Na jaren van afwezigheid Koishow terug op Appeltern

Het is half december wanneer het spitsen van mijn oren loont. Vlak onder mijn neus, vanuit Brabant worden er plannen gecreëerd. Mooie plannen voor de hobby. Toen de heren met de nieuwe plannen naar buiten kwamen ging er een shockgolf door de Koiwereld: Een nieuwe vereniging is geboren en de daarbij horende events zijn een feit!

koi cave koi event

Koi Event 2020 is een nieuwe Koishow op de agenda

Daarom is het tijd om de verantwoordelijken eens aan hun spreekwoordelijke jasje te trekken om alle hobbyisten eens uit te leggen wat er allemaal op de agenda staat. De nadruk in dit artikel leggen we even op het organiseren van een nieuwe show. Ik interview daarvoor Theo de Vliegh, mede-initiatiefnemer van dit geheel.

Bezoekers kunnen volop inspiratie op doen

Jullie gaan een nieuwe Koishow organiseren. Waar en wanneer vindt deze show plaats?

Het Koi Event vindt plaats in het weekend van 27 en 28 Juni in de Tuinen van Appeltern. Wij hebben om meerdere redenen voor de Tuinen van Appeltern gekozen. Het is natuurlijk erg prettig dat de Tuinen bekend zijn met het fenomeen ‘Koishow’ en tevens is de ligging; in de buurt van Tiel; behoorlijk centraal. De combinatie van tuinen en Koi vinden wij een logische. In die zin is Appeltern uniek in z’n soort. We hebben echt gekeken naar ‘een gezinsuitje’. Ten tijde van het Koi Event zullen de Tuinen in volle bloei staan, waardoor bezoekers volop inspiratie op kunnen doen. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden om ook jonge kinderen een leuke dag te bezorgen.

72624930_10214719195523409_1126204123671166976_n

Een interview met Theo, hier op een Japanse Koishow

De naam van de nieuw Koivereniging is KoiCave. Wie zijn dat eigenlijk?

KoiCave is de jongste Koivereniging in Nederland. Wij hebben een duidelijk ambitie. KoiCave wil een vereniging zijn die alle leden aan zich bindt en verenigt in het gemeenschappelijke doel om het plezier in de Koihobby te vergroten. Onderling respect en plezier vormen het fundament van onze club. KoiCave wil hèt kennis-, kunde en ondersteuningsplatform aan Koihobbyisten binnen de Benelux zijn.  Om dit te bereiken sluiten wij ‘vriendschappen’ met alle partijen die hetzelfde doel nastreven. Oh ja…en er moet wel gelachen worden!

71140707_2223108654484646_2901371041194442752_o

Op de voorgrond de holbewoner, mascotte van Koicave, die overal mee naar toe gaat

Ik zal bij deze direct een primeur geven!

Sinds wanneer bestaat het idee van het organiseren van een show en hoe lang zijn jullie al bezig met de voorbereiding?

Het is allemaal ontstaan, omdat iemand zei: ‘zullen we een keer een show organiseren?’
Bedenk daarbij dat wij altijd vanuit de Koihobbyist redeneren, omdat we dit zelf ook zijn. Dat is nu een kleine drie maanden geleden. We hebben vervolgens een lijstje gemaakt voor zaken die ‘geregeld’ moesten worden. Een show vanuit het niets organiseren, die bovendien fundamenteel anders moet zijn dan ‘wat er al is’, is geen klein verhaal kan ik je zeggen. Je hebt echt mensen nodig die het idee een warm hart toedragen en die mede bereid zijn hun nek uit te steken. Denk daarbij alleen maar aan zaken als locatie, vats, pompen, enz. En helemaal niet te vergeten ‘vrijwilligers’. Tot nu toe is dat allemaal ingevuld en gelukt.  Iets dat ons echt positief heeft verrast en positief verbaasd, is de steun die vanuit Japan is toegezegd. Ik zal bij deze direct een primeur geven; er komt een heuse stand met een aantal Japanse kwekers met schitterende aanbiedingen. Tevens zullen zij mede jureren en assisteren bij de seminars.

De enige show waar tegelijkertijd een hobbyisten- en een handelarenshow zal worden gedaan

De show duurt twee dagen. De deelnemende Koi verblijven dus vele uren in een showvat. Belangrijke vraag voor een potentiële deelnemer zal zijn: Hoe gaan jullie het welzijn garanderen en monitoren?

Aan het welzijn voor de vissen worden geen concessies gedaan. Dat was bij de start al het vertrekpunt. Daarvoor hebben we drie randvoorwaarden ingevuld. Ten eerste zorgen we voor een continue waterverversing.  We hebben inmiddels 2 grote watercontainers van 38 kuub besteld. Afhankelijk van het aantal verhuurde vats kan daar nog een derde container bijkomen. Tevens hebben we met het waterbedrijf een standpijp met evenementenaansluiting besteld, waarmee we de containers altijd op peil houden. Één van de Vrienden van de KoiCave is de Adviesgroep Koi & Vijver. Zij hebben inmiddels een team toegezegd die de waterkwaliteit gedurende het gehele event zal monitoren. Tenslotte zorgen we voor nachtelijke bewaking. Uiteraard ook bewaking voor de spullen van mensen, maar in dit geval doel ik vooral op bewaking van de waterkwaliteit en de Koi.

