Bereid je vijver voor op de winter met deze 3 tips

Voor een aantal hobbyisten stopt de hobby volledig, wanneer ze niet meer bij een behaaglijke temperatuur in de tuin kunnen zitten. Filtersystemen worden stopgezet, er wordt geen onderhoud meer gepleegd en men ziet het volgende voorjaar wel wat er aan vis komt boven zwemmen (of drijven…).

in het ergste geval wordt de vijver ontmanteld en gaat men kanaries houden

Koi zijn immers koudbloedige dieren die ’s winters in winterslaap gaan en niet meer eten en dus ook niet meer vervuilen, zo is de gedachte. Helaas voor hen ligt het iets genuanceerder. Bij dit soort vijvers is het in het voorjaar een komen en gaan van dierenartsen en adviseurs om te redden wat er te redden valt. Vaak leidt dit tot teleurstelling en in het ergste geval wordt de vijver ontmanteld en gaat men kanaries of iets dergelijks houden. Toch is met een aantal maatregelen dit leed gemakkelijk te voorkomen. Laten we in een paar artikelen eens kijken hoe je je kunt voorbereiden op de winter en hoe je je Koi succesvol door de winter kunt slepen, zodat je in het voorjaar met een gezonde populatie weer kunt genieten langs de vijver.

Temperatuur onder 15 graden Celsius

Wanneer de watertemperatuur onder de 15 graden Celsius komt, meestal zo rond eind september, begin oktober, wordt het tijd om geleidelijk van zomer- naar wintervoer over te schakelen en de hoeveelheid voer langzaam af te bouwen. U kunt dit doen door zomer- en wintervoer te gaan mixen, waarbij het aandeel zomervoer steeds kleiner wordt, maar er zijn ook herfstvoeren op de markt, waarbij dit al voor u geregeld is. Aangezien door de koudbloedigheid van de Koi de behoefte aan bepaalde ingrediënten per seizoen verschilt, is het verstandig om niet het hele jaar door hetzelfde voer (“all season voer”) te gebruiken. In dit jaargetijde blijft u gewoon het reguliere filteronderhoud doen en de waterverversingen handhaven.

Plantenfilter

Ronde deze tijd is ook het groeiseizoen van de meeste planten voorbij. Mocht u een plantenfilter hebben, snoei dan de planten tot zo’n 20 centimeter boven het substraat. Hiermee haalt u daadwerkelijk voedingsstoffen uit uw biotoop en voorkomt u dat wegrottende planten de vijver extra belasten. Sluit de toevoer van water naar het plantenfilter geleidelijk aan af. Laat het plantenfilter vervolgens leeglopen, haal de plantenmanden uit het filter en ontdoe deze van overtollige wortels en vuil. Spuit de bak goed schoon. Plaats de planten terug, laat het plantenfilter weer vollopen, maar laat het niet meer meelopen met uw filterlijn. Dek de planten af met bijvoorbeeld noppenfolie om ze te beschermen tegen de kou.

Onderzoek

Een aantal hobbyisten vindt het prettig om de vijver nog eens goed te (laten) onderzoeken op functionaliteit en gezondheid. Dit om ervoor te zorgen dat de Koi in optimale conditie de winter in gaan. De apparatuur wordt een laatste keer schoongemaakt en er worden afstrijkjes gemaakt, zodat de kans op een parasitaire uitbraak in de winter wordt geminimaliseerd. Koi herstellen in koud water nu eenmaal moeilijker dan in warmer water en bovendien kan in koud water veel minder op het gebied van behandeling. Strikt noodzakelijk is het nemen van deze afstrijkjes niet. Als de vissen al langere tijd gezond rondzwemmen in de vijver, is de noodzaak hiervan gering.

Als je meer wilt weten over onderhoud in de winter zoals water verversen, klik dan hier.

Over Joop van Tol

Joop 'Ginrin' van Tol is gevierd columnist en fervent cursusbegeleider bij zijn eigen initiatief KoiToday. Hij was 11 jaar bestuurslid van de NVN en vele jaren hoofdredacteur van het lijfblad. Joop is een loyale bondgenoot in de visie tot kennisdeling.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App
EnglishNederlands