65e Nagaoka Koi Show 2018

Een van de leukere Koishows naar mijn eigen mening, is de Nagaoka Koi Show. De hoogste kwaliteit vind je op de Nogyosao, de Rinyukai en de All Japan, maar de Nagaoka is een echt lokale Koishow in de Niigata waar het net even allemaal anders gaat. De show bestaat al een stuk langer. Dit jaar was het bijvoorbeeld de 65e editie, terwijl pas volgend jaar de All Japan Koi Show haar 50e editie meemaakt.

Een hele eer

Natuurlijk blijft het gaan om de beste Koi, maar het heeft net wat andere rituelen, met het klappen bijvoorbeeld, zo bevestigt ook Yvo de Wal van KoiPartner, die gevraagd is om een heuse aftermovie van de show te maken. Toch tof dat de kwaliteiten van de Nederlandse Youtuber worden erkent door de Japanse associatie; een hele eer!

 

Bas en Kitty @ Nagaoka koi show 2014

picture by: Bas van der Hulst en Kitty Oosterveer @ Nagaoka Koi Show 2014

Maar de hele vibe is er anders. Heel laagdrempelig en voor mij als liefhebber was het zelfs de allereerste show die ik meemaakte in Japan. Toen had ik veel van de beroemde kwekersnamen die ik allemaal kende uit de magazines nog nooit in het echt gezien en plotsklaps liepen ze daar rond in hun dagelijkse outfits om de Koi in te brengen. Dat gevoel was magisch en destijds was er bij de prijsuitreiking een heel ritueel waarbij ook een synchroon Banzai werd gescandeerd; iets dat ik op andere shows nog niet heb meegemaakt. De show is echt lokaal, dus alleen kwekers uit de Niigata mogen meedoen.

Lees ook: Nagaoka Koi Show 2014; They walk amongst us!

Stefan Koster jurylid

Dat deze show een hele ervaring is; daarvan getuigt ook Stefan Koster van Arts & Ants die er was uitgenodigd om als jurylid te fungeren. Ook dat is een hele eer; zodanig dat je er wel rekening mee moet houden; “Speciaal hiervoor heb ik een net jasje in de koffer gedaan”, zegt Stefan. Ik vroeg hem hoe hij dit heeft ervaren en of je ook je eigen Koi mag jureren.

“Ik was verantwoordelijk voor Size 1 en 5. Dat is dus een grote groep. De meeste inzendingen waren in de 55 bu. We zijn als Art&Ants daarnaast ook nog zeer succesvol op deze Koishow geweest . Een Best in Size met een Goshiki en tweemaal 1e met een azukari Koi. Ja, je mag ze zelf jureren, maar de groep is groot waardoor voorkeursstemmen eigenlijk wegvallen. Ik heb bijvoorbeeld niet op mijn eigen vis gestemd.

Stefan ontvangt te midden van Japanse kwekers vooral dankbaarheid tijdens de feestavond na afloop van de show.

Marigold Sanke

De titel van de show ging naar NND Koi Farm. NND is een samenwerkingsverband tussen drie kwekers. Fujio Oomo, Marusho Tanaka en Tamikazu Kobayashi. Zij doen hun gezamenlijke slogan; “Chasing a dream for the top of the world” toch zonder meer eer aan met een geweldenaar van een Sanke. Aan Koi Zanmai verklaart woordvoerder Oomo-san dat ze hier 40(!) jaar naartoe gewerkt hebben. Eerder dit jaar won NND Koi farm de Te-agari Koi Show, een Koi show speciaal voor eenjarige vissen die ze ook in 2015 wonnen, maar dit is dan wel een show van een ander kaliber. 

NND Sanke taking Grand Champion in Nagaoka! Picture courtesy by: Koi Zanmai

Marusho Tanaka is zichtbaar happy met deze overwinning!

Must watch!

Genoeg gezegd en geschreven over de Koishow; laat nu net, tijdens het schrijven van dit artikel ik ene notificatie krijgen van Yvo de Wal, die – na in slaap te zijn gevallen met zijn laptop op schoot – de publish button in heeft kunnen drukken van de video zoals ik reeds aankondigde in het begin. Yvo heeft het hele proces, de Grand Champion en ook de andere kampioenen superscherp voor je vastgelegd; Enjoy Watching!

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.