12 nieuwjaarsresoluties voor de Koi keeper

Klaar; niet meer achteruit kijken. 2018 wie? 2019 is begonnen; zorg dat je die kater kwijt raakt, die hebben nog nooit veel goeds betekent voor de Koi. Dit jaar ga je alles uit je hobby halen, toch? Gezondere Koi, meer groei? Een showtje proberen of zet je vandaag je eerste tientje opzij voor die Japanreis in het najaar? T giet oan; ikimasho, dat betekent zoveel als let’s go! Je begrijpt, ik heb er zin in…

In deze serie wil ik verdeeld over zes afleveringen telkens twee nieuwjaarsresoluties voor de Koihobbyist met je doornemen. Zeg het ons; aan welke committeer jij je in het laatste puberjaar van deze eeuw?! Vandaag; De overkapping en voerkeuze.

1. Eindelijk die overkapping erop.

Heb je hem al? KoiKudos voor jou! Wil je hem helemaal niet? Ook best, maar de belangrijkste reden om het wel te doen is meer controle op de seizoenen in je vijver en daarmee indirect op de gezondheid van je vissen. Het klimaat toont zich ieder jaar weer wispelturig en met een overkapping; eventueel in combinatie met verwarming kun je de koelende wind en ijsvorming buiten schot van je Koi houden en zorg je er voor dat de temperaturen vaak niet beneden die cruciale vier graden Celsius reiken.

Met een vijveroverkapping heb je meer controle op de seizoenen

Prijzig

Ja, een overkapping is zeer kostbaar, maar het verlies van een Koi kan dat ook zijn, is een veel gehoord argument. Nu denk ik persoonlijk dat het ontberen van een vijveroverkapping nooit een eenduidige reden kan zijn waarom je Koi verlies; dan is er meer aan de hand. Zoiets staat zelden op zich; doch de waarheid is wel dat je meer controle kunt uitoefenen en al doende het samenkomen van die meerdere factoren ook weer voorkomt.

IMG_0294

Bijverwarmen

Voor wie wil bij verwarmen, nog altijd een dure aangelegenheid indien niet opgewekt door zonnepanelen en warmtepomp (ook duur in aanschaf overigens), maar een overkapping maakt wel dat je minder hoeft te stoken om je Koi en hun weerstand in meer actieve staat te houden of je gebruikt de winst natuurlijk om er nog een paar graad bij te doen. John de Leur deelde zijn overwegingen omtrent dit onderwerp ook al eens met ons in dit artikel. – link –

Seizoensdier?

Persoonlijk ben ik er wel voor dat je jouw Koi ook een winter geeft; ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen maar volgens mij brand je de levensverwachting van jouw Koi gewoon twee keer zo snel op wanneer je ze het hele jaar rond verwarmt. Moeder natuur is slimmer dan jij en maakte de seizoenen niet voor niets.

De hobbyist met een vijveroverkapping kan minstens 25% meer van zijn hobby genieten?!

Hobbygenot

Een argument die je ook nog kunt meenemen is het genot dat je van je hobby hebt. Waagt het gros van de hobbyisten zich nauwelijks bij de vijver in de winter omdat hun vissen toch op de bodem verkeren, in afwachtende modus op betere tijden, kan de hobbyist met een overkapping het hele jaar rond genieten van rondzwemmende Koi en zo toch minstens 25% meer hobby hebben per jaar. Heb je echt een extra zakcentje dan kun je ook kiezen voor een overkapping waar je zelf ook nog in kunt staan; dan heb je een soort van Koi-serre. Ach ja, wegdromen mag toch…

Sfeerfoto_02

Een grote manhoge overkapping over de groeivijver bij Koicentrum Noord Nederland te Groningen tijdens hun jaarlijkse ikeage.

 

2. Overstappen op een ander (kwalitatiever) voer

Nee toch? Je voert toch geen vijversticks meer? Zo’n 40 liter in een kilo zonder voedingswaarde? Of heb je een goed basisvoer, maar pas je jouw voer niet aan op basis van de weersomstandigheden of de doelen die je wilt halen met je Koi?

Dieet

Als je dan zelf toch gaat Sonja-Bakkeren en Fajah Lourens’s (heel strakke moeder en ex-GTST actrice) boek ‘Killer body’ onder de boom hebt gevonden, dan kun je ook het dieet van je Koi eens upgraden. Stuur me nu a.u.b. geen hordes mails met de vraag wat het beste voer is (doorlopend ritueel), want dat weet ik niet en is voor iedereen anders.

let er vooral op dat je voeder vers is en de grondstoffen hoogwaardig

Voedingsstoffen

Wel belangrijk is het je af te vragen; wat hebben mijn Koi nodig aan voedingsstoffen (X) als ik Y wil bereiken? Dus niet het blind volgen van de uitbundige groeiresultaten van die ander, maar nadenken over je eigen systeem, behoeftes van je Koi en de doelen die jij er mee wilt bereiken. De ervaringen van anderen moet je ook niet wegwuiven overigens.

Voerautomaat

Voederstrategie komt daarbij ook om de hoek kijken. Frequentie? Voerautomaat overwegen? Mijn advies is verdiepen in plaats van napraten en let er vooral op dat je voeder vers is en de grondstoffen hoogwaardig. Heb je hier vragen over, stuur die vooral wel want dan kunnen we dat uitzoeken en er een artikel over schrijven. Je kunt overigens ook je Koi zelf laten kiezen wanneer ze willen eten voor een maximale conversie. Hans Flux deelde al eens zijn zelfbouw on-demand voerautomaat met ons.

Flesvoeding03

Koi aan de flesvoeding, zelfbouwproject van Hans Flux

Onderschat

Voer is echt het allermoeilijkste om iets van te vinden, althans vanuit objectieve maatstaven; dat vergt een testopstelling met exact dezelfde omstandigheden en Koi etc. Eigenlijk niet te doen. Maar het belang van voer wordt toch wel onderschat door de meesten en het is echt wel meer dan een kwestie van ‘Als ze het vreten willen is het toch goed’. Je kunt je Koi ook bijvoeren overigens met ander natuurlijk voedsel. Lees voor meer informatie daarover dit artikel. – link –

Kiezen of delen

Dit waren de eerste twee nieuwjaarsresoluties voor jou als Koihobbyist. Als je moest kiezen wat zou het dan worden? Misschien is het niet te vergelijken, maar het zijn wel overwegingen. Het kost allebei geld en komt allebei de gezondheid van je Koi ten goede.  Als je vijver overkapt is, kun je langer voeren, maar misschien is het effectiever om ze een echte winter te gunnen en gedurende het voerseizoen wel van het beste dieet denkbaar te voorzien? Wat is de juiste volgorde volgens jou?

Series NavigatieGaan we ons filter of ons Koi bestand upgraden dit jaar? >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App