Koi.Lab Tategoi Tosai 2018/2019

Inmiddels weten we een beetje wie Fabio Ciotti is. Als kweker in Italië, heeft hij de schijn tegen zich. In Italië is de Koi alhoewel opkomend, nog steeds relatief onbemind. Wanneer het op kweken aankomt, dan is Japan toch echt de bakermat. In Israël kunnen ze het ook wel, maar daar is eigenlijk niemand echt wild van. Yoshikigoi in Polen doet het wel heel goed en heeft zich in het laatste lustrum bewezen als kwaliteitskweker met bekendheid in Engeland en Amerika. En nu moeten ze het in Italië ook kunnen? We kunnen er op voorhand van alles van vinden, maar zeker wanneer het op Koi aankomt moet je deze gewoon voor zich laten spreken, niet letterlijk, maar wel in termen van kwaliteit en potentie. Dat wil ik gaan doen in de komende artikelen.

Lees ook: De ambities van Fabio Ciotti

Tijdens mijn bezoek in het najaar heb ik namelijk zo’n 40 stuks tosai gefilmd en gefotografeerd. Van deze zwerm werd het merendeel deze winter doorgegroeid door de kweker. Dat betekent dat de Koi die je in dit artikel zal zien stiekem al twee keer zo oud zijn. Geen vijf, maar 10 maanden. Dat heeft een reden. Zo zullen we komende maand, zo rond eind april, wederom zoveel mogelijk tosai op de foto gaan zetten en kunnen we jullie verblijden met het vergelijk en de ontwikkeling. Zo hebben we niet één momentopname, maar de ontwikkeling van een schare aan Koi om ons oordeel te vellen over waar Koi.Lab staat als kweker, gekeken naar de vissen.

1. Tosai Tategoi Kohaku Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19

Laten we beginnen met een Kohaku die ook in Parma meteen in het oog sprong. Dat komt natuurlijk door het patroon. Een sterke vierstaps Kohaku die beslist charmant aandoet. Een aantrekkelijk hoofdpatroon, een mooi groot schouderpatroon en zelfs een mooi eindpatroon op het staartstuk. Als kweker ben je superblij wanneer je dit soort patronen voortbrengt, maar dan moeten natuurlijk wel de bouw en de huidkwaliteit ook om over naar huis te schrijven zijn. Laat hier nu op het eerste oog nu ook niets mis mee zijn. De glans is aanwezig en de bouw is krachtig, maar slank en zonder verval. We zien wat hi in de borstvin, maar ik heb het idee dat dit wel weg zal trekken. Het grootste puntje van kritiek vinden we in de kieuwdeksel. We proberen te achterhalen of deze wel goed aansluit en hoe dit zich zal ontwikkelen. Daar komen we maar op één manier echt achter…

 

2. Tosai Tategoi Showa Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19

De tweede Koi die we bespreken is een driekleur; een Showa. DIt is een Showa zoals Fabio die omschrijft als zijn stijl. Een Kindai Showa met een heel hoge kwaliteit zwart. De kweker smult zichtbaar wanneer hij naar deze Koi kijkt. De Koi heeft een langgerekte neus en de bouw is sterk, het zwart erg speels verdeelt over het lichaam. Ook het motoguru is aanwezig in de borstvinnen. Ik begrijp waarom Fabio deze Koi zo aantrekkelijk vind, maar ik maak me zorgen om het beni. Het rood is minder sterk als bij de Kohaku en niet erg prominent. In het beste geval blijft het, of trekt het juist helemaal weg, dan heb je wellicht een heel toffe Shiro Utsuri, maar je wilt natuurlijk geen Shiro met een beetje niban hi op de schouder. Misschien ziet de kweker hier wel iets dat ik er niet in zie of kijkt hij er naar vanuit een toekomstig oyagoi perspectief; dat zou kunnen. Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkeling van deze Koi.

 

3. Tosai Tategoi Ginrin Kohaku Koi.Lab 5 maanden oud

KoiLab Tosai Selection 2018/19Van deze Ginrin Kohaku was ik persoonlijk dan weer erg onder de indruk. Deze Koi heeft behalve een goed ginrin, ook een krachtige bouw en zeer diep beni. Het patroon is natuurlijk ook beslist aantrekkelijk. Toch is er sprake van een anderhalve schublijn sashi en zie ik niet dat deze Koi al gefinisht is. Behoudens het ginrin overigens kun je ook de iridoforen langs de ruglijn zien; dat zijn de receptoren van glanskristallen in de huid en duiden op een hoge huidkwaliteit. Maar de hele uitstraling is echt wel heel fris. De vis deed me zelfs even denken aan een specifieke Kohaku die Deshima Koi enkele jaren geleden aankocht bij Dainichi; op zich al een compliment waard, doch de potentie en houdbaarheid van dit jeugdig talent moet nog even blijken.

