Een gewaagde titel, dat snap ik best. Hoe kan ik nu oordelen over andere hobbyisten. Natuurlijk kan ik dat niet. Ik kan jullie wel vertellen hoeveel zin ikzelf heb in komend voorjaar.

Verbouwen of verhuizen?

Als je een fanatieke Koihobbyist bent, is pas je derde Koivijver perfect. Dat is de stelregel. Iedereen maakt fouten, tevens ik.
Ik haat fouten maken. Daarom begin ik niet als een Koi zonder kop aan een project. Zo’n 8 jaar geleden begon ik aan het bouwen van een Koivijver. Goed ingelezen en vastberaden foutloos zou deze 14 kuub worden. De jaren verstreken en meer gemaakte fouten kwamen aan het licht. Sommige paste ik aan, andere negeerde ik.

DSCN1828

Mijn 14 kuubs vijver heeft 8 jaar lang veel plezier opgeleverd

De wens om te verhuizen werd steeds groter (om diverse redenen). Ga je dan nog rigoureuze verbouwingen doen aan de vijver? Ikke niet…..
Een pomp vervangen, een nieuwe gasveer op de filterput, dergelijke klusjes deed ik nog en voor de rest liet ik het hoe het was.

WP_20190605_10_30_43_Pro

Er is een tijd van maken en een tijd van breken…..

Wegens de moeilijke woningmarkt duurde verhuizen langer dan verwacht, maar in februari 2019 deden we een bod op een huis wat wel geaccepteerd werd. Blij dat we waren, maar ik realiseerde me ook een aantal andere dingen…. Mijn Koi moesten verhuizen en dat ging een hele operatie worden. Dan heb ik het nog niet over het bouwen van een nieuwe vijver.

Tijdelijk opvang

Ons huis werd direct verkocht en ik moest direct mijn woning uit, terwijl de nieuwe woning nog niet beschikbaar was. Als wanhoopsdaad vroeg ik nog aan de oude eigenaren van ons nieuwe huis of ik niet vast een gat mocht graven van 40 kuub in hun tuin, maar helaas, ik moest een paar maandjes geduld hebben….

WhatsApp Image 2019-05-03 at 21.21.09 (6)

De tijdelijke 3,5 kuubs bak moest door de schutting

Voor mezelf was het geen probleem. Ik pak mijn bed op en plant het ergens anders en dan slaap ik. Onze inboedel ging in opslag. Maar de Koi…..

Met zeven Koi redelijk aan de maat is een kleine quarantaine bak niet echt ideaal. Vooral voor de grotere Koi, die net wel of net niet de 80 centimeters aantikken, wil je toch wat zwemruimte hebben.

WP_20190513_15_32_54_Pro

Geplaatst en ready voor de opvang van 4 Koi

Gelukkig schoot een collega te hulp. Hij had niks met Koi, maar wel een grote zwemvijver van 100 kuub. Na wat overleg mochten mijn drie grootste Koi daar verblijven. De overigen gingen in een  bak van 3,5 kuub.

20190704_132746

The grotere lucky three mochten logeren in een grote zwemvijver

Het is Juni 2019 als de verhuizing hiervan begint. Daarna had ik tot 1 september om nieuwe plannen uit te broeden.

Schets

Deze eerste schets dateert van juni 2019

 

Ik kan wel zeggen dat verhuizen een vloek is en een zegen. Een hoop werk, zorgen, stress, bloed, zweet en tranen. Als het eindresultaat dan maar voldoening gaat geven!

To be continued…….

Series NavigatieEerst wachten, nu hard werken, straks genieten >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.