Je bewegend bed materiaal in een speciekuip

In het voorjaar worden de meeste vijvers een korte periode groen. Dit komt voornamelijk omdat de bacteriën die in het filter de ammonia (en nitriet) afbreken nog uit “hun winterslaap” moeten komen als u begint met voeren. Door de kou is een groot deel van de bacteriekolonie afgestorven en het filter moet nog op kracht komen.

5

Extern je filtermateriaal “warm” houden kan interessant zijn

Op het moment dat we serieus gaan voeren komt er een flinke toename van ammoniak in het water. Die wordt niet gelijk door het filter afgebroken omdat er nog te weinig bacteriën in het filter leven (deze groeien op basis van temperatuur en voedselaanbod). Mogelijk ontstaat hierdoor een ammoniak- of nitrietpiek, welke schadelijk is voor de vissen.

4

Dezelfde ammonia als onze vissen uitscheiden

Er is echter nog een manier waarop ammonia wordt afgebroken in een vijver: Algen. Algen groeien van ammonia waardoor in het voorjaar de vijver groen kan worden. Om het filter hierbij te helpen, kunnen we het filter in het voorjaar een voorsprong geven.

Benodigdheden:

 • Metselkuip (eventueel 2 in elkaar voor een betere isolatie)
 • Bewegend bed filtermateriaal (nieuw of uit het filter)
 • Luchtpomp (geschikt voor 3 à 4 grote luchtbollen)
 • Ammonia (concentratie 5% of hoger)
 • Ammonia-testset
 • [optioneel]Aquariumverwarmingselement

1b

1a

Twee bakken in elkaar voor isolatie

Werkwijze bacteriën kweken:

 1. Hier zijn twee metselkuipen gebruikt, om een betere isolatie te krijgen. Het verwarmen zal hierdoor goedkoper worden, maar of dit opweegt tegen de kosten van de tweede metselkuip is niet onderzocht. In de eerste kuip ligt een laag noppenfolie, waarna de tweede metselkuip daarin wordt geschoven.
 2. Door middel van verdeelstukjes zijn drie luchtbollen op de boden van de bak verdeeld. Het verwarmingselement wordt redelijk in het midden geplaatst. Eventueel kan deze met 2 stenen op zijn plaats worden gehouden.
 3. Zet de verwarming op 22 graden Celsius en zet de luchtpomp aan. Zorg ervoor dat er voldoende water in zit, zodat het filtermateriaal goed kan bewegen en niet stil ligt. Controleer dit regelmatig, zodat het filtermateriaal en het verwarmingselement niet droog komen te liggen.
  Opmerking: Dit proces zal ook bij een temperatuur van 15 graden op gang komen maar een stuk langzamer gaan. Heeft u geen verwarmingselement, kunt u de bak ook op een warme plek in een garage of hal zetten.
 4. Bij de bouwmarkt of supermarkt zijn verschillende concentraties ammonia te koop. Hoe hoger de concentratie, hoe minder ammonia nodig is. Voeg 10 ml ammonia toe, roer goed (wacht even) en test het water op Ammonia. Indien de test op de 3e of 4e kleurenschaal uit komt, dan is het water goed, voeg anders opnieuw wat ammonia toe en herhaal de test.
 5. Haal een deel (ongeveer 30 liter tot maximaal 1/5 van je totale filterinhoud) van het filtermateriaal uit het bewegend bed en plaats deze in een ruime bak met water. Of start met nieuw filtermateriaal.
  De metselkuip mag niet meer dan 2/3 gevuld zijn met filtermateriaal om een goede beweging te garanderen.
 6. Dagelijks: Controleer of er nog voldoende water in de bak zit. Vul indien nodig water met ammoniak bij.
 7. Wacht drie dagen en test opnieuw het water. Voeg weer Ammonia toe om het testresultaat tussen de 3e en 4e kleur op de kleurenkaart te houden.
 8. Ververs wekelijks 30% van het water en vul dan weer de Ammonia aan.
2

De complete opstelling zonder water en BWB

U zult merken dat er in het begin weinig toevoeging nodig is en dat dit na enige tijd toe neemt. Op een gegeven moment (gemiddeld drie weken) zal dit stagneren en is elke keer dezelfde hoeveelheid nodig. Vanaf dat moment kunt u meer op gevoel gaan toevoegen en bijvoorbeeld eenmaal per week testen.

Werkwijze terugbrengen filtermateriaal:
In het voorjaar als u begint met voeren en de algen in de vijver weer ziet groeien, dan wordt het tijd om het filtermateriaal terug te brengen naar het filter. Het water in de vijver zal nog kouder zijn dan in onze metselkuip. Hierdoor zal een deel van de gekweekte bacteriën weer afsterven. Er blijft echter een groot deel over wat er wel voor zorgt dat de Ammonia in het filter wordt afgebroken (en niet meer als voer voor de algen kan dienen). Door de lage vijver-temperatuur krijg je elke keer een terugval in de opgebouwde bacterielaag. Daarom is het beter om dit in enkele stappen te doen.

3

Ready to go

 • Haal 1/4 van het filtermateriaal uit de metselkuip,
 • Vul de kuip bij met water,
 • Spoel het weggehaalde materiaal goed uit (zonder harde straal) zodat er geen ammoniak water in de vijver komt. U kunt dit het beste met vijverwater doen,
 • Plaats het daarna terug in het bewegend bed van het filter.
7

Meten is weten

Conclusie:
Omdat de bacteriën in het filter door deze werkwijze nu in staat zijn om de afvalstoffen die ontstaan door het voeren zelf af te breken, zullen de voedingsstoffen worden weggehaald voor de algen. Hierdoor zal de vijver sneller helder worden.

Dit artikel heeft ook in KoiWijzer gestaan en is aangeleverd door de Adviesgroep Koi en vijver.
Tekst & Foto’s:  René Grootscholten

Series NavigatieHet voorjaar: vijf tips ter preventie van een groene vijver >>

Over Adviesgroep Koi en vijver

De Adviesgroep Koi en vijver bestaat uit ervaren liefhebbers die zich hebben bekwaamd. Zij vinden plezier de inzet voor het welzijn van de Koi en het delen van de kennis over het, op een gezonde manier, houden van Koi.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App