Nieuws van de Vakhandel

Apps, een nieuwe aanvulling binnen de Koihobby?

Koi app, een app voor Koi? Een Koi heeft geen app nodig. Nu ik erover nadenk, een Koi heeft heel weinig nodig om te overleven. Als een Koi in wat water zit, bij voorkeur wat troebel zodat hij zich veilig voelt, met een beetje voedsel, en een temperatuur ergens tussen het punt waar zijn kieuwen bevriezen en zijn hersenen gaan koken, dan kan een Koi best veel hebben. Een Koi app voor hobbyisten dus.
Maar hebben deze hobbyisten een app nodig?

nvn koi app reclame
Alle Koihobbyisten en professionals zijn door een leercurve gegaan. Niemand wordt geboren met alle kennis over Koi. Zelfs de meest ervaren Koikwekers geven in verschillende interviews aan dat ze nooit uitgeleerd zijn. Er zijn natuurlijk verschillende kennisniveaus. Ik zie de hobby als een piramide qua kennis. De top 5% bevat de natuurlijk zeer ervaren kwekers en handelaren met daaronder 5% van de tophobbyisten. Deze 10% zijn de professionals zeg maar welke zeer veel kennis en ervaring hebben op bijna ieder gebied van de hobby. Daaronder is een band met ongeveer 20% van ervaren hobbyisten die prima voor hun Koi kunnen zorgen omdat ze genoeg ervaring en kennis daarvoor hebben opgebouwd.

Screenshot_20190616-211805_NVN AppSommigen daarvan zijn net zover, en sommigen zullen zelfs al wat kennis hebben van hoe een Koi beter te maken wat niet gemakkelijk is. Deze groep gevarieerde maar ervaren hobbyisten levert ook de meeste vrijwilligers, Koishow deelnemers, actieve kennisdelers en toekomstig professionals in de hobby. Vrijwel de gehele rest van de piramide is het grootste deel van de hobby qua omvang en omzet, en bevat Koihobbyisten die nog net niet voldoende weten maar wel willen leren, snel of op hun eigen tempo.

Laten we dit faciliteren, zoals gelukkig velen al doen door kennisdeling zodat de leercurve door de start van de hobby zo snel mogelijk gaat om heel veel fouten te voorkomen die u en ik wellicht in het verleden wel gemaakt hebben. KoiQuestion is zo een goed een initiatief om actief aan kennisdeling te doen. De Nishikigoi Vereniging Nederland (N.V.N.) heeft ook kennisdeling als 1 van haar hoofddoelen. De voorganger van de N.V.N. Koi App, geheten KoiCalculator is reeds in augustus 2018 via KoiQuestion aan u voorgesteld.

Deze worstelde echter met het feit dat middelen erg beperkt waren en dat er meer kennis over Koi nodig was om deze app echt uit te laten groeien tot een volwassen aanvulling en betere bron van kennis over Koi. De N.V.N. zorgt daar nu voor. Door de inbreng van de N.V.N. is de app inmiddels sneller en gemakkelijker in gebruik, neemt minder plaats in op je mobiel, heeft een mooier uniform uiterlijk gekregen en heeft het de leuke toevoeging dat je foto’s van je eigen Koi erin kan zetten zodat je gemakkelijk een goed overzicht hebt van je Koibestand.

Screenshot_20190616-211746_NVN App
Om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen besloten we met de basis te beginnen zoals die nu in de app is ingebouwd. Als basis zou men zich bewust moeten zijn van het aantal Koi in hun vijver en dus start je in de app met het invoeren van je Koi en hun lengte. In het volgende veld hoef je dan alleen nog de watertemperatuur in te geven en de app geeft direct een indicatie van hoeveel voer je Koi minimaal nodig hebben om gezond te blijven bij iedere water temperatuur. En ja, de Koi hebben substantieel meer nodig in de warme zomermaanden om ook een voorraad voor de komende winter alvast op te bouwen. De gebruiker leert ook dat hoeveel je voert iets met de water temperatuur te maken heeft. Het is dus niet de bedoeling dat je gelijk een paar handen voer in het voorjaar bij de eerste zonnestralen in je vijver kiepert en dan weer een paar regendagen niets. En het is beter om regelmatig te voeren, ongeveer hetzelfde iedere dag. Verreweg de meeste afvalstoffen, in de vorm van ammoniak, wordt via de kieuwen aan het water afgegeven en komt niet direct uit het voer. Maar die hoeveelheid ammoniak hangt wel af van de activiteit en volume/gewicht van de Koi, en het eet/voergedrag bij de verschillende watertemperaturen is hier weer aan gerelateerd. In een 2de berekening kun je je filter materiaal selecteren waarbij de app meteen aangeeft hoeveel liter of m2 je hiervan minimaal moet hebben om de gekozen hoeveelheid voer dagelijks door de aanhechtende bacteriën te laten verwerken. De gebruiker ziet dan meteen dat het niet gaat om bepaalden typen filters die een x hoeveelheid liter vijver kunnen zuiveren, de app is geen database voor al die filtertypes.
Screenshot_20190616-211746_NVN App (1)