70603470_2211517092310469_5069674242514092032_o

Koicavers die samen de show in Engeland bezoeken

Er zijn meer shows in juni. Wat maakt deze show zo bijzonder dat je iedere hobbyist aanraadt om naar Appeltern te komen?

Er zijn inderdaad meerdere shows. Het Koi Event zal de enige show zijn waar tegelijkertijd een hobbyisten- en een handelarenshow zal worden gedaan. Dat betekent dus letterlijk dat alle prijzen dubbel zullen zijn. Er zullen zelfs twee Grand Champions zijn. We zien een trend dat steeds minder hobbyisten deelnemen aan een Koishow en verdrongen worden door het ‘geweld’ dat door handelaren wordt ingezet. Daar moeten we vanaf, het motto van de KoiCave is immers ‘voor hobbyisten; door hobbyisten’. Deze prachtige hobby bestaat bij de gratie van de liefde die hobbyisten voor hun Koi koesteren. Er zwemmen bloedstollend mooie Koi bij vele hobbyisten. We willen deze mensen de kans geven om op een gelijk speelveld de krachten met elkaar te meten.

Een klassieke showklasse-indeling met een vernieuwende twist

Wat betreft de wedstrijd. Iedere show jureert op een andere wijze. Hoe gaat de jurering eruit zien op jullie show? Is het een klassieke showklasse-indeling of iets nieuws?

Om deze wedstrijden goed tot hun recht te laten komen zijn de showklassen waarin gejureerd gaat worden aangepast. Dit alles is nauw overlegd met wedstrijdleider Joop van Tol om tot een zo goed mogelijke realistische indeling te komen.
Zo zijn bijvoorbeeld de doitsu Koi samengevoegd tot één showklasse. Dit geldt ook voor een showklasse Hikari (metallic) en de showklasse Kinginrin. Alles lekker duidelijk ondergebracht in acht overzichtelijke showklassen.
Naast de prijzen in size en showklasse worden diverse extra prijzen uitgekeerd in de hobbyistenwedstrijd. Als basis hanteren we de klassieke indeling van de showklassen, maar geven hier zeker een vernieuwende twist aan.

theo aan het vat

Theo aan een showvat in Nederland

Hoeveel Koi kunnen zich maximaal inschrijven?

Het maximum aantal Koi staat vermeld in het informatiepakket dat door inschrijvers kan worden aangevraagd. Aangezien het hier een nieuw initiatief betreft begrijpen we dat sommige inzenders de spreekwoordelijke kat uit de boom willen kijken. We zijn echter overtuigd van de kennis en kunde van de vele vrijwilligers en hobbyisten die de KoiCave kar trekken. Het KOI EVENT wordt niet zomaar een klein opgezet Koishowtje; het geheel wordt bloedserieus aangepakt. Wij zijn er zeker van dat deelnemers blij gaan zijn dat ze de stap hebben gezet om mee te doen. Gezien het aantal inschrijvingen dat al binnenkomt verwachten wij zeker een 50-tal showvaten te plaatsen waarbij we flexibel zijn tot ruim 60 vaten. Dit lijkt ons een mooie basis voor de komende jaren.
Inschrijven is mogelijk door te mailen naar events@koicave.nl

Wat gaat er nog meer te zien zijn dan Koi?

Naast Koi, zal vooral veel aandacht worden gegeven aan de totale belevenis. Er zal een ruim opgezet kennisplein zijn. Er hebben zich reeds een behoorlijk aantal serieuze handelaren aangemeld voor standruimte. Met hen is besproken dat zij vooral hun innovaties zullen tonen aan het publiek. Laten we de Tuinen niet vergeten te noemen! Ruim 200 voorbeeldtuinen zullen in volle bloei staan, waardoor bezoekers ideeën  op kunnen doen voor hun tuin rondom de vijver; om het zo maar te zeggen! In de Tuinen zijn ook volop attracties om ‘de kids’ te vermaken. Achter de schermen wordt nog keihard verder gewerkt om aantrekkelijke partijen naar het Event te krijgen, maar daarover later meer.

78482450_2349704751825035_750255899561426944_o

Zal Shigeyoshi Tanaka zijn gezicht laten zien op KOI EVENT?

Wat ook nog bijzonder is, is de wijze van prijsuitreiking. De prijsuitreiking gaan we op de zaterdagavond doen tijdens een feestelijke avond met BBQ. Voor hobbyisten is deelname aan deze feestavond inbegrepen in de huurprijs voor het vat. Alle prijzen; dus ook alle majors, zullen pas tijdens de feestavond bekend worden gemaakt en uitgereikt. Het tweede nieuwtje is dat er op de zondagmiddag een interessant seminar zal worden gegeven door een aantal juryleden (ook Japanners) om aan de deelnemende hobbyisten uitleg te geven over de afwegingen die zijn gemaakt tijdens de beoordeling van de Koi. Wij denken dat het belangrijk en leerzaam is om de deelnemers deze informatie mee te geven. Daar is tevens zeker ruimte voor discussie!

Een EVENT om in je agenda te zetten in ieder geval!

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.