Veilingen gecanceld en rustiger in de bergen door Corona virus

Het coronavirus. Inmiddels is het overal en worden er her en der maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Het is dan ook niet vreemd dat dit ook zijn uitwerking heeft op de koi industrie. Japan, bakermat van de nishikigoi. Maar ook naaste buur van de bakermat van het coronavirus, namelijk China, neemt ook het zekere voor het onzekere. In dit artikel een overzicht van de effecten van Corona op de koi industrie in zowel Japan als de lage landen tot nu toe.

Paniek is een slechte raadgever

Agenten in Japan ondervinden nog niet teveel hinder van het Coronavirus. Het is natuurlijk niet handig wanneer evenementen worden gecanceld, maar soms kan het ook goed uitpakken wanneer het rustiger in de bergen is. Verder moet je jezelf niet gek laten maken zegt Mischa Koeiers van MR Nishikigoi; want Paniek is een slechte raadgever.

Ik ondervind er weinig hinder van vooralsnog. Als ik het alleen zakelijk bekijk is het voor mij en iedere andere exporteur en betrokkenen belangrijk dat vliegtuigen blijven vliegen. Paniek is namelijk een slechte raadgever. Verder is het rustiger in de bergen, waardoor ik soms het gevoel heb betere aanbiedingen te kunnen doen aan klanten.

  • Mischa Koeiers, MR Nishikigoi

Veilingen gecanceld

Zo zijn er in het zuiden al diverse veilingen van bekende kwekers als Momotaro en Sakai afgezegd. In het noorden is ook de veiling van Dainichi op 10 maart afgelast. Wel zijn er her en de alternatieve – online -biedingconstructies ingepast. Ook de zogeheten en razendpopulaire Niigata Breeders Auction dat gehouden zou worden op 9 maart is gecancelled. Dat neemt niet weg dat reeds vele dealers uit Nederland, Belgie en natuurlijk de rest van Europa afgereisd  waren.

Twee van de Showa die zouden zijn geveild op de gecancelde veiling van Dainichi

Mondjesmaat worden er nog wel events gehouden. En ook de reguliere handel tussen kweker en verkoper vind vooralsnog plaats. Toch zijn het vaak de veilingvissen waarvoor dealers zoals bijvoorbeeld Luc Borgmans van Interkoi Arendonk en Kim  Cloet van Kim’s Koi uit Boortmeerbeek, beiden gevestigd in Belgie, de reden dat zij afreizen naar Japan.

Normaal is een veiling een strategisch spel

Koi op de veiling zijn doorgaans van bovengemiddeld niveau en zoals de naam reeds doet vermoeden gaat de koi naar de hoogste bieder. Doorgaans zijn het toch de aziaten die nog als laatste hun bordje omhooghouden. Nu deze koplopers uit China en ook andere Aziatische landen uit voorzorg danwel quarantine maatregelen schitteren door afwezigheid, leek het een uitgelezen kans voor de Europeanen. Helaas gaat die vlieger dus niet op .

Tja, ik kwam hier om 5-6 veilingen bij te wonen en die zijn allemaal geannuleerd onder de vorm zoals we ze gewoon zijn. Nu vragen ze om schriftelijk te bieden maar dat is niet evident. Normaal is een veiling een strategisch spel waarbij je bepaalde koi gaat volgen maar ook continu je strategie tijdens veiling gaat bijsturen maar dat kan nu allemaal niet.

Ook stellen de kwekers nu minimumprijzen die een stuk hoger liggen dan ze normaal starten tijdens een veiling. Het is dus een beetje zoeken allemaal.

  • Kim Cloet – Kim’s Koi

Bij elke bezoeker en dus ook Kim, werd aan de ingang de temperatuur gecheckt en genoteerd,

Wakagoi 2020 gecanceld

Toch wordt er nog wel gekeken om andere events en of veiligen  toch plaats te laten vinden. Ook de Wakagoi Show dat toch wel een van de belangrijkste shows ter wereld is en de belangrijkste koi show voor relatief jonge koi tot 65 centimeter, is officieel gecanceld. Zo meldt Johan Leurs van Koi Zanmai op zijn Facebook. De show die zou worden gehouden op 28 en 29 maart is uit voorzorg tijdig afgelast daar kwekers uit heel Japan zich voorbereiden om mee te doen aan deze belangrijke show.

Luc Borgmans ondervind relatief weinig hinder, maar de veilingen werden toch op een andere wijze gedaan.

Op beide veilingen waren er wel dealers aanwezig maar heel weinig Aziatische dealers, met name uit China, Thailand, Vietnam, Indonesië en noem maar op. Laat ons zeggen dat er ongeveer 30% aanwezig was. De veilingen werden gedaan met blind bidding. Met andere woorden moest je het bedrag dat je wil bieden bij de nummer van de koi plaatsen die je wil. De meesten vonden het geen plezierig systeem want wat moet je bieden. Je wist niet wanneer je te veel bood, je wist niet wanneer je te weinig bood. De spanning en de sensatie was weg en ook de mogelijkheden werden beperkt. Geen plezierige ervaring.

  • Luc Borgmans

Ook in Nederlands heeft het coronavirus effect op de koi hobby. Zo is de jaarlijkse kennisdelingsdag, die zou worden gehouden bij Chikara Koi in het midden van het land tot nader orde uitgesteld. In een bericht op Facebook vraagt de dealer om begrip en geeft ook aan dat sommige sprekers niet aanwezig kunnen zijn omdat zij beroepshalve het risico niet kunnen aanvaarden.

Het valt men te prijzen dat zij waar verantwoordelijk, organisatorisch gezien, het zekere voor het onzekere nemen. Het valt te hopen dat in de komende weken de situatie in Nederland maar ook mondiaal gezien onder controle te krijgen. Op dit moment is er nog geen reden om aan te nemen dat de shows die over circa anderhalve maand weer zullen beginnen niet door zullen gaan.

Op dit moment zijn er ook nog geen cursussen van KoiQuestion te boek om te worden afgelast noch vragen we u; blijf geïnformeerd en als er toch wel een cursus wordt geannuleerd zullen we schikken u daar persoonlijk bericht van te geven. Voor vragen, opmerkingen en signaleringen van het coronavirus mbt de koi industrie. Kunt u ons mailen op info@koiquestion.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.