10 vragen voor de 10 geboden van Joop van Tol over deel 2 van zijn KoiBijbel

Het is alweer een lange tijd geleden dat er een goed boek met inhoudelijke kennis is uitgebracht, dus het tweede deel van Koibijbel, die afgelopen juli werd uitgebracht, kwam als geroepen.   Wij  stelden de auteur Joop van Koibijbel 10 vragen over het hoe en waarom van het nieuwe boek Koibijbel waterkwaliteit.

1. Een tweede deel van de Koibijbel. Is dat zoiets als het eerste en tweede testament? Kun je ons vertellen hoe de inhoud van het boek zich verhoudt tot het eerste deel?

Je zou dit het tweede testament kunnen noemen, hoewel ik voornemens ben ook een derde deel uit te gaan brengen en bestaat er van de echte bijbel volgens mijn informatie geen derde testament. Deel I “Herkennen en Beoordelen” staat echter geheel los van dit tweede deel:  “Waterkwaliteit”. Deel II zou overigens eigenlijk “Waterkwaliteit en Watersamenstelling” moeten heten. Ik heb de titel echter kort gehouden omdat men over mijn eerste boek altijd spreekt van “De KoiBijbel”, terwijl ik voor ogen heb om onder deze titel meerdere boeken uit te brengen. Een korte titel blijft hopelijk beter hangen en voorkomt verwarring.

Groen moet je weten, geel brengt verdieping en rood is voor een beperkte groep

Het boek heeft drie niveaus namelijk: “Need to Know”. Dit betreft zaken die je echt moet weten om succesvol koi te kunnen houden. “Nice to Know”, dat verdieping brengt en verbanden legt waardoor je de processen beter leert begrijpen en tot slot “Nerd to Know” voor de echte fanatiekelingen die tot op het atoom willen weten wat er in hun vijver gebeurt. Elke paragraafnummer heeft een kleur om het niveau aan te geven. Groen voor de startende hobbyist, geel voor de gevorderde hobbyist en rood voor de nerds waaronder ik me zelf ook schaar. Op deze manier kun je op je eigen niveau door het boek. De verhouding ligt ongeveer op ongeveer 65% groen, 25% geel en 10% rood.

Cursus Koiziekte 9-9-2017

Joop van Tol voor de klas

Het boek is geschreven leesbare taal zodat je geen chemie hoeft te hebben gestudeerd om het te begrijpen. Vooral de groene paragrafen zijn goed te volgen. Natuurlijk komt er een stukje scheikunde bij kijken, maar dit helpt juist om de materie te begrijpen. Het leuke van dit boek is denk ik ook dat je kunt beginnen met groen, om dan later in je vijvercarrière door te stomen naar geel of zelfs rood. Gevorderde hobbyisten zullen vooral in geel en rood geïnteresseerd zijn. Groen moet je weten, geel brengt verdieping en rood is voor een beperkte groep de slagroom op de taart.

2.  Welke ervaring geeft jou de autoriteit de hobbyist voor te gaan in deze onderwerpen?

Of ik die “autoriteit” verdien is aan de beoordeling van de lezer van mijn boeken. Zelf heb ik twintig jaar ervaring in de koihobby en op dit gebied veel studies gedaan, waaronder een opleiding koudbloedige dieren in Barneveld, heb ik jarenlange ervaring met bezoek van probleemvijvers en heb toentertijd de Koi University opgezet alsmede vele koigerelateerde cursussen. Dit heeft me denk ik de nodige bagage gegeven om de stap te nemen mijn kennis gebundeld uit te brengen.

 

 

3. Waarom is dit boek anders dan die 15 andere boeken die ik al heb?

Van die 15 boeken die je hebt is er denk ik geen een die de puur en alleen de waterhuishouding van je vijver uitdiept. Wanneer je de “groene” paragrafen uit dit boek beheerst kun je succesvol koi houden en misschien wel 80% van de problemen, die de gemiddelde koihouder tegenkomt, voorkomen. Daarnaast heb ik het boek visueel zeer aantrekkelijker gemaakt waardoor zowel de lay-out als de inhoud van hoog niveau zijn.

4. Op welk hoofdstuk of onderwerp uit de Koi Bijbel ben je het meest trots?

Ik ben vooral trots op het boek als geheel. Door de logische samenhang en begrijpelijk geschreven tekst is het denk ik voor iedereen op zijn of haar niveau een mogelijkheid tot een forse kennisvermeerdering. Kennisdeling en het verbeteren van het welzijn van koi zijn mijn hogere doelen. Als dat lukt, ben ik tevreden. Als ik moet kiezen, kies ik voor het hoofdstuk “Praktijk”. Hierbij toon ik aan hoeveel informatie je uit een simpele tabel met waterwaardes kunt halen. Bij de uitwerking van dit hoofdstuk stond ik daar zelf verbaasd van.

5. Je noemt het de Koibijbel, bestaat er ook zoiets als de tien geboden in de Koi wereld en hoor zou de eerste luiden als het aan jou ligt?

Goed geraden ????. Met die tien geboden eindig ik mijn tweede boek. Gebod 10 luidt bijvoorbeeld: “Deel je kennis met mede-hobbyisten, maar verkoop geen onzin”. Overigens zijn er enkele personen gevallen over het feit dat ik het woord bijbel gebruik als titel van mijn reeks. Het is uiteraard nooit mijn intentie geweest om mensen te kwetsen of beledigen.

6. Voor wie is dit boek nu echt onmisbaar?

Voor elke koihobbyist die de verzorging van zijn of haar vissen serieus neemt en een hoop ellende en hoge rekeningen van dierenartsen wil voorkomen.

Taki, een Japanse dame die in Nederland een vijver bezit, loopt als een rode draad door het boek

7. Moet je een halve Koi arts zijn om het boek goed te kunnen gebruiken?

Zeker niet. Boerenlogica, onderliggende verklaringen en de begrijpelijke taal maken dit een goed leesbaar en begrijpbaar geheel voor vrijwel elke koihobbyist. Ik heb het in de groene paragrafen niet moeilijker gemaakt dan het is. Taki, een fictieve Japanse dame die in Nederland een vijver bezit, loopt als een rode draad door het boek. Aan de hand van haar vijver en met behulp van de stikstofkringloop zal op een praktische manier veel duidelijk worden.

8. Moet je persé het eerste deel van de Koi bijbel hebben gelezen voordat je hieraan kunt beginnen?

Neen, het zijn zoals aangegeven volledig losstaande delen met geheel verschillende onderwerpen.

9. Wat zullen de kosten van het boek zijn?

€ 39,95

10. Waar is het straks te verkrijgen en kunnen we inschrijven voor een early bird list?

Het boek, Koi Bijbel Waterkwaliteit, is nu reeds op de markt en is verkrijgbaar via de link op mijn website www.koitoday.nl: www.koitoday.nl/inschrijven/boek-bestellen. De distributie wordt verzorgd door koivoershop.nl. Verder is het boek te verkrijgen bij de betere dealers.

Ben je geïnteresseerd in een cursus waterkwaliteit van Joop van Tol. Kijk dan op deze pagina voor de locaties, data en prijzen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.