Nieuw wapen tegen verwijderen wespennesten

Denk je net rustig bij de vijver te kunnen genieten van de Koi en het kabbelende water, wordt dat geluid plots overstemd door een zeurend gezoem. Je zult niet de eerste en ook zeker niet de laatste zijn die het meemaakt; een bijen- of wespennest ergens in je tuin of in een bijgebouw. De eerste twee mep je nog wel even, maar je merkt al snel dat dit juist leidt tot meer agitatie onder het bijenvolk. Paniek volgt en soms kun je wekenlang je tuin niet in zonder aangevallen te worden. Zelf een nest verwijderen is er niet bij. Bestrijden met middeltjes, het is allemaal niet zonder gevaar. Maar nu is er de drone?!

Er duiken steeds meer video’s op van mensen die een wespennest bestrijden middels een drone. Precies zo eentje die wij ook gebruiken op de Koishows. De werking is simpel. De drone wordt nabij het nest gevlogen en hoovert pal naast of onder het nest. De rollen zijn nu omgedraaid. Nu heeft de wesp last van jouw gezoem. Omdat de  hornetten hierdoor ook geïrriteerd raken en zij hun huis en koningin willen beschermen, zit er niets anders op dan aan te vallen. De drone is echter minder gevoelig voor een wespensteek en heeft in continue modus  vier rotoren die werken als messen. De wespen worden vakkundig gehakseld. In een uurtje tijd is 75% van de bijenbevolking gesneuveld. In sommige gevallen zelfs worden dezelfde rotoren gebruikt om het nest te ontleden. Dit is ook niet geheel zonder gevaar voor de drone. 

Zielig of juist erg efficiënt? Voor wie ben jij; techniek of natuur?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App