Les Jardins Aquatiques deel 1

Nabij Lyon in Saint Didier Sur Chalaronne bevindt zich een locatie genaamd “Les jardins aquatiques”. Dat klinkt heel duur zoals de Franse taal een beetje eigen is, maar betekent niets meer dan ‘the water gardens’ of in het knullig Nederlands; ‘de watertuinen’. Mijn verwachting bestaat dan ook uit water en tuinen, niet zozeer uit Koi. De locatie wordt geadviseerd door een Franse hobbyist nadat ik een oproep plaatste in een Franse Koigroep op Facebook.

Les Jardins Aquatiques

Deze vijver zie je meteen bij binnenkomst door het hek.

Als ik aankom is het al nacht en besluit ik op een parkeerplaats in het plaatselijke dorp, te overnachten in mijn auto. De volgende ochtend wanneer ik ontwaak, begeef ik mij al vroeg naar deze winkel; ik moet immers nog dezelfde dag in Parma (Italië) geraken. Ik arriveer ongeveer tegelijk met de meeste werknemers. Dat zijn er toch een stuk of vijf wat ik zo zag. Best veel voor een vijverzaak bedenk ik mij.

“the boss is coming”

Eenmaal binnen ontstaat er meteen enig tumult. Je moet je voorstellen dat ik onaangekondigd langskomen, maar wel gewapend met een mieters camerstas en statief plus benodigdheden. Omdat de medewerker achter de toonbank geen Engels spreekt, word ik zonder woorden gerustgesteld dat er zo iemand aankomt. Nadat een tweede medewerker wel enig Engels spreekt; “the boss is coming”, wacht ik nog heel eventjes in de winkel.

Les jardins Aquatiques

Les jardins Aquatiques

Het is een vrij groot gebouw met een ruime winkel en dito assortiment. Je vindt er enkele vooraanstaande Koimerken en benodigdheden, maar ook zeer divers en uiteenlopende materialen en benodigdheden voor de reguliere vijveraar; dat wil zeggen, die zonder Koi.

Nicolas kent zijn Koi goed en heeft bij diverse Koi een verhaal

Ah daar is ie al; de beloofde baas. Hij luistert naar de naam Nicolas Segard en na een korte introductie neemt de amabele Fransoos, die goed Engels spreekt, mij mee naar de achterzijde van het terrein. Daar staat een kas en ik word uitgenodigd binnen te komen. Er bevinden zich Koi in diverse formaten van ook diverse kwekers; ik ben positief verrast want ik had toch meer vijvers dan Koi verwacht. Nicolas kent zijn Koi goed en heeft bij diverse Koi een verhaal.

Die te proeven enthousiasme is misschien altijd wel het belangrijkste dat je zoekt in een Koidealer. Toch is zijn enthousiasme ingetogener dan bij de meeste, maar daarom niet minder, dat zie je wel in iemands ogen. Nicolas heeft een soort eerbiedig voorkomen. Als ik op dat moment moest gokken zou ik zeggen dat Nicolas van adel is. Het precieze verhaal en zijn achtergrond kom ik ook te weten. Les Jardins Aquatiques werd in eerste instantie opgericht door niet een Fransman, maar een Belg. Nicolas zet dus het levenswerk voort van iemand anders, maar wel met een eigen visie en die heeft zeker evenveel betrekking op Koi dan op watertuinen.  Hij vertelt me alles in een interview. Die houd ik nog even te goed.

Les jardins Aquatiques

In deel 2 ga ik daadwerkelijk Les Jardins Aquatiques in. En dat viel beslist niet tegen…

Series Navigatie<< Komt er nog weer een Koi2000 show?!Parma behalve omwille van diens ham, nu ook bekend om zijn Koi?! >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App