Veel hobbyisten passen gekochte filters aan of vullen de kamers met ander filtermateriaal. De gebruiker zal bij gebruik van deze functie gaan nadenken over de hoeveelheid biologisch filtermateriaal wat in zijn eigen filter zit. Zou dit wel voldoende zijn in de zomer? Of als mijn Koi gaan groeien of als ik meer Koi ga houden? Zou mijn met de beste intentie bij de lokale bouwmarkt gekochte drukfiltertje toch eigenlijk niet voldoende zijn om op langere termijn mijn Koi gezond te houden? De meesten van u zullen wel weten dat de bacteriën welke de afvalstoffen van de Koi omzetten een plekje nodig hebben om zich te (be)vestigen. Je filtermateriaal zou een ideale plek moeten zijn met genoeg oppervlakte, en wat voldoende met zuurstofhoudend vijverwater gevoed wordt. Wanneer men een nieuw filter koopt (of verkoopt) dan kan de derde berekening een hulpmiddel zijn. Met name meerkamerfilters bevatten vaak meerdere filtermedia en hier kun je snel invullen hoeveel liter of m2 het filter van je keuze bevat en hoeveel voer het filtermateriaal mits eenmaal goed ingedraaid dagelijks zou kunnen verwerken. Natuurlijk zou de koper dan moeten bedenken hoeveel Koi en hoe groot men maximaal wil gaan houden en hoeveel voer men daarbij dan maximaal dagelijks gaat voeren. Een filter kopen is ook een aantal jaren vooruit kijken. Natuurlijk, en terecht hoor ik de kritiek die de meer ervaren hobbyist zich zal bedenken bij deze berekeningen. Zo wordt er geen rekening gehouden met een lopende vliesband of trommel filter. Velen in de top van de piramide hebben deze en natuurlijk hebben die een grote invloed, je zal in dat geval minder filtermedium hebben als strikt in de app aangegeven omdat veel poep al voordat het uit elkaar valt, het vijverwater verlaat. De meeste afvalstoffen komen nog steeds via de kieuwen vrij dus men heeft in mijn beleving een wat grotere veiligheidsmarge. Vaak is deze ook weer nodig omdat er juist vaak door deze groep een stevig voertje met grote hoeveelheden wordt gegeven in de zomer. Een beetje marge kan dan mijns inziens niet veel kwaad. Een andere functie die we inmiddels hebben gemaakt is een vijverlogboek. Super simpel eigenlijk, het klinkt bijna te simpel maar dit wordt o zo vaak vergeten. Screenshot_20190616-211900_NVN AppAls N.V.N. hebben we ook de Koi Vijver Adviesdienst (KVA) die u kan helpen. In onze ideale wereld worden deze vrijwilligers alleen benaderd om te helpen koffie te drinken, wat advies te geven over een nieuw te bouwen vijver en zo. Helaas is de praktijk anders en komt de KVA bij minder prettige omstandigheden langs. Ieder bezoek begint eigenlijk met de anamnese, vragen over het verleden van de vijver en over het behandelen en onderhoudt ervan, en geschiedenis eventueel van de vissen. Hoe gemakkelijk is het als hobbyist, dat je dan een app kan laten zien waar de gehele geschiedenis in staat. De grootte van je vijver, filter, plantenfilter, onderhoud en behandelingen daarvan. Natuurlijk moet je het niet bijhouden, maar het is een kleine moeite en je telefoon vergeet minder details dan jij zelf (bij mij tenminste wel..). Zeer vaak wordt de quote gebruikt: Koi houden is water houden. In mijn beleving absoluut waar, en dus geeft het bijhouden van een logboek inzicht in je manier van vijveren, voor jezelf maar ook voor anderen mocht je het willen delen.

Screenshot_20190616-211712_NVN App

De N.V.N is echter nog lang niet klaar en gaat de komende paar jaar de app met veel informatie en functies uitbreiden. Dergelijke initiatieven om huidige en nieuwe hobbyisten te helpen om nog beter voor onze geliefde gevinde huisdieren te zorgen vindt de N.V.N. en haar leden belangrijk. Laten we elkaar en zeker nieuwe hobbyisten helpen de leercurve te versnellen en gezamenlijk zoveel mogelijk plezier uit onze hobby te halen!
De app is te downloaden in de IOS en Google playstore..
De titel zei apps, een nieuwe aanvulling binnen de Koi hobby… want er is nog meer. Volgende keer nog wat nieuws? Jazeker! Lees het gehele artikel in de nieuwste editie van de Koi. En een volgende keer zal ik er hier ook wat extra details over vertellen. Als je de N.V.N. Koi app installeert dan kun je de link en het antwoord vinden…

logosNVN2015 kopie

Comments are closed.