Hoe filter je met beperkt energieverbruik?

Wat een bijzondere trip was het aan naar de All England in het najaar van vorig jaar. Met R&R Koi Travel reisden we met twee busjes naar Engeland. We stopten onderweg als eerste in België, bij een bijzondere vijver; bijzonder imposant vooral en aangelegd door Filip Saerens van Filips Koi en Vijvershop Shop in Baasrode, dat is in Oost-Vlaanderen. Als we het terrein oprijden in Liezele waar de vijver is gesitueerd zie je eigenlijk vrijwel iedereen uitstappen met de mond open…

Liezele vijver 5

Genoeg lengte om te zwemmen en te groeien.

De 200 kuubs vijver is centraal gesitueerd achter een woonhuis in aanbouw op een groot landgoed dat nog verder aangelegd moet worden. De vijver ligt echt in het midden van aan de ene zijde het huis en de andere zijde de garage met serre. Zo kun je eigenlijk altijd van de Koi en de vijver genieten. Ik zeg wel vijver, maar eigenlijk bedoel ik een meer. Zo groot is het wel. De familie Meulenbroek heeft Filip de vrije hand gegeven voor het aanleggen van het systeem binnen het ontwerp. Zoals je ziet is de vijver, alhoewel reusachtig, slechts klein vergeleken met het totale landgoed waarvan zij deel uitmaakt.

Liezele tuinplan

Het totale plan van de tuin cq landgoed. Wie komt er gras maaien op zaterdag?

liezele vijver

Technische tekening van het filtratiesysteem zoals aangelegd door Filips Koi Shop

Alvorens we ingaan op de specs van de vijver gaan we eerst maar eens even kijken aan de rand van de vijver om te zien wat er al in zwemt en zo kunnen we en even bijkomen van de eerste uren in de auto en even de eerste indrukken verwerken. De vijver is kraakhelder valt meteen op. Lijkt me best lastig voor zo een grote vijver om te controleren, maar daarop stelt Filip Saerens, die ons begroet, ons gerust; “Wacht maar af, het zal jullie dadelijk duidelijk worden.” Er zwemmen nog niet zoveel vissen in of je vindt ze gewoon niet terug in deze gigant, dat kan natuurlijk ook. Maar wat we zien aan Koi ziet er toch beslist aardig uit. Een nette Ginrin Showa en Platinum Ogon vallen op.

Liezele vijver 2

Twijfelende gezichten. Bommetje of niet?

Liezele Pieter Heurter

Ook Pieter Heurter wordt er wel blij van

De vijver is vooral langwerpig en dat biedt de vissen veel zwemruimte. De vijver is waterdicht gemaakt met EPDM rubberfolie van 1 mm. De kopse kanten zijn bijna rond gemaakt hetgeen zorgt voor een esthetisch geheel, maar dat komt ook door de hele mooie afwerkrand van steen en een mooi afgeronde lange zijde. Dit is een vijver waar je kampioenen kunt opgroeien hoor; denk ik me zo in, echt wel schitterend. Het huis past bij de vijver. Deze is een landelijke stijl neergezet met aan de tuinzijde grote raampartijen. Je krijgt er een heel buitenlands gevoel bij. Nu is dat wellicht logisch als Nederlander in België, maar het komt denk ik vooral door de keuze van kleuren en materialen.

Ze zijn geschikt om tegen een lage wattage een groot debiet aan water te verpompen

Zo liggen er geen standaard dakpannen op het huis en de steen is ook een gemêleerde mediterrane kleurenpallet. De rollagen boven de kozijnen vind ik een leuk detail, maar ook juist de hoge onderdorpel van beton of graniet vind ik bijdragen aan de totale sfeer. De serre aan de garage heeft van die mooi verdeelde vlakken, ja, hier is wel over nagedacht en een persoonlijke smaak zal hebben meegewogen. Aan de zijde van het huis kun je al een klein deel van het terras zien. Je kunt zien dat er alleen hoogwaardige materialen worden gebruikt.

Liezele vijver 12

Serre, terras, vijver, uitzicht.

Liezele vijver 11

detail en kleurenschema van het huis bij de vijver (en niet andersom) 😉

Rondom de vijver is het nog braakliggend; er moet nog worden bestraat en het is nu onkruid dat er huishoud, maar ik heb nu al de indruk dat we het eindresultaat ook nog wel eens mogen laten zien. Als Filip ons begeleid naar eerst de zijkant van de garage zien we een groot luik en die gaat uiteraard open. We zien dan iets dat we wellicht niet meteen hadden verwacht; namelijk mattenkamers en circulatiepompen. Hier weet ik inmiddels het nodige van, want toen deze pas hun intrede deden heb ik er samen met Orlando al eens uitleg over gehad van Filip bij hem op de zaak. Ze zijn geschikt om tegen een lage wattage een groot debiet aan water te verpompen. Ze zijn niet geschikt voor het voeden van drukfilters, maar wel veel betrouwbaarder dan airlift. Ze brengen wel degelijk een behoorlijke flow teweeg. Filip: “waar vind je een (circulatie) pomp van 28 tot 30.000 liter per uur die meer liters water verplaatst, die minder wattage verbruikt en ook nog eens stroming geeft.

Liezele vijver 8

Filip legt uit waarom hij voor waaierpompen heeft gekozen.

Liezele vijver 6

Deze zes jongens verplaatsen het water van de 200 kubus vijver met 6×28 kuub = 168 kuub per uur.

Maar dit mini-meer wordt toch zeker niet alleen gefilterd door mattenkamers? Nee hoor, maar om dat geheim te ontfutselen moeten we even naar binnen in de garage waar in een speciale ruimte drie AEM trommelfilters opgesteld staan. Het gaat om de C50/ Pro. Elke trommelfilter wordt gevoed door de nodige drains en skimmers. In totaal gaat het om 10(!) Spindrifters, dat zijn beluchte bodemdrains en 4 skimmers. Niet van 110mm zoals we doorgaans het meest zien, maar allemaal van 125mm in diameter. Er staan zeven grote luchtpompen op het systeem aangesloten die zorgen voor de nodige beluchting in het filter en in de vijver. Alles is netjes aangesloten met pvc en overal is netjes ruimte voor genomen.

Liezele vijver 7

Drie keer een trommelfilter van AEM houden het water vrij van het vaste vuil

Liezele vijver 9

Luchtpompen en systeemkast

Het geheel is gekoppeld aan een besturingssysteem via een indrukwekkende schakelkast dat uiteindelijk kan worden bediend via een touchpanel met een duidelijke interface. Ook eventuele problemen worden weergegeven door het touchpanel. Dit trekt toch wel de aandacht van velen. Er is over heel veel zaken heel veel nagedacht dat is wel duidelijk.

Liezele vijver 10

Alles kan individueel aangestuurd worden en is gezekerd per device

Het geheel moet nog aangekleed worden, zo vertelt Filip dat er op de rand nog grote potten met grote planten komen en ik denk dat dit het esthetisch geheel wel zal versterken. Dat zijn de details maar dat de dealer uit Baasrode hier al een gigantische klus aan heeft gehad moge duidelijk zijn; laten we stellen dat dit ook een heel dankbare klus is geweest wanneer we naar het resultaat kijken.

Liezele baldies

Ook zo’n vijvertje boys? “Geen haar op hun hoofd die daar aan denkt”

Liezele vijver RenR

Ruud en Ronald (in het midden) van de reisorganisatie; bedankt jongens!

Liezele vijver 4

ik hoop er nog eens terug te komen wanneer alles in vol ornaat en bevalt is.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.