Het opmerkelijke uiterlijk van de Geisha’s

Geisha’s worden gezien als de toonbeelden van schoonheid en een verfijnde cultuur en zijn een van de grootste iconen uit Japan. Maar waar is dit specifieke uiterlijk op gebaseerd?

Ook de haargrens wordt niet geverfd om de illusie van een masker te creëren

Om te beginnen hebben Geisha’s allemaal een volledig wit gezicht. Dit komt uit de tijd dat er nog geen lampen waren in het paleis van de keizer en hij de Geisha’s, door het witte gezicht, goed kon zien bij kaarslicht.

Gezicht

De witte verf loopt vanaf het gezicht door naar de nek en de hals. In de nek loopt de verf uit in een V-vorm waarbij je dus een stukje van de “echte” huid ziet. Ook de haargrens wordt niet geverfd om de illusie van een masker te creëren. Om het gezicht wit te maken, gebruiken de Geisha’s krijt, kalk, rijstpoeder, cyanide of zelfs gedroogde uitwerpselen van de nachtegaal.

Kuchibeni is in de Koi wereld een gewaardeerde term

Ogen

Om de ogen van een Geisha te accentueren wordt gebruik gemaakt van de rode kleur die ook zal terug komen in de lippenstift. De buitenkant van de ogen wordt aangezet met houtskool en zo ook de wenkbrauwen. De rode kleur zie je rondom de ogen terug, om het geheel er uit te laten springen.

Kuchi (Mond)

De lippen worden eerste met de witte verf bedekt en word later bedekt met een rode lippenstift. De Geisha’s die nog in opleiding zijn vullen alleen hun onderlip in met de rode lippenstift en de gevorderde Geisha’s tekenen ook hun bovenlip. 

Kuchibeni

Geisha met Kuchibeni

Kuchibeni is in de Koi wereld een gewaardeerde term. Wanneer je kuchibeni letterlijk vertaalt betekent het lippenstift. Vaak wordt er gedacht dat kuchibeni bij Koi betekent dat alleen de lippen van de vis rood gekleurd zijn, maar dit is niet geheel waar. Bij Koi spreek je ook van kuchibeni wanneer de neus van de vis rood gekleurd is. Dit is namelijk gerelateerd aan de Geisha’s. Zij volgen ook niet de natuurlijke lip lijn maar maken de lip juist groter bij het aanbrengen van de rode lippenstift.

De Geisha’s worden in Japan gezien als het toonbeeld van schoonheid en verfijnde cultuur, mede door de rode lippen. Wanneer een Koi dus de rode lippen heeft, wordt dit in de Koi wereld erg gewaardeerd.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App
EnglishNederlands