Staar jij je dood op het aantal sterren?

Op 5 december wordt de 26e Dainichi Auction gehouden in Oijya. Zo’n 350 Koi verwisselen van eigenaar, waarvan 32 stuks door de kweker zelf zijn aangemerkt als special. Wat hier exact onder wordt verstaan is niet altijd geheel duidelijk, maar je mag aannemen dat deze Koi door de kweker zijn aangemerkt als de beste vissen en ze genieten dan ook de meeste sterren want Dainichi classificeert de Koi op auctions altijd van 0 tot 5 sterren.

Ik ben benieuwd eigenlijk hoeveel van jullie zich hierop doodstaren

Ik ben benieuwd hoeveel van jullie zich hierop doodstaren; want Tosai zijn altijd toverballen zoals Shigeru zelf ook zegt en bovendien zijn ze allemaal nog ongesext; dus het kan nog alle kanten opgaan. Ik heb zelf geen ervaring met veilingen in japan, maar ik zou me vooral niet gek laten maken door het aantal sterren, echter kijken naar wat je voor je ziet en wat jouw behaagt.

Dan is het natuurlijk wat je er voor over hebt en dit bedrag meegeven aan degene die voor je biedt. Mochten er dealers zijn die hierbij aanwezig zijn; laat het gerust weten in de comments. Hieronder bespreek ik een aantal Koi van deze auction die mij opvielen; sterren of niet 😉

Deze Ginrin Kohaku valt op door de witte huid en dat prachtige ferme hoofd. Het patroon is speels en elegant, maar tegelijkertijd denk ik ook dat deze te klein is om imposant te zijn wanneer de Koi groeit. De vorm van het hoofd is wel fantastisch of had ik dat al gezegd.

Jaaa, dit is toch een mooie drietstapper met grote patronen. Bij deze Koi lopen ze wel weer erg ver over de zij heen zodat ze nooit echt bovenop komen te liggen; hè, het is ook nooit goed. Jawel hoor, maar we zijn gewoon kritisch en dat mag, zeker bij Dainichi. Aan de krachtige bouw en het mooie hoofdpatroon ligt het niet. Wel loopt het laatste patroon weer wat ver door in de staart. Wanneer je voorbij deze schoonheidsfoutjes kunt kijken kun je hier wel een Koi aan hebben waar je zeer veel plezier van zult hebben.

Dit moet de beste Showa zijn volgens Dainichi. Wel grappig, Dainichi is toch bij uitstek een Showa-kweker, maar heeft deze keer geen 5 sterren Showa‘s. Dat vind ik strelend, en betekent dat de kweker ook voor zichzelf de lat hoog legt. Ik vind dit een zeer fijne Showa met een frisse uitstraling en het sumi goed verspreid. Van deze specifiek Showa wil ik jullie ook de video niet onthouden en dat wordt ook haarfijn duidelijk wat ik bedoel denk ik;

Ook de achterbouw vind ik wel sterk, maar wordt wel een beetje tegengewerkt door de kleinere hi patronen op het staartdeel. Wanneer dit goed omlijst wordt met sumi is dat geen enkel probleem, maar dat is wel een risico en daarom blijft het dan ook bij vier sterren, vermoed ik.

Dit vind ik zelf een hele goede Koi en alhoewel ik de drie sterren begrijp gezien het hi op de staart en de risico’s die het patroon met zich meebrengt achter het hoofd en langs de rugvin, is dit een Koi die ik zelf graag zou zien opgroeien om te kijken wat ze doet. Ik ken de Dragon-bloedlijn enigszins en vind de bouw ervan erg mooi. Er zit veel lengte in wanneer sansai en dit zou kunnen betekenen dat het patroon gaat breken achter het hoofd, maar er is ook wel weer voldoende sashi om het tegendeel te bewaarheiden misschien wel. Mooie Kohaku.

Deze Showa heeft geen sterren gekregen van Dainichi, maar om nu te zeggen dat er helemaal niets in zit? Het beni is wel wat donkerder dan bij de andere Koi; de bloedlijn van deze driekleur is Supermonster. Ik vermoed dat er nog heel wat sumi onder zit op het schouderdeel of ik moet mij vergissen in de blauwe zweem onder de huid voor de rugvin. Mooie schone staart, spannende kop qua patroon.

Hier een random Kohaku zonder sterren van de kweker. Toch heeft deze Koi heel veel features die voor hem of haar spreken. Een mooi hoofdpatroon, een goede odome en het sashi ziet er ook goed uit. Apart om op te merken is het schoolvoorbeeld van Kamisori Kiwa. De achterste rand van het voorste hi patroon snijd dwars door de schubben heen en creëert een lijn  als een scheermes. Maruzome Kiwa is de andere vorm die we zien bij de middelste patronen en waarbij Kiwa de scheilijn volgt. De vis is met 19 centimeter wel een van de kleinere van de auction dus qua sterren size does matter to Dainichi?!

