Deze Italiaanse Tosai gaan we nog eens onder de loep nemen

In de laatste blog bespraken we al een aantal tosai van de Italiaanse kweker Koi.Lab uit Parma. In deze blog wil ik er nog een paar met je doornemen. Gewoon omdat het kan en omdat het leuk is, maar ook om even mijn eigen geheugen op te frissen. De foto’s van deze Koi werden door mij gekiekt afgelopen november en dat is inmiddels toch alweer een mooi half jaartje terug. Ik denk zelf dat het heel leerzame vissen zijn die er beslist mogen zijn.

Lees ook: 5+1 Italiaanse tosai tategoi besproken

In de tussentijd zijn de Koi, toen vijf maanden oud, nu een jaar en deze week ga ik terug om ze allemaal nog eens te bekijken te fotograferen en te vergelijken. Ik ben zeer benieuwd welke ontwikkeling deze vissen in de tussentijd hebben doorgemaakt. Ik zal met hem spreken over het kweekseizoen en over zijn eventuele deelname aan de Europese Koi Shows.

7. Tosai Tategoi Kuchibeni Rokudan Kohaku Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19Geloof me; wanneer je zo een Koi kweekt ben je erg blij als kweker. We moeten wel als eerst kijken naar het patroon bij deze Kohaku. Vooraan zien  we het fenomeen dat we ook wel kuchibeni wordt genoemd; dat betekent lippenstift. Aan de achterzijde zien we een heel mooie odome. Dat betekent dat het laatste rode patroon op tijd stopt zodat er nog een mooi stukje witte huid overblijft alvorens de staartaanzet toont. Hierdoor lijkt het staartdeel sterker; een graag geziene feature voor op shows en ook gewoon in de vijver.

Alles tussen de lippenstift en de staart in is spannend! We zien een speels patroontje op het hoofd gevolgd door zeker vier mooi gedrapeerde rode patronen en dan de laatste nog eens. Het patroontje helemaal aan de zijkant zal mijn inziens niet meer zichtbaar zijn als de vis groter wordt daar deze grotendeels onder de lateraal lijn ligt. Maar we hebben het dus eigenlijk over een zeldzame Rokudan (zesstaps) Kohaku!

Het kuchibeni wordt niet meegerekend als patroon, maar als kenmerk en ook dat wordt graag gezien. Oke, wat is dan de kritiek van deze Koi? Nou, als we nog even bij het patroon blijven dan kun je stellen dat wanneer deze uit heel veel stappen bestaat; er ook heel veel kans is dat er iets mis kan gaan met het sashi en het kiwa. Dat zijn de voor- en achterzijde van een rood patroon. Het derde patroon op de rug toont al een puntje van zorg aan de voorzijde en in de tussenruimte van de volgende stap aan de zijkant zien we dat het sashi en kiwa elkaar raken. Wordt dit een harde aflijning of groeit het aan elkaar? Zolang het maar geen vage overgang wordt waarbij het lijkt op secundair hi. De tosai is rank op dit moment, maar man wat ben ik benieuwd om deze vis terug te zien. Ik hoop er spoedig op terug te komen met een vergelijkingsonderzoek.

8. Tosai Tategoi Showa Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19Laten we het spannende nog even doortrekken naar de volgende Koi. Nu is het echter niet het beni, maar het sumi dat het meest spannend is. We zien een zwarte pigmentatie van echt hele hoge kwaliteit. Doorgegeven door het mannelijke ouderdier. Het sumi lijkt als inkt over de Koi heengelopen, maar je weet met vissen van deze leeftijd kan het echt nog alle kanten op. Je kunt je voorstellen dat als er ook een mooi creatief verloop van sumi op het hoofd tot uiting komt, deze Showa wel heel erg tot de verbeelding zal gaan spreken. Maar je kunt je ook voorstellen dat de Koi overwegend zwart zal gaan worden. Ze noemen dit soort Showa niets voor niets regelrechte toverballen en daar moet je deze ook onder scharen. de spanning rondom de ontwikkeling van dergelijke vissen is de hobby in zijn puurste vorm.

