Alle Koi cursussen voor 2019

Een jaar vliegt voorbij. In 2018 werden er weer veel cursussen gegeven. Dit tot volle tevredenheid van deelnemers en ook cursusleiders. Dergelijke vruchtbare samenwerkingen moeten een vervolg krijgen en vandaar dat Joop van Tol (KoiToday), wij van KoiQuestion en ook de Nishikigoi Vereniging Nederland weer om de tafel zijn gaan zitten en concrete nieuwe plannen gemaakt hebben.

Wat blijft er hetzelfde en wat verandert er?

De locatie Veldhoven blijft in 2019 zeker aan. Dit is een prettige locatie, super geschikt voor onze cursussen en makkelijke uitvalsbasis voor ons om iets te organiseren. Ook voor deelnemers is dit een prettige locatie. Het zuiden van Nederland klinkt misschien niet centraal, echter dit is het wel. We zagen in 2018 namelijk een toename van aantal deelnemende Nederlandstalige Belgen. Ook voor hen is de reisafstand nu overbrugbaar.
Betekent dit dat we geen andere locaties aandoen? Jawel, ook de Groeve (hoofdkwartier KoiQuestion) is een mooie locatie, geschikt voor cursussen op de grens van Groningen en Drenthe. In het verleden moesten noorderlingen altijd onredelijk ver rijden voor een dagje kennis vergaren, dat is geweest.

Dit heeft bij verrassing reeds geleid  tot enkele tientallen aanmeldingen

Er verandert ook wel iets. Dat is namelijk de wijze van aanmelding. Voor deelnemende cursisten is er nu één aanspreekpunt. Dit is niet meer gesplitst tussen KoiQuestion en de NVN, maar veel duidelijker, ligt deze taak nu volledig bij KoiQuestion. Wij informeren de deelnemers over alles wat je moet weten.
Ben je lid van de NVN? Dan ben je nog steeds in het voordeel. Voor leden van de Nishikigoi Vereniging Nederland is er een exclusieve korting van maar liefst €10,- per lid per deelname van een cursus.

Kom maar op met die data!

We hebben de volgende cursussen gepland voor komend jaar. We hebben hierbij in de afgelopen week al een mail verstuurd naar de mensen die vorig jaar ook een cursus hebben bijgewoond. Dit heeft bij verrassing reeds geleid  tot enkele tientallen aanmeldingen. meldt je dus snel aan wanneer je zeker wilt zijn van een cursusplekje. Dat doe je door een email te sturen naar marco@koiquestion.com

6 april 2019: Praktijkdag Microscopie algemeen en Koispecifiek

Parasieten, zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien, kunnen je Koi teisteren. Wel zijn deze vijanden zichtbaar te maken met behulp van een microscoop. Dit is een stukje gereedschap, waarmee je moet leren werken. Hier ligt de nadruk dan ook op tijdens deze cursus. Je kunt aan deze praktijkcursus deelnemen met of zonder eigen microscoop. In de ochtend starten we even met theorie. Nog voor de middag oefenen we met de microscoop scherpstellen. Na de middag een kort stukje theorie over het vangen van een Koi. Daarna alles in de praktijk brengen door een zelfgenomen afstrijkje van een huidmonster te beoordelen onder de microscoop. Hiervoor zijn vissen beschikbaar.

Locatie: Veldhoven
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)
Tijd: 10.00u-17.00u

IMG_7583b

8 juni 2019: Waterkwaliteit en watersamenstelling

Ziekteveroorzaker nummer één is met stip een slechte waterkwaliteit of watersamenstelling.
Koihouden is water houden. Als je water goed is, zijn je Koi ook goed. Uitspraken met een grote kern van waarheid. De parameters die de waterkwaliteit bepalen komen ’s ochtends aan de orde. Hoe zorg ik dat die parameters in de veilige zone blijven? Wat betekenen ze eigenlijk? Door de betekenis en samenhang te zien beleeft u een “eureka” moment en hebt u het veel sneller door als zaken mis dreigen te gaan.
’s Middags gaan we het hebben over de watersamenstelling. Waaruit bestaat water? Welke stoffen zijn hierin opgelost? Welke parameters hangen hiermee samen? Welke behoefte heeft mijn Koi? Hoe, wanneer en hoe vaak moet ik die meten? Hoe zorg ik dat de watersamenstelling op deze behoefte is afgestemd? Waar zitten de valkuilen? Hoe kan ik die voorkomen? Op al deze vragen krijgt u het antwoord.

Locatie: Veldhoven
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)
Tijd: 10.00u-17.00u

Cursus Koiziekte 9-9-2017

6 juli 2019: Koiziektes Preventie en Diagnose

Helaas komen er in onze mooie hobby nogal eens problemen voor met de gezondheid van de vissen. Regelmatig worden verkeerde conclusies getrokken of onjuiste behandelingen toegepast. Om een juiste diagnose te stellen is gestructureerd werken van belang, daarnaast dient u natuurlijk kennis te hebben van hetgeen u aan ziekteverwekkers tegenkomt. Pas na een waterdichte diagnose volgt een behandelplan.
Nog beter is voorkomen van problemen! In de ochtend leert u waardoor en waarvan uw koi ziek kunnen worden. Met die kennis kunt u maatregelen nemen om dat te voorkomen.
Op het moment dat u een probleem constateert is het van belang dat u rustig en systematisch te werk gaat. In de middag leert u de verschillende onderzoeksmethoden en welke u daarvan zelf kunt toepassen. Door op een bepaalde manier te werk te gaan is de kans op het stellen van een juiste diagnose het grootst.

