Consternatie omtrent titels prachtige Chagoi Elnakoi

Op Arcen is het de Chagoi van Ogata die een plakkaat krijgt toebedeeld boven het vat. De blijdschap is voor Dirk Snauwaertzaakvoerder bij Elnakoi. De majestueuze bruine weet met zijn 94 centimeter en volle body een Major Award binnen te slepen.

Jumbo Champion HKS 2018

Tot zover niets aan de hand; tot een tweede titelbord wordt opgehangen boven het vat. Naast de titel Jumbo Champion mag ze ook de Grand Champion B op haar blazoen spelden. Verwarring ontstaat en wanneer een oplettende hobbyist, Olof Reedijk, het reglement erop naslaat, is de consternatie compleet…

Iemand van het showterrein wist de reden te ontfutselen vanuit juryperspectief. De verklaring luidt dat de Jumbo Champion wordt vergeven aan de grootste Koi in de wedstrijd en daarmee niet een prijs is die wordt toebedeeld door de jury, maar door het benching team. Zo staat het letterlijk vermeld in het reglement. Aangevuld met de regel dat de Jumbo Champion niet verder meedingt naar andere prijzen. Eigenlijk mag de jury zich dus helemaal niet buigen over de Jumbo Champion, want voordat de jurering aanvangt is deze reeds uitgesloten voor verdere beoordeling.

De Grand Champion B is echter een award met veel meer prestige. Dit is namelijk de prijs voor de allerbeste non-Gosanke op de Koishow. Dat wil zeggen de kwalitatief best grote Koi behoudens de Kohaku, Sanke of Showa. Los van het feit dat het erg knap is een Koi naar dat formaat te groeien, valt er dus veel meer eer te behalen voor een eigenaar en deelnemer aan deze titel, doch reglementair gezien zou het geen optie zijn.

Op deze show zou de Shiro wel in aanmerking komen, maar krijgt hem nu niet

Het wordt nog iets vreemder. Onlangs op de Belgian Koi Show vond er ook een tegen-reglementaire toebedeling van een Major Award plaats. Toen namelijk werd de Grand Champion B vergeven aan een Shiro Utsuri terwijl deze variëteit volgens dat reglement onder de Gosanke viel en dus niet in aanmerking zou komen voor de GC-B award. Het toeval wil dat dezelfde Shiro Utsuri ook nu weer acte de precense geeft en volgens dit reglement wèl in aanmerking komt voor de GC-B, maar hem nu dus niet krijgt terwijl naar mijn mening in minstens even goede conditie als in Hasselt.

lees ook:  André de Groot brengt beste non-Gosanke naar Hasselt

Reglementair gezien kan  de jury zich altijd beroepen op regel 8; namelijk dat zij altijd kan besluiten af te wijken van het reglement. Een beetje makkelijk kun je denken. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat de jury hiermee steeds tot doel heeft alle Koi op een juiste manier eer aan te doen volgens hun opgeleide en kritische blik, doch anderzijds is het een wedstrijd, een spel met regels en dat moet gespeeld worden.

De reaguursels op Facebook zijn dan ook niets ontziend en de jury kan er op weinig bijval rekenen. Men vindt dat je niet gedurende de wedstrijd de regels mag veranderen, dat het de geloofwaardigheid ondermijnt en behoudens misschien een compliment naar de fabuleuze Chagoi, ook een belediging is naar de andere kanshebbers die ook een hele onderneming plegen om hun meest waardevolle Koi naar de show te brengen in de hoop op een prijs. Ook voor Dirk vind ik deze ontwikkeling zonde daar het toch een schaduw werpt op deze fantastische Koi, die zoveel kunnen we samen concluderen, een van deze prijzen meer dan verdiend.

Series Navigatie<< Zusjes wisselen van jurk; Takai Sakura Grand Champion Holland Koi Show 2018André de Groot hoogst scorende hobbyist met wederom Mature Champion >>

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App