12 nieuwjaarsresoluties voor de Koi keeper

In het vierde deel van deze serie gaan we in op twee manieren van uitbreiden van de hobby in het nieuwe jaar.

7. Vijver vergroten

Doe het niet! Aub doe het niet ?. Melancholiek alom natuurlijk, maar ik wil je er wel op wijzen dat het niet alleen de kuubjes zijn die tellen zodat je lekker nog meer Koi kunt houden. Heb je een vijver van slechts vijf kuub en wil je naar 10 of 15 dan moedig ik het je vooral aan, maar dan ben je eigenlijk een startende hobbyist, want die vissenkom was toch niet echt serieus te nemen? Een vis moet zwemmen. De serieuze kant bekeken is dat wanneer je een grotere vijver hebt, je ook meer water hebt om te managen en dat betekent ook een grotere filtercapaciteit. Je kunt ook een tweede filterlijn opzetten zodat je systeem ook doordraait wanneer er een systeem in onderhoud is zodat jezelf niet doordraait.

 

DSCF0630

Had ik de paaltjes maar net iets verder uit elkaar gezet……..

Wat te denken van medicijnen? Tweemaal zoveel water betekent ook twee keer zoveel behandelen en een kuurtje is niet gratis. Meer Koi, dat doe je toch wel, is meer voeren en ook kiloknallers is geen goed idee want dan kun je beter op kleinere schaal kwalitatiever zorg dragen voor je Koi. Dat is een beetje als een dure auto kopen en dan geen geld meer hebben voor de benzine. Bezint, eer ge begint is het devies; je dealer zal je zeker kunnen helpen met deze overwegingen. Denk ook even na waar je jouw Koi onderbrengt tijdens de verbouwing. Misschien in een nieuwe quarantaine faciliteit die je nog maakt voor de vijver want dat 750 liter water in die witte IBC-vat volstaat ook niet meer nu je jouw vijver vergroot naar 20 kuub+ toch?

8. Accessoirespakket uitbreiden

Een andere keuze die je zou kunnen maken met betrekking tot uitbreiding van de hobby is het uitbreiden van accessoires. Dat kan heel breed zijn.

accessiores

Onmisbare accessoires?

Een watertestset is altijd een goede investering. Digitaal of met druppels, een volledige koffer of losse sets, er zijn diverse mogelijkheden. Het voorjaar staat over een maandje weer voor de deur en vooral dan kan het handig zijn om te kijken of je filter al uit zijn winterslaap is gekomen.
Een schepnet, Koisok en een bowl, rond of vierkant, behoort tevens tot standaarduitrusting, echter heeft niet elke hobbyist in zijn assortiment. Voor een uitgebreide inspectie met betrekking tot het welzijn van een Koi heb je deze attributen echt nodig.

IMG_5321

Met een microscoop kun je de slijmhuid scannen voor parasieten

Zou je de slijmhuid willen checken op parasieten is een microscoop een super toevoeging. Dat brengt wat kosten met zich mee en ook de vaardigheid voor het gebruik van het instrument moet je je eigen maken. Dat laatste bieden we cursussen voor! Zie hiervoor onze events-kalendar.

Lees ook: Dit moet er allemaal op je microscoop zitten

Series Navigatie<< Quarantainevoorziening installeren of sparen voor die Japanreis?Koishow of cursusje meepikken? Welke dagbesteding mag je niet missen in 2019? >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App