Maakt de beadfilter een comeback in de Koiwereld?

Wie een rondje langs de stands deed op de Holland Koi Show is misschien hetzelfde opgevallen als mij. Er waren veel trommelbouwers met de meest geavanceerde technieken verwerkt in hun trommel. Daar doel ik echter nu niet op. Ik doel op de stand van SIBO. Ook SIBO heeft een trommel bij, echter deze staat minder in het zicht opgesteld dan de beadfilter. Duidelijk heeft SIBO er voor gekozen om diverse beadfilters onder de aandacht te brengen.

HKS display

Sibo bracht enkele beadfilters mee naar de Holland Koi Show

Het toeval wil dat ik een KoiQuestion binnenkreeg van één van onze lezers over de beadfilter. Voor mijn bezoek aan de show was in mijn belevingswereld de beadfilter een oud systeem.

Het filtert vuil tot 10 micron, hier kan geen enkel ander filter tegenop

De trommelhype laat je oude filtersystemen vergeten. Is dit echter wel terecht en hoe is dit zo gekomen?

32e1376c-88b3-4064-b5ad-40fe356cc801

Pascal en ik krijgen een uitgebreide uitleg van Coen Fransen van Sibo

Laat ik eens starten met het nadeel van een beadfilter. Dat is er eigenlijk maar één. Dit ten opzichte van de vele voordelen. Het nadeel van een beadfilter is dat je minder rendement uit je pomp haalt dan bij een gravity meerkamerfilter of een trommel. Oftewel, je hebt een zwaardere pomp nodig wil je evenveel water verplaatsen.

compleet-eb-50

Een beadfilter is compact; hier de hele installatie gemonteerd op een PE-pallet

Dit is de reden dat een beadfilter bij velen uit beeld raakte. Zo’n pakweg 10 jaar geleden kwam airlift in opmars. We moesten immers energiezuinig denken. Lampen in huis werden vervangen door LEDS, de plasma-tv werd een LED-tv en van auto tot wasmachine kregen een energielabel. Alles moest A++.

Door de by-pass te gebruiken haal je meer rendement uit je pomp

Na airlift maakte de pomp weer een comeback door met energiezuinige pompen de airlift weer te verslaan.
Misschien is het door de energiezuinige pomp het wel weer eens tijd voor een comeback van de beadfilter. Want als ik naar de voordelen kijken van een beadfilter is het toch wel een zeer praktisch filter.

  • Het filtert vuil tot 10 micron, hier kan geen enkel ander filter tegenop
  • Spoelen gebeurt handmatig, maar kan gewoon in een net pak. Een paar hendels bedienen in een vaste volgorde en voor de rest doet je pomp en de beadfilter het werk.
  • Er is plek voor zowel aerobe en anaerobe bacteriën, waardoor je een grote diversiteit hebt aan bacteriën in je filter. (Zou dit de sleutel zijn tot minder nitrietpieken?)
  • Het systeem is compact.
  • Geen bewegende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Hierdoor tevens minder storingsgevoelig.
  • Kan onder waterniveau geplaatst worden.
  • Het is al decennia een bewezen succesvol systeem.
binnenkant ultrabead

De Ultrabead, recentelijk nog vernieuwd van binnen en van buiten

Voor degene waarvan de interesse gewekt is, SIBO heeft twee soorten beadfilters in het assortiment en die zijn er dan weer in diverse maten.

Er is de Ultrabead, welke onlangs geheel vernieuwd is. Een vernieuwd binnenwerk, een stevige spuitgiet-behuizing en de UB heeft standaard een by-pass. Dit betekent dat het water direct van pomp naar beadfilter gaat, door de by-pass heen, in plaats van door de 6-weg-klep. De 6-weg-klep levert weerstand. Door de by-pass te gebruiken haal je meer rendement uit je pomp. De UB is er in drie maten: UB60, UB100 en de UB140.

zes-weg-klep

Een 6-weg-klep; deze bedienen als je van filtreren naar spoelen gaat

Daarnaast is er de EconoBead. De EB-serie bestaat uit zes maten: EB40, EB50, EB60, EB100 en de EB140. De naam ‘Eco’ slaat op de prijs. Deze serie is gunstiger geprijsd voor de hobbyist. De buitenkant is een goedkoper materiaal, welke nog steeds perfect voldoet voor zijn functie. Daarnaast is de by-pass bij de EB-serie optioneel in plaats van standaard.

aquaforte-econobead-beadfilters

De Econobead is er in diverse maten

Let wel, er is nog een voorfilter nodig bij een beadfilter. Meestal wordt er gekozen voor een zeefbocht. Echter een trommel kan ook prima voor een beadfilter staan.

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App