Cursus Preventie Controle en Diagnose in Drenthe

Vanuit Rozendaal naar Drenthe voor een cursus visziekten bij Koi. Een beetje liefhebber draait er zijn hand niet voor om. Ze schuiven in de cursusruimte aan bij hobbyisten uit Harlingen, Beilen en vanuit de polder in Wierengerwaard. Zelfs vanuit Duitsland bezoekt men de hoogst aangeschreven cursus in Nederland op het gebied van visziekten.

Belastingdienst

Na Groninger notenkoek in Drenthe en beslist geen Haagse bakkies, neemt de Hagenees het woord en neemt de toehoorders mee in de basis termen en de rode draad. Wat zijn de zes ziekte veroorzakers bij Koi? En nee, parasieten komen niet in dit rijtje voor?! Volgens Joop moeten we denken vanuit de mens. “Waar worden wij nu ziek van”. Naar blijkt hoort ook ‘de belastingdienst’ niet tot de goede antwoorden.

Vol aan de bak in een volle bak, maar eerst een vol bakkie

Cursus viziekten Drenthe 2019

Speldenknopjes

Het is verrassend hoe uiteenlopend het deelnemersveld is behoudens diens geografische afkomst. Sommige deelnemers vijvers al 25 jaar. Anderen minder dan een jaar. “Het was helemaal niet de bedoeling om met Koi te beginnen, maar in een impulsief moment haalde ik voor een paar euro honderd babykoi; echt speldenknopjes. Daar zullen er toch wel een paar van blijven leven dacht ik? En zowaar; enkele zijn nu zo groot, geeft de vrouw aan middels duim en wijsvinger zo ver als mogelijk gestrekt. Ze glundert en kijkt vervolgens naar haar man. “Tja en dan ben je verknocht”.

Cursus viziekten Drenthe 2019

Geen hond

Een andere vrouw vertelt dat ze gedragstherapeut is bij getraumatiseerde honden. Hiertoe had ze thuis een zwemvijver gemaakt voor de honden… maar geen hond die erin gaat, aldus de Noord-Hollandse. Ze vond het altijd maar een rare hobby; rare mensen ook die Koi hielden, maar inmiddels behoort ze zelf tot het rariteitenkabinet en als professional in de dierenwereld begrijpt ze heel goed dat je verantwoordelijkheid moet nemen om voor je Koi te zorgen. “Er moet toch wel een filter komen”, zo eindigt ze haar introductie.

Cursus viziekten Drenthe 2019

Cursus viziekten Drenthe 2019

Cocaine en Koi

Veel kennis passeert de revue en het publiek is kritisch. Heerlijk; die leergier. Even aankijken bij enkele parasieten; wanneer is het te veel? Zijn alle biologische middelen onschadelijk? Over die laatste heeft de cursusleider zijn bedenkingen; “Cocaïne is ook ook biologisch…”. De sfeer zit er goed in en het is volle bak in de Groeve in het hoofdkwartier van KoiQuestion. Ik geniet er echt van al die mensen bij elkaar van allerlei pluimage. Mannen en vrouwen waaronder een jonge vrouw van 20 jaar en een sedert april pensioengerechtigde man. Beginners en gevorderden maar allen met hetzelfde doel; gezond Koi houden!

Het is 11:18 uur. Ik ga nog een rondje koffie inschenken. Wil je ook een cursus bijwonen, een gezellige en kennisrijk dag beleven met mede hobbyisten; kijk dan even op onze eventskalender. Er worden diverse cursussen georganiseerd in zowel het Noorden als het Zuiden van het land.

Cursus viziekten Drenthe 2019

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App