Witte Stip (Ichthyophthirius Multifiliis)

Deze parasiet schijnt de meest verspreide parasiet ter wereld te zijn op vissen. Witte stip kan zich vermenigvuldigen tussen 4-32 graden Celsius. Het vervelende van Witte Stip is dat ze bij uitbraak massaal aanwezig zijn, verspreid over het hele lichaam. Dit in tegenstelling tot andere parasieten.

Aquariahouders met tropische- of zoutwatervissen kennen deze parasiet ook.
Witte Stip onder de microscoop is donkerbruin tot zwart van kleur. Herkenbaar is een witte gebogen streep in de kern, mits de parasiet zo goed als bijna volgroeid is. Ze zijn is niet vormvast en kunnen zich door smalle gangetjes manoeuvreren.

Witte Stip

Witte Stip onder de microscoop: Linksboven 250x, rechtsboven 40x, onder 100x

Waarom heet Witte Stip eigenlijk zo? Dat komt omdat de vissen allemaal witte stippen krijgen als symptomen. Een jonge parasiet nestelt zich in de slijmhuid van een vis en groeit daarna door tot een volwassen Witte Stip. Op de plaats waar de parasiet zich heeft ingekapseld vormt zich in de slijmlaag een witte stip.

Om zich voort te planten valt hij van de vis af en vormt een cyste. In de cyste ontwikkelen zich gemiddeld 2.000 nakomelingen. Zij worden theronten genoemd. Deze nakomelingen gaan na het verlaten van de cyste op zoek naar een nieuwe gastheer. Eenmaal op een vis belandt groeien ze, totdat ze volwassen zijn…en zo is de cirkel rond!

Echter pas op, niet iedere vis krijgt de kenmerkende witte stippen op de huid. Of pas in een heel laat stadium van de uitbraak. Soms zie je de parasiet niet op de huid maar wel op het afstrijkje van de slijmlaag. Onder de microscoop zie je dan vast veel van de parasieten!

Cyclus

De totale cyclus gaat van theront in het water, naar zwervende parasiet op de vis, naar ingekapseld in de huid, naar cyste buiten de vis. De totale duur van de cyclus is afhankelijk van de watertemperatuur. Dit kan vier dagen zijn bij hoge temperaturen ( > 21 ⁰C) tot twintig dagen bij winterse temperaturen ( < 8 ⁰C).

Gevaar

Het gevaar van Witte Stip is de snelle uitbraak, omdat elke volgroeide parasiet weer tot 2.000 theronten voortbrengt. Daarnaast moet er meerdere keren behandeld worden met heftige bestrijdingsmiddelen om alle parasieten te doden. Dit komt omdat gedurende het cyste stadium en tijdens het ingekapselde stadium geen enkel middel effect heeft op Witte Stip. Deze middelen zijn op basis van Formaline (of Acriflavine) gecombineerd met Malachietgroen. Ten slotte een waarschuwing over het gebruik van dergelijke middelen. Deze zijn carcinogeen (kankerverwekkend). Een mondkapje en handschoenen zijn een aanrader.

Naam: Witte Stip (Ichthyophthirius Multifiliis)
Soort: Cilliaat
Vermenigvuldiging: Één parasiet vormt een cyste die openbarst met mogelijk 2.000 theronten
Grootte: Verschillend tot max 0,5 mm (=500 micron)
Vergroting microscoop: 40x is voldoende
Oorzaak van uitbraak: Slechte of wisselende waterkwaliteit, wisselende temperatuur, stress, besmetting
Symptomen: witte stippen op de slijmhuid, afwijkend gedrag zoals vinknijpen, springen, schuren, niet eten, afzonderen, lusteloosheid.

Series Navigatie<< Ichtyobodo, also known as CostiaHet ‘grote’ monster genaamd huidworm >>

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App