Op de koffie bij Henny van Groesen

Ja hoor, zul je net zien. Tien minuten voor mijn geplande vertrek, wanneer ik de auto wil inladen, kom  ik erachter dat in de achterbak een jerrycan heeft gelekt met diesel. Ik kan natuurlijk onmogelijk al mijn kleding en apparatuur in deze naar brandstof meurende laadbak plaatsen, dus zette ik de achterbank vol.

Henny ziet het voor zich om meer verbintenis te creëren tussen hobbyisten onderling

Bepakt en beladen vertrek ik naar het zuiden. Mijn rit gaat vanaf De Groeve, dat is nabij Zuidlaren in het Noorden des lands, naar uiteindelijk Italië. Maar niet voordat ik een aantal stops heb gemaakt. Ik ben opzettelijk een paar dagen eerder vertrokken, gewoon omdat het kan. In de tussentijd heb ik niks gepland, ik laat het aan het lot over. Rijd zolang ik zin heb en kijk onderweg of ik een goed adres vind om te bezoeken. Mijn eerste stop, na een aantal uren, is die van Henny van Groesen. De voorzitster van Koi2000. Gewoon omdat ik haar plaatsnaam zag op een bord langs de snelweg en haar even belde of ze ook thuis was en toonbaar voor de journalisten. 

Henny van Groessen met haar mopshondje

Samenwerking Koi2000

Ik moest kloppen want de bel deed het niet. Haar mopshondje lijkt nog blijer mij te zien dan Henny. Met Koi2000 werken wij al heel lang samen. Al voor ik KoiQuestion startte was ik al actief voor deze vereniging als schrijver en als bedenker voor een zogeheten regiovertegenwoordiging, bedoeld om meer activiteiten op lokaal niveau te ontplooien. Dit is nooit echt van de grond gekomen. Toch spreekt de voorzitster van een nieuwe lijn die ze gaan volgen en dat is om de hobby weer tastbaar te maken door hobbyisten elkaar op lokaal niveau meer te laten ontmoeten. Henny, die zelf al een poosje meeloopt, is niet zo van het digitale gebeuren en ziet het voor zich om meer verbintenis te creëren tussen hobbyisten onderling. En ik ben het met haar eens dat dit een belangrijk aspect is voor de hobby. Zo zien wij dat wanneer hobbyisten elkaar ontmoeten op de shows, bij dealers en bijvoorbeeld op de cursussen die wij organiseren in samenwerking met KoiToday, dit als bijzonder prettig ervaren en als stimulans voor hun eigen plezier en beleving van de hobby.

koi events zoals een vijvertour brengt saamhorigheid

Koi-events zoals een vijvertour brengt saamhorigheid

Cursus Koiziekte 9-9-2017

Een cursus is misschien wel het beste excuus om even onder andere hobbyisten te zijn

Hoe Koi2000 dit precies wil aanpakken, weet ze nog niet. Inmiddels heeft zijn wel aangekondigd te gaan samenwerken met de handel om bepaalde bijeenkomsten te organiseren. Met een stukje kennisdeling of gezelligheid ten grondslag. Een goede zaak, zo denk ik.

… hoe we de lezers van KoiQuestion nog meer in verbinding kunnen brengen met de leden van Koi2000 en vice versa.

We spreken af dat Koi2000 haar events zal plaatsen op onze KoiQuestion-events kalender om samen zoveel mogelijk geïnteresseerden te bereiken. Ik spreek de mogelijkheid uit dat we in de toekomst een open vizier zullen houden en kunnen kijken hoe we de lezers van KoiQuestion nog meer in verbinding kunnen brengen met de leden van Koi2000 en vice versa. 

Koishow Koi2000

Als ik enige herinneringen ophaal met Henny over de mooie Koishows die de vereniging heeft gekend (in respectievelijk Appeltern,  de Beekse Bergen, de Broodfabriek in Rijswijk en de laatste in Nieuwegein die toch alweer dik 2 jaar geleden is, kan ik het niet laten de vraag te stellen: Gaat Koi2000 nog een Koishow organiseren?

