Boven de 300 m³ betaal je €0,339 minder

In februari 2017 schreef ik een artikel over een gewijzigde belastingregel in 2014. Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en zie ik in facebookgroepen onwetenden hier wel eens op geattendeerd worden.  Tijd voor een update!

Belasting op Leidingwater (BoL) mag alleen geheven worden op de eerste 300m³. Verbruik boven de 300m³ is belastingvrij (niet BTW-vrij).

De vrijstelling boven 300m³ wordt niet automatisch doorgerekend

Echter het lastige is dat waterleveranciers hier verschillend mee omgaan. Er zijn namelijk uitzonderingen wanneer deze regeling niet geldt. De vraag is: Neemt een waterleverancier aan dat je een uitzondering bent en geen recht hebt op deze vrijstelling, of past hij standaard de regel toe en moeten uitzonderingen zich melden?

Concreet betekent dit dat er mensen zijn in Nederland die te veel belasting betalen. De vrijstelling boven 300m³ wordt niet automatisch doorgerekend.

Wat kan je doen?

Als eerste kun je op je jaarafrekening kijken. Daar staan een hoop getallen op. Als het goed staat er een tarief per kuub. Dit wordt vermenigvuldigd maal het aantal kuub wat je verbruikt. Daaronder staat BoL (of uitgeschreven: Belasting op Leidingwater). Deze mag maximaal met 300m³ vermenigvuldigt worden.*

Sommigen kregen te veel betaald geld terug van de afgelopen jaren

Is dit niet zo, dan zou ik contact opnemen met je waterleverancier. Zij willen dan dat je een WOZ-verklaring ondertekent. Dit is een formulier dat je verklaart dat je wateraansluiting slechts van één huishouden is en je je kraanwater niet deelt met je buurman of met een bedrijf.

WOZ-verklaring

Een WOZ-verklaring van Brabantwater

Ervaringen hobbyisten

De ervaringen van grootverbruikers over telefonisch contact zijn wisselend. Klantenservices weten soms niet wat je bedoelt. Zeker niet als je vraagt of er een ander tarief voor jouw verbruik geldt. Het antwoord is dan nee. Je moet specifiek vragen naar de BoL en zelfs dan nog weet de persoon aan de andere kant van de telefoon niet altijd waar je het over hebt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met feit dat verbruik boven de 300m³ maar weinig voorkomt bij particulieren.

Bij een verbruik van 500m³ bespaar je bijna zeventig euro

Ook hoor ik verhalen over terugbetaling van voorgaande jaren en sommigen die hier naar vragen en dit niet terugkrijgen (bij dezelfde leverancier!). Raar maar waar…..
Gelukkig is het wel overal zo dat je het formulier maar één keer in hoeft te vullen en dit niet jaarlijks herhaald dient te worden.

Hoeveel bespaar je?

Dat ligt eraan hoeveel je verbruikt en vooral hoeveel meer dan 300m³ je verbruikt. Stel je verbruikt 500m³ water. Mits de BoL dan berekend wordt over de volledige 500m³ betaal je 200×0,339 = €67,80 te veel.

Waterleidingbedrijven
Zoals eerder vermeld verschilt het per waterleidingbedrijf of de vrijstelling automatisch in gaat. In onderstaande tabel zie je hoe dit een jaar geleden was. Echter beter is het om het even te controleren.

WOZ

*Je betaalt over 300m³ per water belasting. Echter kan het moment van doorgeven van de meterstand per jaar verschillen. Bijvoorbeeld vorig jaar 1 januari en dit jaar 14 januari. Dit wordt meegewogen en daardoor kan het zijn dat op je jaarrekening 290m³ of 310m³ belastingvrij vermeld staat. 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Comments are closed.