Deel 2 van de vijverbouw van Marco

Het was even afkicken. In totaal heb ik vier maanden geen vijver gehad. Mijn Koi zwommen her en der. Dat ging gelukkig allemaal goed. Zelf verbleven we een paar maanden bij mijn schoonmoeder en die heeft helaas geen vijver om even een rustmomentje te pakken.


De Koi in de zwemvijver vermaken zich prima!

Ach ja, het is zomer en ondanks dat het lang licht is vliegt de tijd voorbij. Ik schets mijn toekomstige vijver, bestel materiaal en heb in mijn dromen de vijver al 20x gegraven voordat het zo ver is.

Schets

Zoiets moet het gaan worden

Een misschien wel opvallende keuze, tenminste anderen vragen er mij wel eens naar, is dat ik per se een ondiep gedeelte wilde hebben. Immers, meer diepte is meer liters en daarnaast wordt de constructie ook lastiger en duurder door het maken van een ondiep gedeelte.


De tuin is leeg, klaar om een gat te graven

Dat ik hier toch voor kies heeft een aantal redenen. Het zit hem gedeeltelijk in het feit dat ik vroeger graag de waterkant afstruinde op zoek naar zoetwaterbiggen, oftewel de wildere variant van de cyprinus carpio. Vaak zag ik ze vertoeven op ondiepe stukken, zoekend naar eten. Zeker als de zon  scheen. Andere hobbyisten met grillige vormen in hun vijver zien hetzelfde gedrag bij onze Koi. Oftewel ik verwacht dat mijn Koi het ondiepe stuk zeker zullen gaan appreciëren.
Daarnaast wil ik graag zinkend voer gaan geven. In mijn vorige vijver verdween dit altijd direct in de bodemdrain ondanks dat mijn Koi er als een dolle op afgingen op twee meter diepte.
Door op het  ondiepe stuk dit voer aan te bieden blijf ik beter zicht houden en voorkom ik het verdwijnen van voer anders dan in de darmen van de Koi.


Graven!

Nog een reden is dat ik afgelopen hittegolven wel eens dacht: Waar zal ik eens verkoeling gaan zoeken?
Blijven watertrappelen in een vijver van 2 meter diep is een vermoeiende bezigheid. Dit zal in de komende hittegolven veranderen in: Zitten in de vijver.

20190911_120705

Hier kan ik voorlopig mee vooruit

Begin september is het zo ver. Klaar om alle plannen uit te gaan voeren!
De tuin wordt helemaal leeggehaald en grofweg met lint bepalen we de plekken voor de vijver, tuinhuis, overkapping en de trampoline. Daarnaast begin ik de zoektocht naar de riolering.  Die is gelukkig snel gevonden. Dat is gunstig. Ongunstig is de hoogte van deze leiding. Vanaf de filter gaat het te weinig aflopen om daar te eindigen. Maar dat is voor latere zorg.


Found it!

Ik sloop al het oude leidingwerk eruit en bouw opnieuw op. De eerste pijp 110 ligt in de grond en de bouw is nu echt begonnen!

20190912_155554_HDR

De eerste leiding ligt!

De komende weken moet er nog hard gewerkt worden. Ik wil immers zo snel mogelijk en voordat het koud wordt mijn eigen Koi thuis hebben zwemmen.

Series Navigatie<< Ik heb meer zin in het voorjaar dan menig hobbyist

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App
EnglishNederlands