelijk, brachten Ronald Stam en Ruud Besems middels een LIVE uitzending op Facebook naar buiten dat zij de show WEL doorgang laten vinden, maar dan in een volledig digitale vorm. Voor meer informatie bekijk je de video en je kunt er donder op zeggen dat wij daar nog wel het naadje van de kous willen weten. Meer hierover dus binnenkort.

Koi Show Westland

Hopelijk zijn de Koigoden ons gunstig gestemd.

Met vat’s vol vissen in de wedstrijd, gezellige kraampjes op het showterrein en indoor bij de Watertuin een aantal prachtige grote Koivijvers gelegen in fraaie tuinen en een restaurant waar deze dag heerlijk kan worden afgesloten hopen wij voor de regio Westland op 20 September een mooie hekkensluiter van onze geweldige hobby te bieden.

Deze aankondiging was van 2 februari van Henk van Soelen. Nu bestaat de kans dat zij de eerste Koi Show zijn in Nederland in 2020 in plaats van de hekkensluiter. Of de Hagenezen zich ervoor laten strikken moet nog blijken. Doorgaans laten deze mannen zich niet de kop gek maken, maar anderzijds drijven ze het ook niet op de spits. Ze hebben de steun van Koi Opkweek in de Watertuin van Naaldwijk hetgeen natuurlijk een bezoekersevenement an sich is die zelf voorlopig gesloten zal zijn. Voor nu staat ie nog op de rol!

France Koi Show

Zoals het nu lijkt staat er in september nog de France Koi Show op de rol. Die wordt gehouden op 14 en 15 september. De show die bestaat sinds 2017 werd vorig jaar gewonnen door de Koi die we in het begin van dit artikel reeds voorbij zagen komen; namelijk de SFF Magnum Kohaku van Filip Poppe en deze prijkt dan ook op de Show Poster;

BKKS Koi Show in Engeland

Opvallend is ook dat er in Engeland nog geen definitief ei is gelegd over de BKKS die nog op de planning staat voor 4 en 5 juli. Het bestuur dat 5 april bij elkaar kwam had op dat moment meer informatie nodig van de officiële instanties en zullen naar verluid in de eerste week van mei de hamer doen laten vallen over deze kwestie. 

 En wat is de status in Japan?

Moeizaam is het antwoord dat het meest dicht in de buurt komt. Er kunnen nu geen Koi naar Europa worden verscheept. Enkele kwekers die ik er persoonlijk over heb gesproken zoals NND Koi Farm en Shigeru Mano van Dainichi Koi Farm, zeggen dat het een moeilijke tijd is. Er zijn in het land geen maskers meer beschikbaar, maar de meeste zorgen maakt Fuji Oomo zich nog over de economische gevolgen. De kweker spreekt uit bang te zijn dat wanneer er veel ontslagen zullen volgen dientengevolge van het virus; ook het aantal zelfdodingen naar waarschijnlijkheid zullen pieken. Japan is het land met de meeste zelfdodingen.

Conclusie

De kwekers gaan zich desalniettemin richten op het kweekseizoen en hopen dat het najaar betere tijden komen en dat wij ze weer kunnen bezoeken in oktober en november. De Nogyosai en andere Koi Shows in Japan voor het najaar staan nog gewoon gepland. We kunnen met een gezond verstand concluderen dat het Koi Show seizoen 2020 is vermoord door Corona en dat we deze op moeten geven. Mocht er nog een show in het najaar zijn; dan zullen we aan de hand van de dan geldende norm en risico moeten bepalen of het ook verstandig is; er zijn belangrijkere zaken zo weten we inmiddels allen.

Nabrander

Afsluitend moeten we als community ook openstaan voor alternatieven zoals die door Ruud en Ronald zijn geopperd; een digitale Koi Show als voorbeeld. In eerste aanleg voel ik daar niets voor want ik ga gewoon liever echt zelf blote vissen kijken, maar het is het begin van een proces en zoektocht naar mogelijkheden waarvan we nu het bestaan nog niet weten. Geduld, vertrouwen, geloof en creativiteit in elkaar en in de veerkracht van de Koi community als geheel; daar zet ik op in. Jij ook?!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.