Lees ook: 10 zaken die je gemist hebt wanneer je niet op de Koishow was in Nieuwegein

Hennie maakt duidelijk dat dit zeer zeker nog altijd een ambitie is en dat zij, zodra de gelegenheid en mogelijkheid zich aandoet, weer een Koishow zou willen organiseren. Hierover heeft zij binnenkort met het bestuur een overleg. Dit bestuur, nog immers klein in getale, laat weten dat zij niet meer beschikken over de welbekende wedstrijdvaten en apparatuur voor de show. “Maar,” zo zegt Henny. “Het gaat vooral om de mensen en aan vrijwilligers zullen wij geen gebrek hebben. Ze spreekt over de mannen van de beveiliging die ze al sedert jaar en dag kent, maar vooral – natuurlijk – over haar Kees; haar wijlen echtgenoot en mede aanjager van de vereniging; ze deden alles samen. De shows zijn ook een nagedachtenis aan hem. Ik weet nog goed dat Kees eens met mijn oudste zoon, toen nog de jongste, in een heftruck over het showterrein scheurde.

Op dit punt wanneer ze vertelt over de organisatie van zo een op te zetten show, wordt ze enthousiast en vind ik de strijdbaarheid terug van Henny die ik in het begin van het gesprek even niet kon bespeuren. Deze verbetenheid, waar Henny alom bekend staat, heeft er immers toch maar voor gezorgd dat de vereniging nu al bijna 18 jaar bestaat (vandaar de naam Koi2000).

Koi2000 Watergala 2016

De mooie wedstrijdvaten waar de Nationale Koi- en Vijverdagen zo om bekend stond, zijn in ieder geval niet meer.

29518156455_d04575e362_b

KoiWijzer

De voorzitster  is nu zelf de hoofdredacteur. Sinds het vertrek van Barry den Ouden naar de NVN, die andere Nederlandse Koi vereniging, heeft zij zelf de balpen opgepakt en waar zij er aanvankelijk tegenop zag, vindt zij er nu juist heel veel plezier in, zo legt ze uit.

Lees ook: KoiWijzer ondergedompeld in nieuwe lay-out

Als het aan haarzelf ligt, houdt ze het nog wel even vol. Het jaar 2020 Is natuurlijk een mooie mijlpaal, maar het liefst blijft ze zelf running tot aan Koiwijzer nummer 100. Maar dan moet ze het nog wel volhouden tot 2025. Eigenlijk vind ze het maar een stomme vraag; “Je doet het zolang je het leuk vind; ik zou jou dezelfde vraag kunnen stellen”, geeft ze eigenlijk heel terecht aan. Leeftijd is slechts een getal.

“Dit was iets wat ik nog nooit had gedaan, maar eigenlijk is het heel leuk en waar we voorheen voortdurend problemen hadden om de kopij tijdig binnen te krijgen, ondervind ik hier nu zelf vrijwel  geen last van.” 

Na een zoveelste glaasje Coca Cola Zero en de wijze raad van Henny om de liefde op mijn pad stevig te omhelzen, niet los te laten en mijn tijd te gunnen, moet het hondje van Hennie toch echt afscheid gaan nemen van mijn been, wanneer ik aankondig te gaan vertrekken. In de auto overpeins ik alles nog eens. Komt er nu wel of niet nog een Koi2000 show? Vooral de locatie en de rendabiliteit hiervan zullen doorslaggevend zijn, maar ik zie het nog niet zomaar gebeuren; in ieder geval niet in 2019. De vereniging is sinds de hoogtijdagen met Dennis Barten als Chief Editor zeker met circa 50% geslonken in ledenaantal. Toch is de K2K (zoals in de volksmond genoemd) toch nog goed voor 1792 leden, aldus de voorzitter. Het eerste event staat dus al op de kaart, dat wordt een kennisdelingsdag bij Chikara Koi. Er gebeurt dus al wel wat en daar heeft het de vereniging de laatste jaren drastisch aan ontbroken… Henny van Groesen; een taaie tante.

Ik vervolg mijn weg en verlaat via de A16 Nederland naar België. Nu is mijn Eurotrip echt begonnen.

Nieuwste cover van de laatste editie van de KoiWijzer. Voor de oplettende lezer; de '2019' moet inderdaad 2018 zijn ;-)

Nieuwste cover van de laatste editie van de KoiWijzer. Voor de oplettende lezer; de ‘2019’ moet inderdaad 2018 zijn 😉

Series Navigatie<< Nishikigoi Eurotrip: Pas de Koi aujourd’huiAls je tuinen verwacht in Frankrijk… >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.