YHKS ’19 kent duizelingwekkend bezoekersaantal

Nog nooit eerder was de kleine editie van de Holland Koi Show zo groots. Om maar met de deur in huis te vallen; er waren op die ene dag dat de show duurde, tussen de 1500 en 1700 bezoekers in Naaldwijk!

Ik zie sommige hobbyisten dan ook driftig meedribbelen met de jury

De show werd gehouden bij de Watertuinen, maar die was zelf vergeten de website aan te passen en stond op gesloten. Dat heeft ze waarschijnlijk nog wel wat bezoekers gekost, doch de opkomst was ook nu alles behalve marginaal. Ook met de helft van het aantal bezoekers was de show al een overweldigend succes. Ter vergelijk; op een normale goede dag kent de watertuin circa 600 bezoekers. De eigenaar van de Watertuinen stond ook versteld. Dit was duidelijk iets dat hij niet had verwacht. Deze cijfers, maar veel meer nog het sfeerbeeld tonen aan dat de Young Holland Koi Show een geweldig succes is geweest.

Foto sfeerbeeld en vissen YHKS 2019

Where it’s all about

De kwaliteit van de ingezette vissen was enorm hoog. Vaak wordt mij gevraagd wat ik vind van de kwaliteit, maar mensen wachten nu niet eens tot ik begon met spreken; te enthousiast om hun eigen mening in toom te houden beginnen ze te vertellen. Het speelveld ziet er dan ook echt goed uit; degelijk, nergens ondermaats en wel met uitschieters naar boven. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de jury langer bezig is geweest dan verwacht. Bij deze show is het zo dat jury en bezoekers gewoon door elkaar heenlopen; dat maakt het misschien wat lastiger voor de jury, maar het oppervlak van het terrein is beperkt en het geeft wel een heel dynamische en gemoedelijke sfeer.

Young Holland Koi Show 2019

Gezelligheid voor het hele gezin

Young Holland Koi Show 2019

Er waren zelfs noviteiten te vinden op de Young Holland Koi Show. Binnenkort een interview op KoiQuestion

Young Holland Koi Show 2019

Heerlijk gevoel zo’n kleine show waar je langs elkaar heen schuifelt van vat naar gesprek en van gesprek naar vat.

Ik zie sommige hobbyisten dan ook driftig meedribbelen met de jury om iets op te steken of om nauwlettend in de gaten te houden wat de jury misschien wel over hun Koi zegt. Stefan Gommers ging er uiteindelijk vandoor met de hoogste eer. Charmant van deze show is ook dat er buiten de Major Awards ook een Grand Champion wordt verkozen door het publiek. Die nam Bas van der Hulst dankbaar in ontvangst. Met beide winnaars deden we een interview die je nog tegoed van ons houdt op KoiQuestion.

Young Holland Koi Show 2019

De jury had er serieus werk mee

Young Holland Koi Show 2019

Je kon er bij tijden op koppen lopen

Ik vang een discussie op tussen een jurylid en een deelnemer die een goed gesprek voeren over waarom hij juist geen prijs heeft gewonnen. Dat geschiedt niet door middel van afkraken. Het jurylid legt uit dat de vis nog in ontwikkeling is en dat Koi in de beoordeling op een show worden beoordeeld op hoe ze er nu bijzwemmen in termen van showkwaliteit. Wel is er een Tategoi prijs in het leven geroepen. Die ging naar een dolblije Gert-Jan van den Berg. Ook zwemmen er veel interessante Koi die niet meteen een prijs hebben gewonnen. Zo was een Doitsu Ochiba. De Supreme Champion was overigens voor een Ginrin Shiro Utsuri en dat was zeker wel terecht. Hobbyist Bertjan van’t Hul, regelmatig goed voor een Major Award of Best in Variety op Koishows was er weer tevreden mee.

Young Holland Koi Show 2019

De Koi waren meer dan de moeite waard

Naast de deelnemers zag ik ook zoveel oude bekende gezichten. Zoals Harry van der Hout, meervoudig Grand Champion winnaar die ik al even niet gezien had op een show. Een verschijning die ook niet mag worden vergeten is een heuse Geisha in traditionele klederdracht die er tussen de vaten waarde.

“en nu wil ik echt naar huis”

Gezellig keuvelen Henk van Soelen en Ewit Kievit, twee Hagenezen aan het picknickbandje terwijl een groepje kinderen van vat naar vat sprint om te kijken waar nu de grootste zit. Een andere vrouw hoor ik op het eind van de dag zeggen; “en nu wil ik echt naar huis”, hetgeen maar getuigt van hoe moeilijk het was om los te geraken van dit mooie event.

Young Holland Koi Show 2019

KoiQuestion’s Pascal vol in actie!

Young Holland Koi Show 2019

Aloeske verwerkt een zojuist gehouden interview

Mooi dat het hier allemaal weer samenkomt. Ook Ngan stond er met zijn prachtige beelden en werkte er aan zijn draak. Het bleef de hele dag droog, of nou ja, bijna de hele dag, maar de bezoekers hebben geen druppel gevoelt. De Young Holland Koi Show was nog nooit eerder zo succesvol; een hele opsteker voor zowel de organisatie en de deelnemers als de hobby an sich. Het zijn dit soort kleine events die bijdragen aan het wijd verspreiden van de hobby. Ik zei al dat ik veel bekenden zag maar ik zag natuurlijk veel meer onbekenden en dat is ook winst voor de hobby. Als het aan mij ligt is er iedere maand ergens zo een show bij een drukbezocht tuincentrum of markt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.