Koi kun je prima tam maken met voer

Tamme Koi zijn super leuk. Je hebt het gevoel interactie te hebben met je levende verzameling. Echt gehoorzamen naar commando’s zoals een hond zal helaas niet gaan, maar met voer conditioneren is zeker wel te doen. Tam betekent volgens de Dikke Van Dale: Gewend aan omgang met mensen. Dankzij hun drift naar eten, kunnen ze gemakkelijk wennen aan mensen bij de vijverrand.

WhatsApp Image 2018-07-22 at 10.40.33

Je koi voeren vanuit een babyfles is leuk om te doen

Zou je graag willen dat Koi uit je hand eten?
dan hierbij een aantal tips:

  • Het toevoegen van een Koi die van nature net iets nieuwsgierig en makkelijker tam te krijgen is aan je visbestand. Immers, Koi zijn kuddedieren en volgen elkaars gedrag. Variëteiten waar je dan aan moet denken zijn chagoi en karashigoi. Helaas worden niet alle chagoi 100% zeker tam.
  • Blijf zoveel mogelijk bij de vijver als de Koi gevoerd worden, en voer ook met de hand. Een voerapparaat helpt niet echt bij het tam maken, het verhoogt je kansen zeker niet.
  • Hongerig zijn ze gewilliger, dus probeer ze tam te maken voordat je alle Koi voert in plaats van na een voerbeurt.
WhatsApp Image 2018-07-22 at 10.34.29

Als ze helemaal uit de hand eten, zijn ze echt tam

  • Een Koi de kleine korrels uit je hand laten pakken is lastig. Begin daarom met iets groots, zoals een babyfles (gevuld met korrelvoer), een boterham of een soepstengel. Zelf vind ik een soepstengel ideaal. Op iets meer afstand het vertrouwen winnen en de soepstengel wordt daarna vanzelf korter.
  • Een babyfles heeft als voordeel dat Koi er eerst aan kunnen wennen, zonder dat je de fles vasthoudt. Oftewel door de fles in het water te leggen (al dan niet aan een touwtje).
  • Wees geduldig en houdt vol. Soms duurt het jaren voordat ze tam worden. Zorg dat ze geen angst of stress hoeven te hebben in het bijzijn van mensen.

Foto’s: Alie de Boer

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App