Broodje muis is broodje aap?!

Het internet staat vol met gekke video’s; daarover hoor je ons niet piepen. Nu wilde we het wel even hebben over een video recentelijk geplaatst door een hobbyist in één van de vele Facebookgroepen. Op het filmpje gooit een man  een dode muis in de vijver die na luttele seconden van het oppervlak wordt gegrist door een cyprinus. De Koi in de vijver reageren direct, maar wie het eerst komt die het eerst maalt. Zal de Koi de muis daadwerkelijk opeten of weer uitspugen?!

niet geschikt voor het geschubde dier zonder maag om op te eten

Koi zijn omnivoor. Ze eten in principe alles. Van insecten en uitwerpselen tot hun eigen jongbroed en soms een muis dus?! Een dode muis lijkt me behoudens de vele proteïnen niet geschikt voor het geschubde dier zonder maag om op te eten. Koi zijn niet in staat om alle delen van het kadaver te verteren en kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen. In de meeste gevallen zal een Koi een muis weer uitspugen zoals ze doen met vrijwel alle voedsel dat zij niet kunnen vermalen en verteren.

Voor zover ik weet zijn er namelijk geen berichten van dode karpers met hele rare dingen in hun darmkanaal. Wel kan een karper, bij gebrek aan een maag, interne problemen krijgen omdat zij alles in het darmstelsel moeten verteren en kleine scherpe botgragmenten zouden beschadigingen kunnen opleveren.  Zeker als zij ander voedsel gewend zijn. Echter het is niet ongewoon voor vissen om muizen te eten. Zo zijn er herhaaldelijke meldingen en video’s van forellen die muizen eten.

Ook de baars, arowana en niet heel gek de piranha doen zich ook wel eens tegoed aan het knaagdier. Van de karper, laat staan Koi, zijn nagenoeg geen meldingen vindbaar. De video stopt wanneer de Koi de muis meeneemt naar beneden. Het is natuurlijk dat de Koi reageert wanneer de eigenaar van de vijver, doorgaans verantwoordelijk voor het toewerken van een handje voer, nu een karkas serveert. De Koi associeert de aanwezigheid van de eigenaar en de trilling op het wateroppervlak met etenstijd. Hij kan aanvankelijk denken dat het een lekkere dikke worm is, maar deze portie moet ie waarschijnlijk aan fikkie geven. Een karper heeft geen snijtanden en kan dus zijn voedsel niet in kleinere stukken scheuren; ze kunnen alleen hun eten fijn malen met hun keeltanden.

Hij kan aanvankelijk denken dat het een lekkere dikke worm

Muizen dragen voorts naar verluid relatief veel ziektes met zich mee en alhoewel omnivoor raden wij je het in ieder geval af om het ook te proberen.  Hoe een karper exact bepaald wat eet- en verteerbaar is, daar is nog weinig over bekend. Wellicht zijn daar wetenschappelijke artikelen over. Interessant om eens over voort te borduren…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App