Waarom Hagabis de gevaarlijkste Tyfoon ooit is

De meest krachtige orkaan van het jaar Heeft inmiddels het vaste land van Jaoan bereikt. Tienduizenden mensen zitten inmiddels zonder stroom en er zijn honderdduizenden geadviseerd hun huis te verlaten. De Japanse meteororlogie agentschap (JMA) heeft het reeds geclassificeerd als een gewelddadige tyfoon, het zwaarste niveau. Windsnelheden zijn inmiddels toegenomen tot rond de 200 kilometer per uur!

Hagabis wordt zaterdagmiddag verwacht boven groot-Tokio. De hoop is dat de tyfoon dan iets in kracht is afgezwakt. Japan kan wel tegen een stootje; het moet jaarlijks twee tyfonen toe staan op het land en nog zo’n 11 die er jaarlijks op hen afkomen. Toch is Hagabis bijzonder gevaarlijk. Drie redenen waarom:

1. Formaat. Zoals op een koi show doet de grootte er toe. Hagabis heeft een onwaarschijnlijke omvang. Alleen al het gedeelte met windsnelheden boven de 54 kilometer per uur heeft een diameter van 1400 kilometer; dat is bijna de helft van de hele lengte van het eilanden archipel.

dat is bijna de helft van de hele lengte van het eilanden archipel

2. Kracht. De kracht, uitgedrukt in Hectopascal (hPa), kan rond de 950hPa zijn als de tyfoon besluit voet aan de grond te zetten in Tokyo dan is dat de zwaarste ooit in de geschiedenis van deze regio.

3. Timing. Het is dit weekend bijna volle maan en dat betekent hogere waterstanden. Deze hoogtij in combinatie met hoge golven en storm vergroten de kans op overstromingen.

In de Niigata verwachten ze er niet teveel gekkigheid van. Joop van Tol, gisteren net aangekomen in Japan liet ons zojuist nog weten dat het alleen veel regende. Toch maken kwekers zich wel zorgen en nemen maatregelen.

We vroegen het aan Wada Suguru, eigenaar van Wada Koi Farm in Uonuma, Niigata.
“I can’t imagine what will happen in Tokyo. There are many of my friends living there.
This typhoon is the strongest and biggest ever coming to Japan.”

De kweker nam wel maatregelen en plakte zijn kassen af met tape. Door een slimme methode wordt de trekkracht die ontstaat op het raam bij bijvoorbeeld rukwinden beter verdeeld.

Bron foto: Wada Koi Farm

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.