Dit artikel is deel 5 van 8 in de serie De vijver van Marco

Deel 5 van de vijverbouw van Marco

Het framewerk van sandwichpanelen en U-profielen is klaar. Nu moet alle pvc aangelegd worden zodat de folie geplaatst kan worden. Hoe maak je een doorvoer in de vijver is een van de uitdagingen die ik hierbij tegenkom. Totaal heb ik 40 meter pijp 110 verwerkt van vijver naar filter. Dat komt onder andere doordat het filter niet direct aan de vijver staat. Er zit een terras tussen. Daarnaast zijn er 5 routes gemaakt van 110. Drie keer aanvoer (2x bodemdrain en 1x skimmer) en tweemaal een retour.

20191007_151604

De eerste wanddoorvoer 110 is geplaatst

Hoe maak ik een doorvoer in de vijver

Hoe maak je eigenlijk een doorvoer in de vijver? Die vraag stelde ik me al een paar weken vooraf aan de bouw. De ene zegt slijptol, dan andere decoupeerzaag. Er zal ook vast speciaal gereedschap zijn voor een doorvoer in een vijver. Ik kocht via de Chinese groothandel een grote gatenzaag maat 115.  Daar heb ik het eerste gat voor de doorvoer mee geboord, maar daarna heb ik hem alleen nog gebruik ter aftekening. Een decoupeerzaag was het meest praktisch.

Overigens was die aftekening van het doorvoer in de vijver wel noodzakelijk. In het midden van die gatenboor zit een kleine boor. Aan beide kanten van het sandwichpaneel moest ik een gat boren en wel precies tegenover elkaar. De panelen zijn 10 cm dik. Ook met de decoupeerzaag moest aan beide kanten gezaagd worden.

20191007_151723

Het plaatsen van de eerste wanddoorvoer

Het doorvoer in de vijverwand heeft me allemaal best veel tijd gekost. Twijfelen over de juiste werkwijze, geen routine enzovoorts. En als laatste, het moet goed en het moet in één keer goed. Als er terras overheen ligt, wil ik er nooit meer bij hoeven.

20191007_172840

De gleuf met leidingen, later wordt hier terras over geplaatst

De leidingen lopen niet precies waterpas. Ook met luchtbellen in een leiding is rekening gehouden. Een eventuele luchtbel moet via de filter ontsnappen, oftewel, de leidingen lopen lichtjes op richting de filter. Bij de retouren is dit andersom. Die lopen op richting de vijver.

20191007_172859

Driemaal 110 komt de filterput binnen. Klaar om aangesloten te worden op de filter

Over leidingwerk wordt veel gediscussieerd. Wanneer doe je het goed? Ik heb gekozen om onder de grond nergens bochten van 90 graden te gebruiken, enkel tweemaal 45 graden. Mocht er ooit een verstopping komen, is het in ieder geval makkelijker om er iets doorheen te trekken. Hopelijk is dit nooit nodig.

20191007_172913

Tweemaal de bodemdrain en eenmaal skimmer is aangesloten

Ondertussen wordt ook de bodem lichtjes aflopend naar de bodemdrain geprepareerd. Het zal niet lang duren voordat de folie gelegd wordt. in de diepe hoeken heb ik met XPS piramides geplaatst. Dit om ‘dode’ hoeken met vuil te voorkomen en de stroming in de vijver te verbeteren.

20191009_134915

De bodem van de vijver is bijna klaar

Persoonlijk vind ik werken met PVC leuk om te doen. Het gaat snel zoals het maken van een doorvoer in de vijver, maar is niet ingewikkeld en geeft veel voldoening. Soms wat extra passen en meten. Ik probeer het zo ideaal mogelijk te plaatsen, maar pijp 110 is niet flexibel en soms moet je concessies doen. Toch een hoekje meer dan vooraf bedacht.

20191009_190439

Hier 1 hoek van 90 graden. Het paste niet anders

Al met al ben ik zeer tevreden over hoe het allemaal aangesloten zit. Ik heb veel met machetkoppelingen en rubberen koppelingen gewerkt.

20191011_135428

Ziet er strak uit, al zeg ik het zelf

Wanneer alle pvc gelegd is en de bodem helemaal klaar is, is het tijd om te folieën. Een toch wel bijzonder moment, omdat daarna de slang erin mag. Er komt water in de toekomstige vijver, dat klinkt alsof het eind in zicht is!

20191011_171101

De doorvoeren in de vijver zitten erin. Klaar voor de folie

Zaterdag 12 oktober is het zo ver. Vijf weken nadat ik de sleutel kreeg van onze nieuwe woning. Eerst wordt er beschermingvilt geplaatst en daarna rubberfolie. Daarna kan eindelijk de tent afgebroken worden. De tijdelijke tijd is duidelijk niet voor permanente kwaliteit en elke dag houd ik de weersverwachting in de gaten. Een herfststorm zal die zeker niet overleven. Soms moet je een beetje geluk hebben;)

20191012_090359

Eerst beschermingsvilt voordat de rubberfolie geplaatst wordt

20191012_105316

De folie wordt ter plaatse op maat gemaakt

In enkele uren is de folie geplaatst. Duidelijk een klus die ik niet zelf moet doen maar overlaat aan een vakman. Ondertussen beginnen wij aan het tuinhuis wat boven op de filterput komt te staan. Maar daarover in het volgende deel meer.

20191012_115046_HDR

20191012_161712

De folie is klaar en zelf begin ik met het tuinhuis. Voordat de onderste balk gelegd is……..

20191014_094954

Alles is gefixeerd met pur

3 tips voor het vullen van je vijver met water

Het heugelijke moment is daar, de slang kan erin. Nog enkele tips die ik kreeg over het vullen van de vijver die ik met jullie wil delen:

  • Vul niet te snel!
  • Tijdens het vullen moet je ook de zijkanten van de panelen aanvullen met zand. Dit om kromtrekken van de wanden te voorkomen. Zowel zanddruk als waterdruk kunnen groot zijn. Beide geleidelijk aanvullen is dus van belang.
  • Ik vulde de vijver niet ineens. Eerst 1/3 en dan een dag wachten. Door de waterstand weet je dan of de drains lekvrij zijn. Daarna tot net boven de zijdrains en weer een dag wachten. Daarna volledig afgevuld.

Wordt vervolgd….

Series Navigatie<< Chef popnagel en lassers die geen pauze inlassenVijverbouw betekent ook filterhuisbouw >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.