Ook een Showa van Supermonster met een krachtige bouw. Wederom ene echte toverbal met veel goede punten, maar de angst dat alleen het beni voor en op de staart overblijven is wel een risico voor de balans vermoed ik. Er zit nu al sumi in beide hi patronen die al niet de grootste zijn. Toch lijkt dit een Koi te zijn die echt wel supermonster kan worden!

Het neusje van de za.. eh Dragon. Een van de drie 5-sterren Kohaku op de auction. De kwaliteit spat er dan ook vanaf… of niet?! Sowieso is het lastig om de kwaliteit van de huid en dergelijke te beoordelen van een foto. Laten we dan de video erbij pakken:

Wow; ik zie echt twee heel verschillende types wanneer ik naar de foto of de video kijk. Het eerste lijkt wat dof en meer oranje achtig zoals Yamatoya dat ook wel had, maar de video laat zien dat het een heel dik echt rood pigment is tenzij de kleuren flink zijn opgehaald. Hoe dan ook kun je wel zien dat de glans er goed op zit en het echt wel in orde is met het pigment, welk kleurtype het ook moge zijn; Dragon overigens is normaal gezien wel een wat roder type. De Koi heeft een fantastische odome, goed body-verloop en er valt weinig op aan te merken. Zonder meer een erg goede Koi maar of ik hem er ook tussenuit had gehaald van die 350 als top 3 vis…

Dan even iets heel spannends. Meestal worden de risico-vissen aangemerkt met een lager aantal sterren, maar deze Showa heeft aspecten die de vis tot grotere hoogtes zou kunnen brengen. Allereerst het hoofdpatroon met het tekende menware en dan natuurlijk de body naar achteren. Wacht, ook hiervan is een video:

Huh, nu lijkt de body ineens helemaal niet meer so impressive. Desalniettemin zien we wel de lengte in deze vis en de spanning spat er vanaf. Al dat onderliggende sumi. Ook opvallend is het beni dat achter het hoofd heel diep maar ook meer oranje lijkt. Wat betekent dit? Vast wel iets goeds denk je dan, anders krijgt ie geen 4 sterren? Toch? Dit zijn vragen die je moet stellen wil je jezelf oriënteren en deze vis moet je dus kopen wanneer je er hoe dan ook achter wilt komen wat dit gaat doen of wanneer je voldoende vertrouwen hebt vergaart door info om je kansen goed in te schatten. En toch maak ik me ondanks de lengte in de staart een beetje zorgen, maar mijn nieuwsgierigheid is denk ik wel groter dan mijn zorg. Dat komt waarschijnlijk omdat ik hem niet hoef te betalen, haha.

Dan nog even wat anders; genoeg van die Supermonster; het nieuwe pareltje van Dainichi is toch wel de MonaLisa-bloedlijn. Even goed opletten, want wat mij opvalt en om dat te verduidelijken haal ik er meteen nog even een MonaLisa Showa bij: 

Deze body’s zijn echt heel anders. Deze Showa tonen bijna een sigaarvormig body-verloop. Nog geen brede schouders, maar wel een dikke staartaanzet. Van de Supermonster-bloedlijn  weten we inmiddels, dat dit echte beulen kunnen worden, maar zal dit bij de MonaLisa ook het geval zijn? De bloedlijn is nog jong dus dat moeten we nog even zien. Wel valt me op dat de pigmentatie en patronen erg mooi zijn en ook het sumi zijn weg weet op deze Showa.

lees ook: Secret of the Dainichi Mona Lisa smile revealed

Waar deze bloedlijn me toch wel een beetje aan doet denken is de Sakura-bloedlijn van Dainichi. Die hadden ook zo’n verschrikkelijk goede huid met diepe pigmentatie. Ik houd MonaLisa in de gaten.

Om dan toch even weer terug te komen op die sterren. Deze Showa heeft er weer geen één… En alhoewel ik ZNA technisch begrijp dat deze Koi weinig kans heeft op hoge ogen; is het Shigeru Mano zelf, operationeel manager op de Dainichi koi farm, die altijd zegt Koi is Art. En als ik naar deze Koi kijk dan spreekt ze me wel aan, misschien wel vanwege het vreemd patroon, maar ook de bouw is wel sterk. Of zou je zeggen iets te gedrongen? Anyway, mocht ze jou ook aanspreken; misschien kun je haar dan voor een leuk bedragje krijgen gezien er toch geen sterren op staan 😉 Maar zo zal het wel niet werken.

je vind de hele lijst van tosai op deze pagina.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.