Mogelijk zijn de circa 400 Koi via het water vergiftigd

Twee weken geleden haalden Erik Brederode en zijn medewerkers van Vijvercentrum Apeldoorn, de nieuwe lichting Koi binnen vanuit Japan. Ze worden, zoals gebruikelijk, in quarantaine geplaatst. Als meer dan een week later Erik zijn rondje door de zaak maakt voordat hij afsluit, ziet hij geen afwijkend gedrag.
De volgende morgen, bij het openen van de winkel, wordt Erik geconfronteerd met tientallen dode vissen in de bakken…

Bezoek vijvercentrum Apeldoorn

Ik werd op de sterfte geattendeerd door een actie die is opgezet om geld op te halen voor de dealer. De schade die hij heeft geleden wordt namelijk niet vergoed. Er wordt gesproken van een vergiftiging, maar dat is een nogal ruim begrip. Dat kan uiteenlopen van een ammoniak-vergiftiging door nalatigheid tot het heimelijk toevoegen van cyaankali aan het water; om maar iets geks te noemen. We zoeken contact met de eigenaar van het vijvercentrum in Apeldoorn en komen uit bij Erik Brederode.

Twee jaar geleden schreef Tiebo al eens een stuk over deze koidealer: KLIK!

Erik legt uit hoe hij de eerste levensreddende handelingen uitvoert. Plotsklaps tientallen dode vissen in je bakken is standje paniek. Spoelen sowieso, water testen; maar hier kon niets buiten het normale worden aangetroffen. Geen ammoniak, geen nitriet. Maar hoe dan?! Lekstroom misschien; ook niet het geval bleek na controle. Als redmiddel probeert Erik zout toe te voegen, maar het mocht allemaal niet baten en 300 tot 400 Koi verdeeld over zeven bakken leggen uiteindelijk het loodje; nieuwe Koi en ook circa 150 Koi van het vorig seizoen. De totale schadepost ligt , gelet op de verkoopwaarde, zeker rond de 15.000. Het meeste pijn doet nog het te moeten uitleggen aan klanten die reeds een of enkele van de vissen hadden gereserveerd.

Het zaakje, hoe onfortuinlijk ook, begint pas echt te stinken, wanneer ze bij Vijvercentrum Apeldoorn van de eerste schrik zijn bekomen. Er is immers vastgesteld dat het geen ammoniak- of nitrietvergiftiging is geweest. Het is geen lekstroom geweest en ook controle na afstrijken van de slijmhuid bracht geen parasieten aan het licht. Ook de kieuwen van de vissen die wel op apegapen lagen maar nog niet dood waren vertoonden geen mankementen en waren mooi rood. Wat wel opvalt is dat al deze bakken op eenzelfde systeem draaien. Vissen van dezelfde lichting, maar die reeds achteruit was gezet in een andere bak dat niet meedraait in hetzelfde systeem, mankeren helemaal niets. Dat geeft een bevreemd gevoel op zijn minst.

Nogmaals gevraagd aan Erik geeft hij aan dat er absoluut geen onregelmatigheden zichtbaar waren bij het sluiten van de zaak op donderdagavond en voor vrijdag de deuren open gingen voor bezoekers, was het kwaad al geschied. Wanneer er ingebroken zou zijn dan had Erik daar gegarandeerd melding van ontvangen. Er is een goede inbraak- en alarmeringssysteem aanwezig. Niet aanwezig zijn camera’s. Als het al gebeurd is door toedoen van boze moedwil dan moet het ergens tussen vijf en zes uur gebeurd zijn. Omdat dit de tijd is dat mensen na hun werk nog even snel voor sluitingstijd langs kunnen komen is het altijd een druk uur in de winkel. Desgevraagd geeft Erik aan dat hij overweegt om nu een camerasysteem te installeren, maar daar heeft hij in dit geval niets meer aan natuurlijk.

“Op basis van het uitsluiten van andere zaken moet ik haast wel concluderen dat er iets in het water terecht is gekomen dat er niet thuishoort. Of dat echter door een eigen fout of door een klant per ongeluk of door een slechterik is geschied valt niet aan te duiden op dit moment”, aldus Erik. “ik wil eigenlijk gewoon weten wat het is; het is natuurlijk niet meteen waar je aan denkt en dus hebben we veel gespoeld en zout toegevoegd alvorens staalmonsters te nemen van het water. Dat hebben we wel alsnog gedaan van het restant en ook enkele van de gestorven vissen worden opgestuurd naar Lelystad, alwaar er biopten worden genomen ter onderzoek waaruit hopelijk zal blijken wat de doodsoorzaak is geweest.
Bezoek vijvercentrum Apeldoorn

De actie die door een betrokken klant is opgezet brengt de dealer een beetje in verlegenheid. Prachtig dat mensen zo met je meeleven vind Brederode, maar buiten slachtoffer voel hij zich gewoon rot. Tja, hoe ga je om met zoiets; een strop is het zeker.
De slachtofferrol trekt Erik niet zo goed. “We zetten gewoon de schouders eronder en gaan weer door om er het beste van te maken dit seizoen, dat kan, dat moet. Andere dealers maken ook weleens een onfortuinlijk voorval mee. We proberen nog nieuwe Koi uit Japan te laten komen en er is ook nog zeker behoorlijk goede, onaangetaste vis in de winkel; kom dat zien zou ik zeggen en dan zetten we gewoon de schouders er weer onder”, zo herhaalt de Apeldoornse ondernemer nogmaals hoopvol.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App