12 nieuwjaarsresoluties voor de Koi keeper

In het eerste deel stelden we de vraag; “Gaan we eindelijk overkappen of beter voer(en) dit jaar?” In dit tweede deel van goede voornemens voor de Koihobbyist gaan we het hebben over upgraden. Waar ben jij het meest aan toe? Je Koibestand eens upgraden met hogere kwaliteit Koi of je filter een duwtje in de rug geven…

…daar gaan we niet op in. Of toch wel

3. Je filter upgraden

Filter en Trofee 's

De eeuwige vraag; logisch ook want doorgaans groeien onze Koi en we zijn er minder goed in om afstand te doen van onze gesnorde vrienden (niet te verwarren met mijzelf). De harde waarheid is dan ook dat de meeste Koihobbyisten een overbezetting hebben. Een lastige discussie maar daar gaan we niet op in. Of toch wel; in dat geval namelijk kun je onder het upgraden van je filter ook het downgraden van je Koibestand scharen. In termen van kwantiteit welteverstaan en daarmee ook de kwaliteit tenzij je echt zo gek bent om je mooiste Koi weg te doen. Of het toevoegen van een continue waterverversing. Al kun je dat nog even afzetten tegenover wekelijkse waterwissels. Lees daarvoor even dit artikel.

Lees ook: Continue-verversing Vs 10% per week

Terugkomend op dat filter; bewegend bed misschien? Het rijpen daarvan was een van onze populairste artikelen het afgelopen jaar; lees daarvoor dit artikel. Een trommel, toevoegen van een trickle of juist old school terug en de matten erin. De beadfilter is ook terug van weg geweest. Deel je overwegingen met ons; wie weet kunnen we er iets mee.

Lees ook: Bring the bead back

Bring the bead back!

4. Koi bestand upgraden

Onder de vorige noemer al even genoemd, maar het is tenslotte waar onze hobby om draait dus het mag genoemd worden; mooie Koi kopen! Als je het mij vraagt hebben de dealers het afgelopen jaar echt hele kwalitatieve Koi gescoord voor het aankomend seizoen. Misschien toch echt die oude knar eruit of gewoon een paar Koi waarvan je dankbaar hebt geleerd maar die qua evolutie nu toch echt stilstaan vervangen.

Dainichi Kohaku wordt nauwkeurig bevoeld op mannelijke geslachtskenmerken

Dainichi Kohaku wordt nauwkeurig bevoeld op mannelijke geslachtskenmerken

Ik zeg niet dat je ze niet afdanken, maar voor mij begon de hobby daar mee; omdat een vriend van mijn vader, Reint Lich (moge hij rusten in vrede) een Chagoi en een Hi Botan (leg ik nog wel eens uit) aan mij schonk nadat hij mij driftig in ‘Het grote vijverboek van Ada Hofman’ zag studeren op de leeftijd van 11 jaar.

lees ook: Wat betekent Gosanke?

Misschien kun jij dat ook betekenen voor iemand. Beter of in ieder geval van meer betekenis dan die paar tientjes die je er voor krijgt op Marktplaats. Heb je alle variëteiten al geprobeerd en leer je de Gosanke, je weet wel die Kohaku, Sanke en Showa, steeds meer waarderen of wil je een grote tamme, zo een een-kleurige, die de rest ook minder schuchter maakt en die ene Tancho ook beter laat eten? Misschien wil je wel een voorzichtig meedoen aan een show en Koi kopen die onder jouw zorg echt uit kunnen groeien tot blikvangers voor de jury? Wat je ambities ook zijn; let us know want om zelf ook maar eens een nieuwjaarsresolutie te durven uitspreken wil ik het in 2019 weer meer over Koi gaan hebben naast alle randzaken. Kwaliteit herkennen en blote vissen op je scherm kijken; daar wordt je toch blij van…

…maar we willen natuurlijk ook genieten

What’s it gonna be?

Het klinkt altijd het meest logische om eerst je vijver en filter op te waarderen voordat je er kwaliteits Koi in kwijt kunt, maar we willen natuurlijk ook genieten en met verversen kom je ook een heel eind. In het meest ideale geval hoefden we geen keuze maken, maar je kunt je geld maar één keer uitgeven zonder een strafblad op te lopen.

Bowl Kohaku Andre

Series Navigatie<< Gaan we eindelijk overkappen of beter voer(en) dit jaar?Quarantainevoorziening installeren of sparen voor die Japanreis? >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.