Tjaard van Balen breekt met zusjes Yamatoya eigen record binnen een minuut

Yamatoya is de kweker, Kohaku de variëteit. Met negen jaren in leeftijd  meet het eerste zusje een knappe 101cm. En bij de Tjaard van Baalen, eigenaar van Koi Kichi World, kun je er dan van op aan dat het geen 100,5cm is. “Het kan een millimeter schelen”, antwoord de dealer trots terwijl hij de vis rustig uit de zak laat glijden het showvat in. De Maruten Kohaku die het water statig doorklieft is bangmakend indrukwekkend, “Maar ik had je een dubbele primeur beloofd”, vervolgt hij…

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Europese Koishows

vat 54 koi 1 (Large) 101 cm lang 8 jaar oud, Yamatoya, Kohakru 2 bloedlijn

Een tweede zak dat drijft op het water wordt ontdaan van diens elastiek. “dit vond ik gewoon eens mooi om te brengen.” Een tweede Kohaku komt tevoorschijn. “Één-meter-twee”, luidt het repliek op mijn vragende blik. Tot vandaag bracht nog nooit iemand in Nederland (of in België of Duitsland) een Kohaku, Sanke of Showa van een meter of meer naar de show. Tjaard? Die brengt er twee op één dag. Een mijlpaal in de geschiedenis van de Europese Koishows. Niet onopgemerkt mag blijven dat de dealer uit Ridderkerk reeds eigenaar is van het duo uit de Koharu-2-bloedlijn sedert hun tweede levensjaar. In de woorden van Aretha Franklin; R-E-S-P-E-C-T!

Beide zijn zusjes uit dezelfde kweek en in Juli gekweekt. Één van de twee Koi was Yamatoya zijn grootste nisai ooit. Tjaard kocht haar als nisai op 60 cm. Als sansai was ze 70 cm. Toen kwam ze naar Nederland. Het jaar erop groeide ze in de Champion pond van KKW naar 83 cm in een jaar tijd! Sindsdien groeit ze gestaag door.vat 54 koi 2 (Large) 102 cm lang 8 jaar oud, Yamatoya, Kohakru 2 bloedlijn

Deze en andere vriendelijke reuzen, maar ook prachtige parels in allerlei maten en soorten kun je komen bekijken; vanaf morgen in Oldenzaal! MIS-HET-NIET!!!

Foto’s: Tjaard van Balen, Koi Kichi World

Series NavigatieM-Sakura Grand Champion Euregio Koi Show 2019 >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App