Cursus Praktijkdag through the eyes of….

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver! Een van de dagen waar ik al langere tijd naar uit heb gekeken: De praktijk cursus “Visziektes”. Eén van de fel begeerde cursusdagen in de reeks van cursussen gegeven door KoiQuestion & KoiToday.

scheppen

Praktijk dag begint met Koi bowlen en handling

Kleine voorstelronde: Mijn naam is Michael Maassen, woon in Amersfoort samen met mijn vriendin Kiki. Ik ben sinds een jaar of 16 actief in de Koihobby. Een heerlijke buiten analoge hobby naast mijn werk als IT Consultant in de digitale wereld. Nou ja, analoog… ik probeer stiekem hier en daar de automatisering toe te passen op de hobby. Uiteraard veel interessanter dan ikzelf;)
Ik heb een vijver van een kleine twintig kuub met daarin zestien Koi van allerlei variëteiten. Nu terug naar de cursus!

bakken

Genoeg ruimte en mogelijkheden voor iedereen

Rond een uurtje of 9:30 verzamelden zich allerlei Koihobbyisten en zogezegde “Koigekken” rondom de blokhut in Veldhoven, waar de cursus plaatsvond. Bij binnenkomst, zoals altijd een lekker bakkie koffie, even bijkletsen met de bekende gezichten en uiteraard de wel bekende Koi-talk over centimeters, kubieke meters en natuurlijk de vraag: “zit de kap er al op?”

afstrijkje 2

Inspectie en het maken van een afstrijkje hoort erbij

Zo rond 10.00u sprak Joop van Tol ons toe dat het inmiddels echt tijd was om te beginnen aan de dag en te gaan zitten voor de presentatie. Deze zou van korte duur zijn aangezien de dag in het teken staat van de vele praktijkopdrachten. Een kort opsomming van de onderwerpen waar mijn Koihart sneller van gaat kloppen aangezien we eindelijk met onze lievelingsdieren mochten gaan werken.

  • Koi Hanteren
  • Afstrijkje maken
  • Verdoven
  • Swab maken (klinkt vaag heah?!, hier kom ik op terug)
  • Injecteren
  • Wondbehandeling
  • Autopsie
  • Hechten

Na de nodige uitleg en presentatie verplaatsen we ons van de cursus-stoelen richting de bak waar de vissen inzitten.

DSC05187

Ad in zijn element

We mochten allemaal oefenen met het vangen van de vissen om zo te ondervinden hoe we de vissen zo goed mogelijk konden overbrengen naar een bak, waar we tijd hadden om deze te inspecteren.

Nu hoor ik je denken, wacht even, praktijk, vissen, injecteren autopsie?! Hoe gaat dat met de vissen dan?! Laat ik vooropstellen dat ik het persoonlijk mooi en bijzonder vind dat er vissen ter beschikking zijn gesteld aan deze groep zodat we samen onderzoek kunnen doen naar de verbetering van de hobby, het welzijn van de vissen en de leefomgeving waarin ze zich bevinden. Daarnaast heb ik enorm respect voor de manier waarop er met deze toch al zieke vissen om wordt gegaan. En om gelijk ter zaken te komen. Deze vissen zijn eerst verdoofd en daarna geëuthanaseerd om extra leed te voorkomen. Dit was uiteraard het minst leuke deel van de cursus maar wel enorm leerzaam.

DSC05244

Geconcentreerd is iedereen aan het werk

Terug naar de leuke en leerzame onderwerpen!

Na het op de juiste wijze vangen van de vis in tweetallen mocht er nog even geoefend worden op het maken van een afstrijkje. De microscopen stonden al netjes klaar om een vluchtige blik te nemen op de slijmhuid. En ja hoor, de weerstand van deze vissen was al enorm verslechterd. Al snel waren er wat huid- en kieuwwormen gevonden onder de microscoop. Dit hadden we geleerd op de voorgaande cursus microscopie gegeven door Marco.

IMG_0197

Tijd voor de lunch. Werken maakt hongerig

Na deze oefeningen en kennis gemaakt te hebben met de vissen zijn we terug gegaan richting de presentatie om ons verder in de materie en de theorie vast te bijten. Belangrijke zaken zoals verdoven, analyseren van de Koi en wondbehandeling met een uitgebreide demonstratie van Ad behoorde tot de theorie. We moesten het immers toch echt leren. En Ad.. ja die weet wel hoe hij deze materie over moet brengen aan de ‘Koi-doctoren in spe’ 😉 !
Ad, chapeau voor de uitleg, respect en rust die je tijdens deze demonstratie wist over te brengen!