Locatie: De Groeve
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)

14 september 2019: Koibeoordeling Variëteitenherkenning en showklassenindeling

“Hoe heet die gele daar?”, vraagt de buurman. Juist dan kunt u er dan natuurlijk net niet opkomen. Dat vergt nog enige studie. Toch is het niet zo heel moeilijk. Als je wat standaardtermen kent, schiet de naam van de variëteit je weer te binnen.
Misschien wel het leukste onderdeel van de hobby, maar ook best een moeilijk onderdeel. Allereerst zijn er zoveel variëteiten met elk hun eigen kenmerken, plus-, en minpunten. Al deze variëteiten moeten voor een show worden ingedeeld in de juiste showklassen. Om überhaupt aan jureren toe te komen moet er veel gebeuren. De ochtend gebruiken we om u handvatten en beschrijvingen te geven, zodat de buurman u niet nog eens met uw mond vol tanden laat staan! We doen dit een unieke manier, waardoor u zonder heel veel rijtjes te leren, toch heel veel variëteiten kunt benoemen.
In deze middag leert u trucs, zodat u iedere vis in de juiste showklasse bij een koishow kunt plaatsen. Zonder stampwerk en zelfs zonder dat u noodzakelijkerwijs de naam van de variëteit hoeft te weten!

Locatie: Veldhoven
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)

Cursus visziekten in de groeve op 16 december 2017

5 oktober 2019 Koiziektes Specifieke koiparasieten en behandelplan

Ken je vijand. Het herkennen van de specifieke koiparasieten is best lastig. We besteden hier een groot deel van de ochtend aan. Hierin worden namelijk veel fouten gemaakt, waardoor door foute diagnoses, verkeerde behandelingen worden ingezet die de neerwaartse spiraal waarin uw vijver zich bevindt, alleen maar versterken. Door middel van veel (bewegend) beeldmateriaal en het duiden van de specifieke verschillen en gedragingen van parasieten zult u die fout niet (snel) meer maken.
Na een juiste diagnose volgt een behandelplan. Een onderschat onderdeel met vaak desastreuze gevolgen voor de vijver. De gemiddelde beschrijving op de verpakking van bestrijdingsmiddelen is volstrekt onvoldoende om een goed behandelplan te maken. Welke groepen van medicatie zijn er? Wat zijn de gevaren? Hoe en waar pas ik ze toe? Na deze middag hebt u daar een veel beter beeld bij.

Locatie: De Groeve
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)

DSC05244

2 november 2019: Praktijkdag

Vorig jaar lanceerde we deze nieuwe cursusdag. De interesse was groot en daarom herhalen we hem nu al. Op deze dag gaan we een aantal zaken in de praktijk toepassen. We laten u zien hoe u een koi met zo weinig mogelijk stress kunt hanteren. We tonen u hoe u het beste een afstrijkje kunt maken en hoe u een vis kunt verdoven. Daarnaast voeren we een wondbehandeling uit, leren u hoe u uw eigen vis kunt injecteren en gaat u zelf aan de slag met “naald en draad” om zich de kunst van het hechten eigen te maken. Tot slot voeren we sectie uit op een of enkele koi, zodat u ook op deze manier een diagnose kunt stellen en leert waar de verschillende organen zich bevinden. Uiteraard proberen we hier vissen voor te krijgen die zijn opgegeven en gaan we zo diervriendelijk als mogelijk te werk. Kort samengevat komt het volgende aan bod: Koi hanteren, afstrijkje maken, swab maken, verdoven, wondbehandeling, injecteren, hechten, autopsie. Deze dag wordt er verzorgd door een heel docententeam, met elk een specialisatie.

Locatie: Veldhoven
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €75,- (inclusief verzorgde lunch)

cursussen

18 januari 2020: Koibeoordeling Jureren Algemeen en Specifiek

Je ziet ze op het “middenterrein” lopen op iedere Koishow; “Men in Black”. Aandachtig turend in de showvaten. Wat doen ze nu precies? Wat maakt het dat ze jouw vissen kunnen beoordelen? Waar kijken ze naar? Hoe word je eigenlijk jurylid? Wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe is zo’n show georganiseerd en welke titels zijn er te winnen? Een kijkje achter de schermen op het gebied van Koiwedstijden en jureren.
Tevens belangrijk is de vraag: Wat is een goede en wat een minder goede Koi? Op welke onderdelen wordt gejureerd? Welke punten zijn positief en welke negatief? Wat is bij welke variëteit of showklasse belangrijk en waarom? U leert de basisbeginselen op het gebied van het jureren van Koi. Deze cursus is ook nuttig om te volgen voor het aankopen van uw eigen Koi. U “moet” er immers jaren tegenaan kijken. Het is uiteindelijk de kunst om binnen uw budget de beste vis te selecteren!

Locatie: Veldhoven
Tijd: 10.00u-17.00u
Kosten: €50,- (inclusief verzorgde lunch)

 

Voor leden van de Nishikigoi Vereniging Nederland is er een exclusieve korting van maar liefst €10,- per lid per deelname van een cursus.

Jezelf verzekeren van een plekje op een cursusdag? Mail naar Marco@KoiQuestion.com

Je vindt de cursussen ook terug op www.koiquestion.com/events

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App