Het beni is een groot doorlopend patroon en daar kan niet zoveel misgaan. We zien een mooie huidkwaliteit over deze hele Koi. Dit uit zich in de glinsteringen op de huid langs de ruglijn en het hele heldere hoofd dat normaal meer kandijkleurig is. Op basis van dit alles zou je zeggen dat we met een mannelijke Koi te maken hebben, maar dat weet je gewoon niet bij vissen van deze leeftijd.

9. Tosai Tategoi Showa Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19We blijven bij de Showa, want dit is een exemplaar die weer een heel ander sumi vertoont. We zien dezelfde hoge kwaliteit, maar nu lijkt het meer per schub tot uiting te komen dan als een inktvlek bij bovenstaande Showa. Ze komen uiteraard wel uit dezelfde kweek. Deze Koi is al wat forser en heeft een patroon dat zeer hoge verwachtingen met zich meebrengt. Een mooi hoofdpatroon en opkomend sumi waar je het wilt zien. Desalniettemin lijkt de huidkwaliteit wel minder dan de bovenstaande Koi en we zien dat op de foto de rechter kieuw enigszins openstaat. Dit kan een momentopname zijn, maar zal iets zijn wat de kweker in de gaten moet houden. De proporties van het hoofd zijn erg goed te noemen.

Dit is wederom een Showa die alle kanten op kan en die je graag wilt volgen. Dat kun je doen, hier bij KoiQuestion. We zullen al deze tosai zo veel mogelijk en zo lang mogelijk volgen in hun ontwikkeling.

10. Tosai Tategoi Showa Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19Ook de volgende is een Showa en dan wederom weer eentje van een heel andere orde, maar toch echt weer uit dezelfde kweek. We zien bij deze Showa een nog veel minder ontwikkelt zwart en ook de andere kleuren ogen heel ‘zacht’ zoals we dat noemen. De bouw is erg goed. Een mooie lange neus en de hoofd zit goed op de schouders. Het patroon is onconventioneel, maar daarom niet minder aantrekkelijk. We zien wel bij deze Koi dat het schoudergebied veel witte huid (shiroji) toont. De kwaliteit daarvan zal dus ook voor een deel de kwaliteit van de vis bepalen wanneer ze ouder en groter wordt daar dit erg in het oog zal springen.

Maar beeld je eens in dat het zwart wel door zal komen op het hoofd waar een menware al onder het beni om de hoek komt kijken en ook in het staartdeel zien we de eerste aanzetten tot een goed aanwezig zwart. Gelet op de twee bovenstaande Showa weten we dat over het algemeen, het sumi erg dominant kan zijn in deze kweek. Wanneer de bovenstaande mannetjes zouden zijn en dit is een vrouwtje dan verklaart dat wellicht ook het verschil en kun je er ongeveer wel vanuit gaan dat het zwart op wat latere leeftijd evenzo sterk door zal komen bij deze Koi. Let wel; dit is een persoonlijk inzicht en wellicht geldt hier wel dat de wens de vader van de gedachte is, maar ik zie zeker wel kenmerken op deze Koi die een potentieel toekomst als degene door mij geschetst mee illustreren.

Grappig detail bij deze Koi is, is dat 1 ooglid zwarte gekleurd is en de andere rood. Ook deze Koi willen we blijven volgen en zullen we zoveel mogelijk doen als de kweker cq eigenaar ons toestaan.

11. Tosai Tategoi Kohaku Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19Omdat de hobby start en eindigt met Kohaku wil ik ook deze blog starten en eindigen met een Kohaku. Deze keer wil ik er zelf niet teveel over zeggen, maar daag ik je uit zelf eens naar deze Koi te kijken en je verwachtingen uit te spreken. Uiteraard gaan we ook deze Koi vervolgens updaten en kun je jouw visie op vis eens toetsen. Doe het voor jezelf of openlijk in een reactie. Niks is  fout, alleen maar leermomenten.

Woensdag vertrek ik al naar Italië en naast deze vissen en die in de vorige blog zijn er nog eens een keer zoveel vissen om te bekijken en te vergelijken. Ik ben zeer benieuwd en zal mijn ervaringen zeker met jullie delen.

Stay Tuned!

 

 

de kweker Fabio Ciotti met al zijn tategoi tosai van het seizoen 2018-2019

Series Navigatie<< 5 + 1 Italiaanse tosai tategoi besproken

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App