Huidworm (Gyrodactylus)

Deze parasiet komt zeer regelmatig voor. Van alle parasieten die niet met het blote oog zichtbaar zijn is de huidworm de grootste parasiet, die je met een microscoop moet bekijken. Eenmaal scherpgesteld kun je hem nauwelijks missen. De vergroting 40x is groot genoeg. Eigenlijk zou je ook kunnen zeggen: Een huidworm is net te klein om met het blote oog te zien. Ondanks zijn grootte heb ik voor deze parasiet het minste schrik. Een huidworm is meercellig en kan zich niet vermeerderen door celdeling. De huidworm is levendbarend, dus nieuwe huidwormen worden geboren. Dit proces kost een enkele dagen en is temperatuurafhankelijk.

huidworm met volgende generatie

Een huidworm met in het lichaam al twee nakomelingen

Met zijn kop eet hij organisch materiaal, onder andere kleine beetjes slijmhuid. Aan de andere kant zitten twee haken waarmee hij zich vasthoudt aan de Koi. Deze haken zijn irriterend en kunnen de Koi beschadigen.
De huidworm is een worm en valt onder de categorie trematode. Dit betekent dat ze er niet zo uitzien zoals  een regenworm of lintworm.

Gevaar

Het gevaar van de huidworm zit hem in twee dingen.
Zo lijkt de huidworm heel veel op de kieuwworm, die meer schade aan kan richten, omdat die zich richt op het delicate weefsel in de kieuwen van de vis.
(De kieuwworm zal later toegevoegd worden in deze serie van ‘parasieten’)
Behandeling geschiedt door middel van een anti-wormmiddel. Deze middelen worden in de veeteelt en dierenartspraktijken veel gebruikt (ontwormen van honden, katten, varkens, kippen) en door veelvuldig gebruik neemt de resistentie snel toe.
Hobbyisten zijn geneigd om een middel wat goed werkt volgende keer weer in te zetten, terwijl het verstandig kan zijn om de volgende keer juist te wisselen van middel en werkzame stof. Enkele werkzame stoffen tegen wormen zijn: praziquantel, flubendazole, triclamdazole.
Zet zo’n bestrijdingsmiddel alleen in als de situatie daar echt om vraagt. Een enkele huidworm kan een gezonde Koi prima zelf oplossen.

Naam: Huidworm (Gyrodactylus)
Soort: Wormachtige, trematode
Vermenigvuldiging: Levendbarend
Grootte: 0,5 mm (=500 micron)
Vergroting microscoop: 40x is voldoende
Oorzaak van uitbraak: Slechte waterkwaliteit, stress, besmetting
Symptomen: afwijkend gedrag zoals vinknijpen, springen, schuren, niet eten, afzonderen, lusteloosheid.

Series Navigatie<< Witte stip is niet witKarperluis; jeuk van de Argulus en wat je er tegen kunt doen >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.