Voorbereidingen van de show in volle gang

Nog een midweek dan is het zover: De Holland Koi Show 2019. Belangrijke dingen eerst; wat voor weer wordt het? De temperaturen lijken ideaal voor de Koishow, zo rond de 21 graden Celsius, maar er worden wel regenachtige dagen voorspelt met respectievelijk 40, 60 en 50 procent neerslag. Geen reden om thuis te blijven misschien, maar een paraplu zal waarschijnlijk geen overbodige luxe zijn.

Opbouw van de Holland Koi Show 2016

De voorbereidingen zijn in volle gang, komend weekend is het zo ver!

Van de show verwachten we in ieder geval de raining champ, Tjaard van Balen van Koi Kichi World. Hij bracht vorig jaar op deze show de mooiste vissen mee en is ook nu weer favoriet. De wedstrijd is in navolging van de overige shows de laatste jaren ook overgegaan op een continue verversingssysteem en dat heeft een aantal prominente spelers waaronder Tjaard weer terug op dit strijdtoneel gebracht.

DSC_0051b

Het deelnemersveld bestaat uit grote dealers, kleine dealers én hobbyisten

De HKS is de grootste Koishow ter wereld. Over het algemeen is de show in de kasteeltuinen een gezellige boel. Kwalitatief zijn shows als Euregio Koi Show en de Belgische ZNA Koi Show de eerst zo machtige show in Arcen inmiddels voorbij gestevend de laatste jaren, maar in termen van grootte van terrein en het aantal stands is de Holland Koi Show nog altijd de allergrootste Koi Show ter wereld. Het is een prachtige locatie die ook op zichzelf al het bezoeken waard is en laten we eerlijk zijn; superfijn toch om aan het eind van de vakantie nog even lekker te keuvelen en Koi te kijken.

Holland Koi Show laastste opbouwdag donderdag

Vele filters van diverse bouwers op één plek. De plek om informatie in te winnen?

Misschien tik je nog wel een goede aanbieding op de kop de laatste dag, maar over het algemeen is een Koi Show niet meer een plaats waar je stuntprijzen kunt vinden; een goede ontwikkeling vind ikzelf. Vroeger zag je mensen ’s ochtends het terrein bestormen om met kruiwagens aan spul de auto weer in te laden en dat is geen overdrijving maar een letterlijke waarneming. Zo gek is het niet meer. Maar waarom moet je dan wel naar Arcen aankomend weekend?

Holland Koi Show benching

Donderdag worden de vissen gebracht zodat ze het volle weekend bekeken kunnen worden door bezoekers en juryleden

Buiten de wedstrijd om; die is altijd spannend en alhoewel misschien niet meer de kwalitatief de beste nog altijd heel erg goed en beter dan enkele jaren terug. Ik vind zelf dat vooral de hobbyistenklasse een enorme stap heeft gemaakt en dat je ook echt veel serieuze vissen tegenkomt van size 5 en hoger. Dat was vroeger ook wel anders en het niveau ligt dan hoger dan enige jaren terug toen je vooral één of twee heel goed goede vaten met Koi zag en voorts direct naar een middelmatige klasse keek. Nu is er nog steeds de top in enkele vaten, maar over heel Europa eigenlijk is de kwaliteit aanzienlijk toegenomen en hobbyist en dealer gaan vaak gelijk op in deze strijd en dat is bijzonder mooi om te zien.

DSC_0027

Vele dealers doen mee voor prijzen en daarnaast brengen ze graag hun producten aan de man

Daarnaast heb je echt veel standhouders, nergens vind je er meer. Dat maakt dat je echt op zoek kunt naar je eigen waarheid. Wat wil je graag nog weten? Grote kans dat er die dag een expert is op dat gebied of misschien wel twee. Je kunt erg direct vergelijken en in plaats van puur af te gaan op een productverpakking kun je de winkeliers of producenten nu direct om een toelichting of uitleg vragen.

Holland Koi Show laastste opbouwdag donderdag

Het Doeplein in 2016…. Is no more…..

Naar verluid zal het zogeheten Doeplein, dat KoiQuestion een aantal jaren terug bedacht en ook een aantal jaren succesvol uitvoerde in samenwerking met de NVN, niet terugkomen helaas. Er zijn wat minder vrijwilligers en budget dan in de gloriejaren. Vorig jaar ontbrak ook het grote podium met optredens. Geen schande, de vereniging moet wel draaien en verantwoord omgaan met de gelden, maar het is wel jammer. De bezoekersaantallen zullen echter naar verwachting nog steeds rond de 10.000 liggen. In ieder geval zal ik er eentje van zijn en zullen we de show en de kampioenen weer voor jou verslaan in woord en in beeld.

Series NavigatieGrand Champion HKS 2019: Yamatoya en Tjaard weer goed voor goud >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App