Tancho Showa Challenge bij ABKoi Marum

Nadat Arjan en Auke Bremer van ABKoi te Marum vorig najaar via een special event winnaar werden van een bijzondere partij Tancho Showa, had Arjan al vlug het idee dat ze hier eens iets bijzonders mee moesten doen. En zo geschiedde. Na een handreiking hebben we de kans gegrepen om een Tancho Showa Challenge redactioneel te verslaan en te volgen in hun ontwikkeling. En leuke en leerzame kans. Een grow-out vind je wel meer tegenwoordig, maar met Tancho Showa kwam waarschijnlijk nog nooit voor. 

“No, ABKoi just bought them all”

De Koi betreffen tosai van de kweker NND, dat staat voor Niigata Nishikigoi Direct en is een samenwerkingsverband van drie kwekers. Zij kweken onder andere met Omosako-bloed. De exacte ouderdieren zijn niet bekend bij ons. Het aantal Tancho is wel opmerkelijk. Hoe krijgt zo een kweker dat toch voor elkaar. Alleen Arjan wist al een box met veertig Tancho Showa te bemachtigen; zo hebben we al een aantal vragen die we de kweker graag voorleggen gedurende dit traject, maar vandaag gaan we kijken naar de vissen. Toen ik in Italië was afgelopen najaar sprak ik Stefano van Koi Italy en ik vroeg hem of er echt zoveel Tancho waren dit jaar; waarop de Italiaanse Koi dealer antwoordde; “No, Arjan just bought them all”.

Dit zijn de dertien Koi die meedoen aan de Challenge; Allen Tancho Showa tosai van NND Koi Farm.

99L
088L
86L
83L
79L
078L76L
72L
67L
60L
54L
39L
18L
NND Tancho Showa

NND Tancho Showa
NND Tancho Showa
NND Tancho Showa
NND Tancho Showa
NND Tancho Showa
NND Tancho Showa

 Zoals je ziet is de ene Tancho Showa de andere niet. Zowel in bouw als verschijning zit een wereld van verschil. Waar de ene Tancho Showa zich manifesteert als een nog nagenoeg gewone Tancho zonder sumi heeft de ander al een heuse zwarte deken over de rug. Weer een ander illustreert gelijkenissen met een Dalmatiër en wie denkt dat dit dan een Tancho Sanke is in plaats van een Tancho Showa hoeft er niet naast te zitten, maar voor zover we op dit moment weten komt ze wel uit een Showa kweek. We zien ginrin varianten en zelfs eentje waarvan het nog maar ernstig de vraag is of het zwart het rood op neus niet compleet zal overschaduwen. Daarmee hoeft de ontwikkeling natuurlijk nog niet tegenvallen. 

Deelnemers reageren desgevraagd enthousiast: “Ons water is nu nog te koud, fijn dat de vis dan nog kan blijven zwemmen, maar we kunnen niet wachten tot ze in de vijver kan zwemmen” en “het sumi is het meest spannende, maar daar heb ik wel een strategie voor…” Je hoort het al wel; The game is on!
Het gaat mensen er vooral om dat ze een mooie bijzondere vijvervis betrachten en dat ze dat ook nog iets leerzaams en misschien wel een prijsje mee kunnen pakken, dat is dan de kers op de taart. 

Degene die de Koi het komende seizoen 12cm kan groeien krijgt een gratis emmer voer van Takazumi. Het is de bedoeling dan weer een dergelijke foto te maken van deze Koi en deze ontwikkeling te tonen aan Fuji Oomo, een van de kwekers van NND Koi Farm. Hij zal dan een top drie maken die hun aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk terug kunnen winnen. Op KoiQuestion zullen we te zijner tijd deze ontwikkelingen met jullie delen.  Dertien Tancho Showa; daar moeten toch wat  leerzame inzichten uit te halen zijn!

 Succes voor de deelnemers en Arjan en Auke bedankt voor de gastvrijheid en de uitnodiging.

www.abkoimarum.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.