Deel 6 van de vijverbouw van Marco

Nu het waterniveau stijgende is zou je denken dat ik zo goed als klaar zou zijn. Echter eind oktober waren er nog klussen genoeg die moesten gebeuren. Wat eerst, tja….  Dit was het to-do-lijstje:

  • De Koi terug naar huis

  • Terras leggen

  • Tuinhuis maken

  • Filter aansluiten

  • Kindveilig maken van de vijver

20191012_115054

Een enorme diversiteit aan onderdelen en een ingewikkelde bouwtekening bij het tuinhuis

20191012_183559

Tot hier toe, was het bouwen van het tuinhuis een eitje……..

Onrust

Waar begin je mee? Overal is iets voor te zeggen. Ik koos voor het meest hectische en meest onlogische en deed het allemaal een beetje door elkaar. Dat is niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand, dat kan ik wel zeggen. Overal tegelijk aan denken, in plaats van gestructureerd werken, daar werd ik nog onrustiger van.

20191012_183530

Er zit nog geen dak op, dat duurde nog wel even

20191013_162648

De eerste retour leiding is snel gelegd

tuinhuis

De Koi moesten in ieder geval nog even wachten. Daarvoor moest eerst het terras gelegd worden. Maar het terras kan pas gelegd worden als de palen van het tuinhuis in de grond staan.
Ik begon met het bouwen van het tuinhuis. Dat kon ik niet alleen en ik was afhankelijk van derden. Tussendoor deed ik het pvc-werk zodat de filter aangesloten kon worden.

20191017_150640

Er is ruimte genoeg in het tuinhuis

Nou de filter draaide werd de drang voor het halen van de Koi nog groter

Filter in werking

Het tuinhuis was verreweg de grootste tegenvaller van alle werkzaamheden. Alles wat ik wilde bleek van standaard af te wijken, dit was geen probleem en behoorde tot de mogelijkheden, aldus de leverancier. Ik had een afwijkende lengte, een afwijkende breedte, afwijkende dikte van balken enzovoorts.

Weer een stapje dichterbij

van twee dagen naar drie weken

De benodigde tijd voor opbouw viel daardoor erg tegen. Dat kwam ook door de geschepte verwachting van de leverancier. Zij hadden mij verteld dat het tuinhuis in 1 a 2 dagen zou staan. Dat werd drie weken. Ik kreeg een enorm aantal bouwtekeningen bij het tuinhuis, die soms wel van toepassing waren voor mijn op-maat-gemaakte-blokhut en soms ook niet. Welke tekeningen nou nodig waren, dat moest ik zelf uitzoeken. Geloof me, er is wat bij gevloekt. Zelfs nu, als ik dit stukje typ in januari, is het nog niet helemaal af.

20191015_143852_HDR

Tevens wilde ik de vijver direct kindveilig maken

Het aansluiten van PVC verliep daarentegen vlotjes. Dit was allemaal vooraf uitgedacht en mijn plan met eigen schets kwam redelijk uit. Het scheelt misschien ook dat de filterruimte groot genoeg is.

20191015_164140

20191022_175238

Zo! Kindveilig!

pompen of verzuipen

Ik heb voor het gemak veel gebruik gemaakt van volledige rubberen moffen en pvc met manchetverbindingen. Kost iets meer, werkt lekker snel en prettig en is eventueel makkelijk demontabel indien nodig. Alles heeft maat 110, behalve de aansluitingen op de pomp, 2x een DM-vario 20.000. De pompen zijn aangesloten met pijp 63. Van 63 ben ik snel weer terug naar 110 gegaan. Ik heb na de pompen een terugslagklep geplaatst. Dit biedt ietwat meer weerstand in de leiding echter geeft perfect zicht op de werking van de pompen.

20191017_183723

De palen staan, dus er kan gele grond gekuierd worden

20191019_085454

Terras is gelegd, het wordt steeds mooier

kindveilig maken van de vijver

Inmiddels woonden we al in ons nieuwe huis dus moest de vijver kindveilig worden. Mijn zoontje van 2,5 jaar oud vindt alles reuze interessant. Bij mijn vorige vijver had ik al eens gewerkt met dubbeldraadstaafmatten tot volle tevredenheid, dus ook deze keer. Gezien de vijver groter is, moest ik het geheel wel stevig bouwen en ondersteunen.

20191019_140719

De latten liggen bijna op het dak

Bijna kunnen de vissen gehaald worden. Echter om de vissen over te huizen en twee weken later met een trilplaat de grond af te trillen voor het terras, leek me wat betreft de hoeveelheid stress niet verstandig. Even geduld nog. Gelukkig komt het eind in zicht……

Wordt vervolgd!

Series Navigatie<< Hoe maak je een doorvoer in een koivijver?Alle Koi weer thuis >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.