Kieuwworm (Dactylogyrus)

De kieuwworm is een stukje kleiner dan zijn grote broer (de huidworm). Ook de manier van voortplanten is anders. Jonge wormen worden uit een eitje geboren dat ergens in de vijver is terechtgekomen. Daarom hebben ze ogen, zo kunnen ze op zoek gaan naar een gastheer. Eenmaal op een Koi geland vervolgt de kleine worm zijn weg richting de kieuwen, het meest zachte en tere stukje bereikbaar vanuit de buitenkant van de vis. De eitjes die hij daarna legt vallen van de Koi af en de cyclus kan zich na het uitkomen van het eitje weer herhalen. Hoe lang het duurt voordat de eitjes uitkomen is afhankelijk van de watertemperatuur.

Kieuwworm2

Met een vergroting van 40x zijn deze wormen wel te vinden. Kijk echter voor de zekerheid of je de oogvlekken kunt waarnemen, dat doe je het fijnst op een vergroting van 100x.

De kieuwworm is een wormachtige en valt onder de categorie Trematoden (parasitaire platwormen).
Kieuwwormen zijn tweeslachtig en doen aan zelfbevruchting.

Gevaar

Het gevaar van de kieuwworm zit hem in de volgende dingen.
Hij lijkt heel veel op de huidworm. Het is belangrijk dat je weet met welke parasiet je te maken hebt.
Bij een kieuwworm moet je meerdere keren behandelen omdat het bestrijdingsmiddel de eitjes niet bestrijdt.
Behandeling geschiedt door middel van een anti-wormmiddel. Deze middelen worden in de veeteelt en dierenartspraktijken veel gebruikt (ontwormen van honden, katten, varkens, kippen) en de resistentie neemt toe. Hobbyisten zijn geneigd om een middel wat goed werkt volgende keer weer in te zetten, terwijl het verstandiger is om de volgende keer juist te wisselen van middel.
Enkele werkzame stoffen tegen wormen zijn: praziquantel, flubendazole, triclabendazole.
Zet zo’n bestrijdingsmiddel alleen in als de situatie daar echt om vraagt. Een enkele kieuwworm kan een gezonde Koi prima zelf oplossen.

Naam: Kieuwworm (Dactylogyrus)
Soort: Wormachtige, Trematode
Vermenigvuldiging: Eierleggend
Grootte: 0,3 mm (=300 micron)
Vergroting microscoop: 40x-100x
Herkennen: Kopkant is in vieren gedeeld, oogvlekken, twee haken in een krans van kleine haakjes
Oorzaak van uitbraak: Slechte waterkwaliteit, stress, besmetting
Symptomen: Afwijkend gedrag zoals kopschudden, luchthappen, vinknijpen, springen, het gesloten houden van één kieuwdeksel, overmatige slijmproductie in de kieuwen, schuren, niet eten, afzonderen, lusteloosheid.

Series Navigatie<< Karperluis; jeuk van de Argulus en wat je er tegen kunt doen

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App