Na de presentatie en demonstratie was de beurt aan ons. De zieke vissen waren inmiddels geëuthanaseerd. Toch best weer even spannend, ook al heb ik deze acties al vaker uit moeten voeren op mijn eigen vissen. Swab maken, wondbehandeling, injecteren en sealen van de schone wonden. Leuk om te zien dat de 16-jaren-ervaring in de hobby nog van pas kwam tijdens deze activiteiten. Zo kon ik ook mijn medehobbyisten nog wat te ondersteunen tijdens de opdrachten.

Maar wat is nou toch die swab maken voor werkje. Met een swab kunnen we een afstrijk maken van een infectie op de Koi. Deze swab kunnen we in een laboratorium laten testen om er op deze manier achter te komen welke bacterie er op de wond of aandoening zit. Vervolgens wordt er getest welke type antibioticum werkzaam is tegen deze infectie. Hiermee voorkomen we dat er lukraak met antibiotica wordt gesmeten, kunnen we gericht behandelen en voorkomen we resistentie voor antibiotica.

 

hechten in beeld

Dit is geen hechtdraad, maar wel super duidelijk;)

Na deze activiteiten was het tijd voor de lunch. Wel even schakelen na het oefenen op de geliefde en gevinde vrienden! Maar de lunch was ook weer geweldig verzorgd. Een lekker soepje, broodje met beleg en knaks gingen er prima in na de inspanning en concentratie van de ochtend.  Even schakelen naar de eigen vissen en vijvers en de Koi-talk was weer #aan!

Na de pauze was het tijd voor het tweede deel van de cursus. Autopsie en hechten! Hier keek ik persoonlijk enorm naar uit. Het hechten was voor mij een nieuwe kunst in de hobby om mezelf eigen te maken. Want het gebeurt iedereen wel eens, hoe goed je ook bent en hoeveel ervaring er ook inzit. Ik heb het dan over een gescheurde bost- of rugvin bij transport of het handelen van de Koi.

hechten vin

De gescheurde vin zal zo mooi genezen

Carla mocht de presentatie na de pauze aftrappen om ons de kunst van het hechten eigen te maken. Ik kan je vertellen: ik heb nog nooit iemand met zoveel passie en toewijding zien vertellen over haar werk en hoe dit toe te passen in onze hobby. Enorm leerzaam en goed te begrijpen voor een leek!

Als tweede was Ad aan de beurt om ons de anatomie van de Koi uit te leggen en hoe we op onze eigen vissen autopsie zouden kunnen plegen. Met respect en geduld liet hij ons zien hoe dit soms toch wel bloederige werk ons verder zou kunnen helpen in het vinden van de doodsoorzaak van onze geliefde Koi. Man ik heb (ook al heb ik deze cursus al een keer gedaan) weer enorm veel geleerd over het welzijn en het lichaam van onze vissen. Maar vooral ook dat we als mensen niet altijd grip hebben op wat moeder natuur in petto heeft, zowel positief als negatief.

DSC05238

Oefenen op speciale hecht-schuimpjes

Na de presentaties mochten we eerst het hechten oefenen op een geprepareerd stukje schuimrubber om de techniek ons eigen te maken. En zoals onthouden van de cursus: naald doorhalen, tweemaal het uiteinde om de arterietang draaien, doorhalen met het korten einde van je af, etcetera. Na concentratie onder hoogspanning en een aantal keer geoefend te hebben was ik klaar om de techniek toe te passen op een gescheurde vin. En al zeg ik het zelf.. dat is echt enorm leuk om te doen en goed gelukt!

Als laatste onderdeel van de dag was het tijd om zelf de autopsie uit te voeren op de vissen die ons ter beschikking waren gesteld. Met een dubbel gevoel heb ik mij samen met een van de medehobbyisten het lichaam van onze gevinde vrienden eigen gemaakt. Echt enorm leerzaam om zo steeds weer meer te leren over de wonderen wereld van de Koi!

Tekst: Michael Maassen
Foto’s: René Grootscholten, Ruud Besems, Marco Zegers

Over De Redactie

De Redactie is de smeltkroes van schrijvers en auteurs binnen Team KoiQuestion. Zij plaatst goedgekeurde berichtgeving vanuit algemeen perspectief of van een externe bron. Vragen of tips voor de redactie? e-mail naar redactie@koiquestion.com

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App
EnglishNederlands