De Koi werden in brand gestoken

Het staat misschien in schril contrast met de aanslag in Utrecht waar vandaag bekend werd dat een vierde slachtoffer het leven heeft gelaten, maar dat levens van onze Koi evenzeer wel gekoesterd moet worden zullen jullie ook met mij eens zijn. Ik was dan ook met stomheid geslagen toen iemand in een groepsapp het nieuwsbericht deelde dat er vijf Karpers levend in brand waren gestoken in het bos tussen Nuenen en Son en Breugel. Eenmaal geleid naar het bronartikel op Omroep Brabant bewees een foto al snel dat het niet ging om karpers gevangen uit een stroom of beek; de kleuringen en patronen zijn duidelijk waarneembaar. Dit zijn Koi uit een vijver. Omdat de dieren van zichzelf niet branden heeft de dader de vissen overgoten met benzine en vervolgens aangestoken. De rookontwikkeling die hierbij opsteeg zorgde voor de alarmering van omwonenden en brandweer. In de veronderstelling dat de dieren de vuurzee niet hadden overleefd, ontvouwde zich een wonder voor de ogen van de aanwezigen toen een van de Koi begon te spartelen. Na enig reddend handelen is de Koi uitgezet in een stroompje. Nu heeft een karper een onvoorstelbaar regeneratievermogen, maar de kans dat de Koi dit zal overleven is beslist miniem.

De vissen zijn overgoten met benzine en vervolgens aangestoken

Het is verontrustend dat iemand de moeite neemt om Koi het bos in te nemen om deze vervolgens om het leven te brengen. Het getuigt wat mij betreft van het werk van een psychopaat. Afschuwelijk….
Er zijn echter geen mensen aangetroffen in de nabijheid van het plaats delict. Omroep Brabant spreekt ervan dat de politie een onderzoek is gestart naar de ‘dierenmishandeling’. Ik wil expliciet stellen dat er wel haast sprake moet zijn van moord met voorbedachte rade, maar draag ook de kennis dat het Nederlandse strafrecht alleen het wetsartikel 350 lid 2 kent; dat spreekt van de vernieling van een dier.

Wat is hier echt aan de hand geweest?!
Koi zijn natuurlijk wel te herkennen aan diens patronen en de kans is groot dat ze bij iemand uit de vijver zijn gehaald. Die zal ze zelf al snel missen en melding doen? Kwam de dief erachter dat het toch niet handig meenemen en verkopen was? Of zal het de eigenaar zelf zijn die dacht er goed aan te doen zijn zieke vissen levend te cremeren in de foute veronderstelling dat vissen geen pijn kunnen voelen.

Ik hoop dat de politie het onderzoek serieus oppakt. We weten niet hoe de Koi in het bos verzeild geraakt zijn, maar het kan toch haast niet onopgemerkt gebleven zijn.

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2973574/Karpers-overgoten-met-benzine-en-levend-in-brand-gestoken

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App