Het verschil tussen een kiekje en een magazine-waardige foto

Koifotografie is een vak apart. Ik durf te stellen dat ik het zelf nog niet volledig beheers. Ik ben nog een beetje zoekende naar mogelijkheden, perfectie, kennis en stijl. Oefening baart kunst en ik ben zelf wel tevreden over de progressie die in de Koifoto’s van het afgelopen jaar zit.

37238913_1866812343627555_196497176153554944_o

Prijswinnaars zetten wij graag op de foto

Zoals al jaren doet KoiQuestion verslag van menig Koishow. De major-prijswinnaars en tevens de vele andere prijswinnende Koi willen we graag daarbij op de foto zetten. Het is zowel een hels als hemels karwei. Op sommige shows zijn er immers meer dan 230 prijswinnaars.

IMG_8261

KoiQuestion@work, met Pascal als fotograaf sinds 2018

Waar moet een mooie Koifoto aan voldoen?

Een goede Koifoto is deels smaak. Sommigen vinden het mooi om een speelse foto van een zwemmende Koi te maken. Vooral Ben van KoiRaw staat er om bekend om out of the box mooie platen te maken!

lees ook: 6 rauwe Koi besproken met foto- en videograaf Ben Weeteling

Echter nu beperk ik me tot een Koifoto waarbij de vis recht op de foto staat, met borstvinnen (volledig) uit en de staart recht. De Koi moet scherp en goed belicht zijn, zowel linkerflank als rechterflank. Geen rimpeling en reflectie van het water. Geen drijvend vuil of luchtbellen boven de Koi.

IMG_7632

Lekker klusje zo in het zonnetje met mooie Koi en wat gezelligheid

Wat maakt het maken van een goede Koifoto moeilijk?

Belichting:

Het is lastig om een goede belichting te creëren zonder reflectie op het water. Ondanks dat er overdag, buiten vaak genoeg daglicht is, is een (externe) flitser aan te raden. Een andere manier om de schittering weg te halen is het gebruik van een polarisatiefilter. Ook zonnebrillen hebben vaak polariserende glazen om schittering weg te halen. Dit werkt op de dezelfde manier.

D7100

Ik ben bewapend met een Nikon D7100 met externe SB800-flitser en een polarisatiefilter

Het gebruik van een externe flitser in combinatie met een polarisatiefilter is tevens de reden waarom een foto van een telefoon niet echt voldoet. Met een smartphone maak je tegenwoordige schitterende foto’s. Echter veel daglicht en het gebruik van een externe flitser zorgt ervoor dat je handmatig veel moet in kunnen stellen om te zorgen dat een foto niet overbelicht wordt.

Zelf gebruik ik een externe flitser en een polarisatiefilter

Overigens heb ik wel eens iemand goede foto’s zien maken met een telefoon. Als je goed nadenkt over hoe je dan belicht kan dit wel. Ik zou dan een felle diffuse lamp net boven de bowl plaatsen.

WhatsApp Image 2018-12-28 at 11.33.03

Recentelijk in december nog Koi op de foto gezet

WhatsApp Image 2018-12-28 at 10.39.02

Even kijken, is die gelukt?

Belletjes

Misschien heb je het wel eens gezien bij een Koidealer, kweker of op een show; belletjes worden kapotgeschoten met een plantenspuit. In deze spuit zit alcohol, hetgeen de oppervlaktespanning van water verkleint, waardoor het nog mooier vlak gaat liggen en alle belletjes ‘ploppen’. Op een Koishow wordt de beluchting op een vat tijdelijk uitgezet, om de storende belletjes op een foto te verminderen. Dit kan en mag vaak niet te lang, want zuurstof is essentieel op warme Koishowdagen!

000_ 5785 Ginrin Soragoi

Een van mijn meest recente Koifoto’s na nabewerking

Nabewerking

Een goede foto behoeft weinig nabewerking. Echter het zou toeval zijn als een Koi precies in het midden van de foto, vol in beeld, op de foto staat. De foto dient nog te worden nabewerkt. Om een Koi echt van de foto af te laten knallen maken we eventueel de omgeving wat onscherp. De vis mooi in het midden en de belichting en contrast worden geperfectioneerd.

lees ook: Mag je een Koi middels Photoshop upgraden?

Ikzelf schiet mijn foto’s graag net iets te donker en stel in mijn bewerkingsprogramma, Photoshop, pas de goede belichting in. De reden hiervan is dat wanneer je overbelicht je detail in de foto verliest en dat kun je ook met de beste Photoshop programma niet terughalen. Eventueel kan er ook makkelijk een logo of een gewonnen prijs aan toegevoegd worden via zo’n grafisch programma.

000_5785

De originele foto van bovenstaande Koi, ietwat donker, maar dat komt in Photoshop wel goed!

Technische specificaties bij bovenstaande foto:
Sluitertijd: 1/250
Diafragma: 1/6.3
Iso: 100

Zie op bovenstaand filmpje, 4x versneld, hoe je van de originele foto, de uiteindelijke foto wordt gemaakt.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.