Deel 7 van de vijver van Marco

Het terras is gelegd en aangetrild en de vijver is gevuld. Het is de laatste mijlpaal voordat de Koi terug geplaatst kunnen worden. De vijver is Koi-klaar. Eindelijk….

20191106_153629 1

De vijver is Koi-klaar!

Wat betekent Koi-klaar voor mij? De filter draait, de vijver is gevuld en ik ben voorbereid voor eventueel een koude winter, die zoals het er nu uitziet uitblijft. Wat nog rest is afwerking en het zo gebruiksvriendelijk maken van de vijver. Waar mijn vorige vijver en vooral filter erg bewerkelijk was, wilde ik nu van zoveel mogelijk gemakken voorzien zijn. Onderhoudsarm en gebruiksgemak worden het doel. Binnen een bepaald budget natuurlijk. Dus wat nog rest in artikelen over de bouw van mijn vijver zou best eens onsamenhangend kunnen zijn. Het zijn de losse eindjes die bij elkaar geknoopt worden.

Overigens heb ik zelf de eerste duik al moeten nemen. Een gedwongen duik, de temperatuur was met 11 graden Celsius te koud om er een ontspannen duik van te maken. Stom om iets uit je handen te laten vallen boven de vijver…. De steen zag ik na een plons verdwijnen in de diepte en landen op de bodem.

IMG_4009

Een ‘gedwongen’ duik

Maar nu over het thuiskomen van mijn Koi. Vangen en transporteren is een spannende gebeurtenis. Hoewel ik er niet zenuwachtig van wordt. Koi vangen doe ik als adviseur regelmatig en ben er aardig bedreven in. Ik ga niet alle Koi tegelijk plaatsen overigens. Het transport is verdeeld over zes dagen en in drie fases. Het is inmiddels 21 oktober. Het is droog en een ideale dag om de eerste Koi naar huis te halen. Deze eerste twee vissen komen uit de quarantaine bak die bij mijn ouders stond.
20191021_183831

20191021_183938

De eerste twee Koi worden verhuisd

Twee dagen later volgen de andere twee en als laatste de drie grotere die enkele maanden in een grote zwemvijver gezwommen hebben. Het vangen, bowlen en transporteren van de Koi verliep gelukkig vlotjes. Zelfs in de 100-kuubs zwemvijver viel het niet tegen. Ik was vanwege de grootte van de zwemvijver en de vorm bang dat ik met een sleepnet aan het werk moest. Echter met totaal drie Koinetten konden de Koi geen andere kant op dan de Koisok. Vandaar in de doos en terug naar huis.
20191021_184028
20191021_190758

20191026_082554

De eerste vier Koi zwemmen over het ondiepe stuk

De winterkap sluit de vijver nu af voor een periode van rust en het dagelijks monitoren van de waterkwaliteit is begonnen. Hopelijk komt de stikstofkringloop nog een beetje op gang voordat de natuur in winterslaap gaat. Dat zal me helpen in het voorjaar.
20191026_135556
20191026_140012

20191026_140420

De drie grotere Koi werden als laatst verhuisd 

Als de Koi zwemmen werkt alles. Sommige dingen zijn tijdelijk functioneel gemaakt. De eerste verbeteringen worden in elkaar geknutseld. Ik verzamel opnieuw diverse materialen en begin met verkopen van materiaal wat ik niet meer nodig heb. De quarantaine bak stond bij mijn ouders enorm in de weg. Gelukkig had ik die snel verkocht. Helaas was ook dat weer een flinke klus. De schutting moest weer gedemonteerd worden enzovoorts enzovoorts. Wat betreft het klustempo neem ik flink gas terug. Dat was ook nodig. Er gebeurde een paar weken eigenlijk vrijwel niets aan de vijver. Andere klussen buiten de hobby kwamen even hoger op het prioriteitenlijstje te staan.
Overigens had ik er de komende periode ook een extra taak bij, namelijk de waterkwaliteit moest gemonitord worden. Dagelijks meette ik ammonia en nitriet. Ammonia heb ik nooit gemeten in dit startende stadium, nitriet echter wel. Vanaf toen ging ik ook de KH monitoren. Deze bleef ten alle tijden 6. Ik voegde 20 liter dragermateriaal extra toe in mijn bewegend bed voor huisvesting van bacteriën. Dit had geen gegronde reden behalve een beetje kleur in een bewegend bed;)

20191111_081856

Meten is weten

20191222_125733

Niet omdat het moet, maar omdat het kan

De eerste verbetering van het totale systeem vindt plaats aan de vuilwaterbak. De dompelpomp was aangesloten door middel van een stugge slang. De slang is vervangen door pvc. Daarnaast is er een backup voor als de dompelpomp niet werkt. Of indien de dompelpomp stuk zou gaan, stroom uit zou vallen of de leiding verstopt zou raken. Ik sluit daarom de vuilwaterbak ook aan op het gegraafde gat van de trampoline. Als de dompelpomp weigert loopt het water niet terug de vijver in, maar het gat van de trampoline is dan de noodopvang van het vuile water.

20191117_070541

De dompelpomp staat nu stabieler dan met een stugge slang

20191110_165559

Een noodleiding voor als de dompelpomp dienst weigert

Als de sproei-installatie ingegraven is en daarna het gras gelegd wordt krijgen we eindelijk een beetje het idee van een tuin. Het genieten kan beginnen. Hoewel het natuurlijk nog wel winter is.

20200125_143559

De totale tuin begint ergens op te lijken

De volgende klus wordt een vloer in het tuinhuis. Dan krijgt alles in het tuinhuis zijn plek.

Wordt vervolgd!

Series Navigatie<< Vijverbouw betekent ook filterhuisbouwFinishing touch en meer >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.