Even een dealer bezoeken in Ridderkerk en genieten van wat Koi

Een Koi Kichi, zo durf ik mezelf wel te noemen. Koi Kichi betekent Koigek. Deze Koigek maakt elke vakantie graag een Koitripje naar een dealer. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Deze keer reed ik naar Ridderkerk. Toeval? Toeval bestaat niet. Waar ik zeer onder de indruk was van de Koi op de Euregio Koi Show van Tjaard, had ik mezelf voorgenomen om naar deze shop te rijden. Het was inmiddels jaren geleden dat ik hier was. Ver voor de laatste verbouwing.

DSC_0035

Op een industrieterrein in Ridderkerk zit Koi Kichi World gevestigd

Hoe lang het precies geleden was wist ik niet meer, maar doordat we door de geschiedenis van Tjaard zijn bedrijfsvoering liepen was onze inschatting dat het ongeveer 5 jaar geleden moet zijn geweest.
Tjaard, eigenaar van Koi Kichi World in Ridderkerk is van jongs af aan gek van vissen, zo vertelt hij mij. Als man(netje) van 10 jaar oud begon het eerst met goudvissen, totdat hij hoorde van gekleurde vissen die uit je hand aten, oftewel Koi. Gek van vissen maakt je nog geen Koidealer. Deze wens kwam bij Tjaard jaren later, nadat hij stage had gelopen bij diverse Koidealers.

DSC_0053

Relatief zwemt er veel Gosanke

Zo’n 13 jaar geleden begon hij zijn eigen zaak. Nu jaren later werkt hij nog steeds met veel passie met Koi. Dat merk je aan alles. De preciesie waarmee hij zijn vissen verzorgt: welzijn, ontwikkeling, groei, klaar maken voor de show. Geen detail ontbreekt. Het kost hem vele uren. Zelf noemt hij, met een natte vinger, zo’n 80 uur per week.
Deze werkttijd zit hem vooral in de Koi zelf en daar is het water houden onlosmakelijk mee verbonden.
We delen deze interesse en delen tevens onze ervaringen onder het genot van een paar bakken koffie. Hoewel die van Tjaard natuurlijk verder rijken dan de mijne.

Yamatoya zusjes

De inmiddels bekende Yamatoya-zusjes. Zien we die in Arcen weer?

Hij test veel dingen zelf zodat hij zijn visie op Koihouden kan ondersteunen met concrete praktijkvoorbeelden en ervaringen. Als natuurkundeleraar vind ik het leuk als ik hoor dat hij ook kritisch is op zijn meetapparatuur. Daarnaast zijn parasieten, zout, KH en last but not least zuurstof de onderwerpen die de revue passeren. Onlangs schreef Tjaard (en dat was niet de eerste keer) op zijn website een stuk over zuurstof. Nu met deze aanhoudende warme en tropische temperaturen is zuurstof sowieso een hot item. Zwaar voeren, hoge bezettingen en grote bacteriekolonies ,die al dat vuil moeten omzetten, kunnen echt veel zuurstof verslinden. Dit terwijl warm water minder zuurstof kan opnemen.

DSC_0054

De luchtsteen en de uitvoer van de trickle rechts achterin de bak. We willen immers ook nog Koi zien

Toch zijn niet al zijn bakken kolkende bubbelbaden. De luchtstenen liggen onder de uitvoeren van de trickle filters. Dit is een bewuste keuze, legt Tjaard uit.
De Koi vinden een stukje rustiger water ook prettig, zeker als het om eten betreft. Daarnaast willen potentiele kopers ook Koi zien zwemmen.

DSC_0055

Diverse verkoopbakken met Koi voor diverse portemonnee’s

Naast het delen van ervaringen lopen we door de zaak. Waar Tjaard met tien verkoopbakken begon zijn het er inmiddels éénenveertig geworden. Gevuld met Koi voor de kleinere portemonnee tot zeer exclusieve Gosanke. Enkele Koi van Yamatoya hebben we al diverse malen mogen aanschouwen op onder andere de Euregio Koi Show dit jaar en Holland Koi Show vorig jaar. Ook dit jaar zal Tjaard mee spelen op de Holland Koi Show. Ik vraag hem of hij al weet welke Koi hij gaat inzetten. Ja en nee, is het antwoord.

overige Koi Kichi World

Enkele mooie Koi van Tjaard

Een week vooraf beslist hij. De deelnemende Koi moeten in topconditie zijn. Alles moet kloppen. Als we bij zijn twee bakken staan met de meest exclusieve Koi laat hij zien dat al deze Koi van hoge kwaliteit zijn, maar niet alle Koi showklaar. Enkele moeten bijvoorbeeld nog iets aan body werken. Welke Koi het uiteindelijk zullen worden gaan we zien op de Holland Koi Show 2018!

interview Tjaard

Onlangs verscheen Tjaard nog voor de camera op de EKS 2018

 

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App