 

 

 

4. Tosai Tategoi Kohaku Koi.Lab

KoiLab Tosai Selection 2018/19
Van deze Kohaku was ik persoonlijk onder de indruk. Misschien niet het alleraantrekkelijkst patroon, echter ik vind vooral de bouw en de huidkwaliteit in algemene zin behoren tot de beste van de batch. Niet de breedste, wel sterk en gebalanceerd en misschien qua huidkwaliteit en pigmentatie misschien wel de meest potentievolle. Zien we bij bovenstaande Ginrin Kohaku een redelijk dieprode pigmentatie, zo zien we hier een egaal diep oranje kleur. Het oranje toont nergens zwakte en de vis sprankelt van jeugdigheid. Ik denk dat deze Koi veel meer potentie heeft om op een latere leeftijd goed tot zijn recht te komen. Vanuit dit perspectief kijk ik ook naar het patroon. We zien wellicht geen mooie stappen, maar wel inhammen in het rode deken dat over de Koi gespreid ligt. Het is mijn vermoeden dat deze op latere leeftijd het patroon heel mooi zullen verdelen.

 

5. Tosai Tategoi Shiro Utsuri Koi.Lab

KoiLab Tosai Selection 2018/19Een Shiro Utsuri, voortkomend uit de Showa kweek. Dit kan echt alle kanten uitgaan. We zien het onderliggend sumi, dat lijkt erg mooi verdeeld te zijn. We zien op het staartdeel een stukje zwart wel doorgekomen dus het zou wel in de lijn der verwachting liggen dat dit zich verder zal openbaren bij deze Koi. Ook op het hoofd zien we een duidelijk verscholen menware en zelfs een baarddraad is al mooi zwart. Het motoguru in de borstvinnen is wel mooi zwart en nog erg uitgewaaierd. De bouw lijkt ook best oké, het staartdeel breed. Ik ben nu al erg benieuwd naar de ontwikkeling van deze tweekleur. De ontwikkeling van het shiroji zal hierbij bepalend zijn.

6. Tosai Tategoi (Goshiki) Showa Koi.Lab

KoiLab Tosai Selection 2018/19

Ik wil deze eerste reeks afsluiten met een bijzondere verschijning. Ook deze Koi komt vanuit de Showa kweek, maar heeft ook elementen van een goshiki. Dit komt door het vele onderliggende aoji, een blauwe gloed over de rug. Op de staart zien we dit niet geheel terugkomen. Het vreemde is dat er zich al wel sumi manifesteert, maar dan met name op de delen waar ook reeds rood pigment de Koi siert. Zal deze Koi overwegend zwart worden of juist niet? Het patroon is natuurlijk erg aantrekkelijk. Een mooie menkaburi over de ogen tot aan de neus en de huidkwaliteit is wederom goed. Hele transparante vinnen zien we bij deze Koi zonder motoguru? Zal deze Koi zich dan toch openbaren als een zeldzame Goshiki Showa?

 

 

 

Observaties tot nu toe

Wat vrijwel al deze Tosai van Fabio gemeen hebben is een reeds erg goede bouw. Ik weet dat kwekers als Yoshikigoi dit ook ambiëren op deze wijze en ook in Japan lusten ze hier wel pap van. Huidkwaliteit en diepte van de pigmentatie lijkt goed, maar bij de Kohaku wel veel beter dan bij de Showa, wanneer het op het beni aankomt. Het sumi van de Showa is wel weer erg potentievol. Ik wil nog geen conclusies trekken en jullie in een volgend deel op zijn minst nog eens zes tosai van Koi.Lab presenteren. Ondertussen zijn de afspraken al gemaakt om een vervolg te geven. Hopelijk zijn we in staat alle Koi te updaten met foto’s van 12 maanden oud zodat we deze kunnen vergelijken en de ontwikkeling van deze Koi en die Italiaanse kweker kunnen volgen.

 

Series Navigatie<< De ambities en openbaringen van Fabio Ciotti en Koi.LabKuchibeni Rokudan Kohaku en drie-eiige Showa triplets >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website