Grootse ontsteltenis na besluit om stropers niet te vervolgen

Twee weken gelden berichtten we jullie over een uiterst trieste gebeurtenis waarbij stropers, in de angst gepakt te worden, tussen de 150 en 200 karpers dumpten in een zuurstofarm ondiep slootje in Waverveen. Zo konden ze de vissen misschien later toch nog ophalen zodat ze kunnen dienen als consumptie. De politie wist de stropers in de kraag te vatten en de toegesnelde burgerij redde de vissen van een verstikkingsdood.

Lees ook: OOGGETUIGE: First Responder Leon de Groot helpt 200 karpers redden

Nu blijkt, zo bericht het AD, dat de uit Roemenië afkomstige dierenbeulen geen straf zullen krijgen. Ze worden niet vervolgd en de zaak wordt geseponeerd om de simpele reden dat er niet voldoende bewijs is. Het is voor heel Nederland zo klaar als een klontje, klip en klaar, geen twijfel over mogelijk, maar volgens het OM is er geen onomstotelijk bewijs en gaan de daders vrijuit. De enige conclusie die vele dierenliefhebbers en mensen met gezond verstand hieruit kunnen destilleren is; het recht is zo krom als een hoepel zo kan worden gesteld uit de talloze reacties op het internet…

Leon de Groot, een van de vrijwillige redders in nood reageert furieus:

Belediging

De beslissing niet te vervolgen is ook een belediging voor de opsporing. Omwoners getuigen de mannen al avonden te hebben zien lopen en niet zelden met een tas waaruit duidelijk de vissenstaarten staken. Het feit dat de mannen zich uit de voeten maakten voor de politie mag ook niet tellen en de confrontatie van een waarneming dat een van de mannen erg gezien op het weggooien van zo’n karper in de plas werd afgedaan als een daad uit dierenliefde: “Ik zag de vis op het droge liggen en dacht ik gooi hem terug in het water”.

“Ik zag de vis op het droge liggen en dacht ik gooi hem terug in het water”

Er werd zelfs een helikopter ingezet om de mannen te kunnen aanhouden, maar het mag allemaal niet baten omdat er geen waarnemingen zijn van het concreet bevissen van het water zo stelt de Officier van Justitie. De vraagt rijst dan of het OM wel voldoende energie heeft gestoken in het opbouwen van een zaak tegen de verdachten. Was het een capaciteitsprobleem? In ieder geval is het een grove belediging voor ook de vele mensen die hun handen uit de mouwen staken en zich letterlijk tot hun middel in de modder bevonden om de levens van de karpers te redden. Hun troost is dat de karpers nog leven, want zo stelt ook Leon de Groot, “daar deed ik het voor”.

Een hengel teveel

De agenten die zich inzetten om de mannen aan te kunnen houden zouden toch zomaar ook een tweede keer aan kunnen denken voordat ze het risico willen lopen op een messteek of erger bij het in de kraag vatten van deze heren wetende dat de kans groot is dat het voor niets zal zijn. Weet jij nog die ene keer dat je een hengel teveel, opgetuigd aan de kant had… kwam jij er mee weg toen? Deze mannen halen onze wateren leeg en het is voor duizenden mensen onmiskenbaar duidelijk, doch ze komen er gewoon mee weg en dat terwijl wij betalen om de visstand te verbeteren.

Trial by jury

Niet wettelijk en overtuigend dus. Misschien moeten we in Nederland ook maar over op een trial by jury zoals in Amerika het geval is. Ik zou de oproep wel honoreren. Heel veel mensen zijn diep gefrustreerd over deze beslissing. Maar wanneer jij een dierenliefhebber bent, bijvoorbeeld zoals mijn vader dat is; nou ik geef ze het te doen wanneer ze voor de voeten van mijn vader komen. De volgende keer worden ze overrompelt  door omwoners die weten dat de wetten hen niet tegenhouden. Het sentiment op het internet windt er in ieder geval geen doekjes om…

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App